Cerkev svetega Nikolaja, Gent

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Cerkev svetega Nikolaja v Gentu


Koordinati: 51°01′53″N 3°25′56″E / 51.0314°N 3.4322°E / 51.0314; 3.4322
Kraj Gent
Država Belgija
Verska skupnost Rimskokatoliška
Funkcionalno stanje cerkev
Splet [1]
Zgodovina
Zgrajena 13. stoletje
Arhitektura
Slog gotska arhitektura
Uprava
Škofija Gent
Cerkev sv. Nikolaja okoli 1890–1900

Cerkev svetega Nikolaja (nizozemsko Sint-Niklaaskerk) je ena najstarejših in najpomembnejših znamenitosti v Gentu v Belgiji. Gradnja se je začela v začetku 13. stoletja kot zamenjava prejšnje romanske cerkve in se je nadaljevala v preostalem stoletju v lokalnem gotskem slogu (imenovan po bližnji reki Šeldi). Značilno za ta slog je uporaba modro-sivega kamna iz območja Tournai, enega velikega stolpa nad križiščem in vitkih stolpičev na vogalih stavbe.

Zgrajena je v starem trgovskem središču v Gentu ob živahnem trgu Korenmarkt (Pšenični trg) je bila cerkev sv. Nikolaja priljubljena pri cehih, katerih člani so svoje dejavnosti opravljali v bližini. Cehi so imeli svoje kapele, ki so bile dodane ob strani cerkve v 14. in 15. stoletju.

Osrednji stolp, ki ga je deloma financiralo mesto, je služil kot opazovalna postaja in nosil mestne zvonike, dokler ni bil zgrajen sosednji zvonik v Gentu. Ta dva stolpa, skupaj s stolnico svetega Bava, še vedno določajo znamenito srednjeveško nebo v središču mesta. Eden od zakladov cerkve so njene orgle, ki jih je izdelal znani francoski graditelj orgel Aristide Cavaillé-Coll.

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

Zgrajena iz za regijo okoli Tournaija tipičnega modrega kamna cerkev navdušuje z vitkostjo njenih razsežnosti in visokim osrednjim stolpom, katerega klet je bila zasnovana v smeri lanterne med tremi ladjami v notranjosti, medtem ko cerkveni zvonovi visijo v zgornjem nadstropju. Vse fasade in stolp nad križiščem so okvirji ali stabilizirani z majhnimi stranskimi stolpiči s poudarjenimi koničastimi strehami. Stebri iz notranjosti cerkve niso - kot je to v navadi pri takratni cerkveni arhitekturi v Franciji - zasnovan kot snop stebrov, ampak so opečni in nato obloženi s stebri, tankimi pol-stebri, da se zdi, da nosijo obok. Glavna ladja prikazuje tipične tridelne gotske stene z arkadno cono, triforijem in svetlobnim nadstropjem, slednja dve pa sta v primerjavi z arkadnim območjem močno znižana v višino. Cerkev ima transept in korni obhod, vendar brez venca kapel.

Oprema[uredi | uredi kodo]

Baročni glavni oltar prikazuje sliko, ki jo uokvirijo štirje salomonski stebri, ki prikazujejo Čudež sv. Nikolaja, ki nosi škofovsko haljo. Iz ambulatorija je dostopen tabernakelj, ki ga obdajajo putti, iz nebes pa gleda Bog Oče. Lesena baročna prižnica je okrašena z bujnimi rezbarijami.

Obnova[uredi | uredi kodo]

Stavba se je postopoma slabšala skozi stoletja do stopnje, ki je ogrozila njeno stabilnost. Razpoke so bile prekrite z ometom, okna so bila obzidana, da bi okrepila stene, v 18. stoletju pa so bile zgrajene majhne hiše in trgovine ob zastarelih fasadah. Zanimanje za cerkev kot zgodovinski spomenik je nastalo okoli leta 1840, na prelomu 20. stoletja pa so se pojavili pomembni obnovitveni načrti. Hiše ob cerkvi so bile porušene in od takrat je bilo opravljenih veliko obnovitvenih del.

Orgle[uredi | uredi kodo]

Orgle Cavaillé-Colla v cerkvi sv. Nikolaja v Gentu

Orgle v cerkvi sv. Nikolaja so ene najpomembnejših romantičnih orgel v Belgiji [1]. Gradil jih je znani francoski graditelj orgel Aristide Cavaillé-Coll.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pred orglami Cavaillé-Colla je cerkev imela orgle, ki jih je leta 1840 zgradil flamski graditelj Pierre Van Pethegem. [2]

Leta 1850 je François-Joseph Fétis zagovarjal gradnjo modela orgel v Belgiji in dobil je podporo dekana Désiré Ignace Verduyna. Prosili so Cavaillé-Colla, naj pripravi predlog novih, prvih CC orgel v Belgiji.

V prvem predlogu marca 1853 je Aristide Cavaillé-Coll predlagal dvomanualni instrument, ki bi delno ponovno uporabil material orgel Van Peteghema. Drugi predlog je bil tudi dvomanualni instrument s skoraj enako razporeditvijo.

Tretji predlog iz 3. septembra 1853 opisuje zadnje orgle s tremi manuali v tem primeru s 16 cevmi spredaj (Grand Orgue dit de seize pieds en Monfre).

Gradnja orgel se je začela leta 1853, zaključena je bila leta 1856. Koncert je otvoril Louis James Alfred Lefébure-Wély 11. marca 1856. [3]

Obnova[uredi | uredi kodo]

Med obnavljanjem cerkve so bile orgle zapakirane v leseni kovček. Nazadnje so nanje igrali leta 1961. Pol stoletja jih ni bilo mogoče igrati niti videti.

Leta 2010 so bile orgle razpakirane, očiščene in ponovno nameščene, jih pa še ni mogoče igrati, ker je bila vetrnica odstranjena in uskladiščena.

Leta 2013 so bile orgle hidravlično izravnane kot prvi korak v procesu obnove.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]