Ameriška katalpa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Catalpa bignonioides)
Ameriška katalpa

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Lamiales (ustnatičevci)
Družina: Bignoniaceae
Rod: Catalpa (katalpa)
Vrsta: C. bignonioides
Znanstveno ime
Catalpa bignonioides
Walter
Naravna razširjenost vrste
Naravna razširjenost vrste

Ameriška katalpa ali cigarar[1] (znanstveno ime Catalpa bignonioides) je okrasno drevo, ki izvira iz jugovzhoda ZDA, kasneje pa se je kot okrasno drevo razširila po vsem svetu.

Opis[uredi | uredi kodo]

Ameriška katalpa zraste v višino od 15 - 18 m in ima premer debla do 1 m. Skorja drevesa je siva in pri odraslih primerkih razpoka na večje plošče. Krošnja je običajno nepravilnih oblik, veje pa so krhke. Sok drevesa je grenak.[2]

Listi so srčaste oblike, dolgi med 20 in 30 cm ter široki med 15 in 20 cm. Drevo odganja pozno, listi pa iz glavnih žil izločajo poseben nektar.[2] Drevo je priljubljeno zaradi lepih, trobentasto oblikovanih cvetov, s premerom med 2,5 in 4 cm, ki so v zbrani v grozdih po 20 do 40 cvetov. V Sloveniji cveti med junijem in julijem, njen vonj pa naj bi celo odganjal muhe in komarje[3]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Cigarar Catalpa bignonioides«. spletna vrtnarija. Pridobljeno 18. junija 2014.
  2. 2,0 2,1 Keeler, Harriet L. (1900). Our Native Trees and How to Identify Them. New York: Charles Scriber's Sons. str. 225–228.
  3. »Ameriška Katalpa- Drevesa«. Bakker.si. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. junija 2014. Pridobljeno 18. junija 2014.