Mops

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Carlin)
Jump to navigation Jump to search
Mops
Mops oct09 cropped.jpg
mops
Alternativna imena Chinese Pug
Mops
Puggu
Carlin
Dutch Bulldog
Mini Mastiff
Pug
Država izvora Ljudska republika Kitajska[1]
Izgled
Teža Samec 6,3kg - 8,1kg
Samica 6,3kg - 8,1kg
Višina Samec od 25cm do največ 32cm plečne višine
Samica od 25cm do največ 32cm plečne višine
Kožuh kratka, gosta, mehka in sijoča
Barva srebrna, marelična ali različni odtenki bež barve s črnimi oznakami, lahko je tudi cel črne barve
Življenjska doba dočaka tudi 15 let starosti

Mops je postaven, pritlikav, razmeroma krepak pes s čokatim, kvadratastim telesom, ki ga pokriva kratka, mehka in sijoča dlaka. Na veliki okrogli glavi, s kratkim, štirioglatim, potlačenim in nagubanim gobcem s črnim smrčkom, ima zelo velike bolščeče oči, ki so temne. Majhni in na otip žametasti uhlji, so črni. Visoko nasajen rep je lahko tudi dvakrat zavit in ga mops nosi čez hrbet.

Splošne značilnosti[uredi | uredi kodo]

Mopsi so neobičajni le dotlej, dokler se nanje ne navadimo. Potem postanejo nepogrešljivi. Ta živahna in samopašna pasma je izredno predrzna in kljubovalna. Čeprav je svojeglav, je le redko tudi napadalen. Ljubezniv je do družine ter zabaven in hvaležen družabnik.

Dlaka[uredi | uredi kodo]

Kratkodlaki kožuh je lahko črne, srebrne, marelične ali krem barve.

Nega[uredi | uredi kodo]

Mopsi ne potrebujejo veliko gibanja, pa tudi dlaka je razmeroma nazahtevna. Paziti moramo na hrano, da se ne zredi. Posebno nego potrebujejo gube na obrazu, med katerimi se rado pojavi vnetje. Včasih ima težave z dihanjem in med spanjem pogosto smrči.

Značaj[uredi | uredi kodo]

Mopsi so psi, ki so v hiši mirni, so družabni in občutljivi, nekomplicirani, igrivi, ubogljivi, imajo dobro razvit smisel za humor, so zelo vdani in inteligentni, zelo hitro se učijo.

Družabnost[uredi | uredi kodo]

Mopsi se z drugimi psi in domačimi živalmi dobro razumejo, tudi v prisotnosti otrok ali obiskovalcev se zgledno obnašajo. Zase zahtevajo veliko pozornosti in so lahko neprijetni, ko pozornost njihovega gospodarja velja komu drugemu in ne njim.

Gibanje[uredi | uredi kodo]

Pri nižjih temperaturah mopsi uživajo v preganjanju in igranju na prostem, v vročem vremenu, pa psa ni priporočljivo predolgo pustiti na prostem. Zato mu priskrbimo hladen in senčen prostor, kamor se lahko umakne.

Zgodovina pasme[uredi | uredi kodo]

Mops je le pomanjšan mastif z daljnega vzhoda, kjer so njegovi predniki že pred najmanj 2400 leti spremljali budistične svetnike. V 16. stoletju je z nizozemsko vzhodno indijsko družbo pripotoval na Nizozemsko in postal družabnik plemstva kraljev.

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

http://www.mojmops.com/