Pojdi na vsebino

Cairn terier

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Cairn terrier
IzvorŠkotska
Izgled
Teža 4,5–7,3 kg
Višina 23–33 cm
Kožuh ščetinasta dlaka
Barva črna, bež, kremna, rdeča, peščena, siva
Leglo 2–10
Življenjska doba 12–17 kg
Domači pes (Canis lupus familiaris)

Cairn terier je ena izmed najstarejših pasem teriera, ki izvirajo iz Škotske, in je priznan kot eden od prvih delovnih psov Škotske. Gojitelj mu je dal ime Cairn, ker je bila pasma mišljena za lov in pregon plena po Škotskih višavjih.

Čeprav je pasma obstajala že dolgo, je ime Cairn terier kompromis tega, da je bila pasma prvotno prinesena v Združeno kraljestvo leta 1909 pod imenom kratko dlaki terier Skye. To ime ni bilo sprejemljivo za Kinološko zvezo zaradi nasprotovanja rejcev Skye terierjev, in ime Cairn terier je bilo predlagano kot alternativa. Po navadi so levičarji, kar so opazili na tekmah sledenja. Cairn terierji so lovci na glodalce.

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Cairn terier izvira iz Škotskih višavij in otočja Skye, prvotno je bil razvrščeni v razred "Skye terier", skupaj s škotskimi in belimi višavskimi terierji. V zgodnjem 19. stoletju so rejci te terierje razvrstili v tri smeri.

Cairn terier ima ščetinasto dlako, ki je lahko črna, kremasta, pšenična, rdeča, peščena, siva ali mešanica katerekoli od teh barv. Povsem črni, črno rjavi in beli niso dovoljeni v številnih društvih. Po tem, ko je bila registracija belega Cairns teriera enkrat dovoljena, je 1917 ameriška Kinološka zveza zahteva, da se jih registrira kot Višavski terier. Pomembna značilnost Cairnov je, da je pogosto spreminjajo barvo skozi vse življenjsko obdobje. Nič nenavadnega ni, da tekom staranja postanejo temnejši ali bolj sivi. Cairni imajo dvojno dlako, podlanka je mehka, zgornja dlaka pa je ščetinasta. Dobro grajeni Cairni imajo grob in so vedno pripravljeni na zvijačo in hitro reakcijo.

Cairn terier je bil registriran v ameriškem kinološkem klubu leta 1903.

[uredi | uredi kodo]

Cairn terierji zgubljajo zelo malo dlake, odstranjevati jo je potrebno ročno. S škarjami in trimerjem lahko psu uničimo njegov oster izgled. Ročno odstranjevanje mrtve dlake vključuje odstranjevanje dlake s korenino vred. Ob nepravilnem odstranjevanju dlake je lahko psu neprijetno, kar lahko posledično pomeni strah pred ponovnim odstranjevanjem dlake. Z odstranitvijo stare dlake omogočimo rast novi dlaki. Ta dlaka ga ščiti pred zunanjimi vplivi.

Predniki Cairna so iz Škotske, kjer ta ščetinasta dlaka omogoča, da voda zdrsi po dlaki in obdrži psa suhega tudi v dežju in vlagi. Vzdrževanje dlake lahko prepreči razdraženje kože. Z odstranitvijo mrtve dlake omogočimo rast nove dlake in zdravo kožo. To lahko uniči uniči pasemsko značilno ščetinasto dlako.

Pametno je, da damo žival pregledati na kožne bolezni.

Zdravje

[uredi | uredi kodo]

Ti psi so na splošno zdravi in živijo v povprečju od 12 do 17 let.

Študija

[uredi | uredi kodo]

Rejci, lastniki in veterinarji so odkrili številne zdravstvene težave, ki so značilni za Cairne. Nekatere od teh bolezni so dedne, druge pa se pojavijo kot posledica drugih dejavnikov (tj. okužbe, toksini, poškodbe ali visoka starost). Trenutno se Združenje Cairn terierjev Amerike skupaj z Inštitutom za nadzor genetskih bolezni pri živalih vzdržuje odprt register za bolezni Cairn terierjev v upanju, na zmanjšanje dednih bolezni znotraj pasme. Rejci prostovoljno posredujejo rezultate preskusov svojih psov za raziskovalne namene in tudi za uporabo posameznikov, ki si prizadevajo za dobro pasme.

Življenjski pogoji

[uredi | uredi kodo]

Cairn terier bo srečno živeli v stanovanju, če je dovolj aktiven. Dovolj mu je aktivnost v zaprtem prostoru, ne rabi zunanje aktivnosti. Vzgojimo jih lahko kot lovske pse.

Če jim je preveč dovoljeno na domačem terenu, imamo lahko težave, za rešitev katerih potrebujemo profesionalno pomoč. Večina rejcev proda mladiče samo lastnikom, ki bodo pse šolali za poslušnost.

Vsakodnevni sprehodi bodo poskrbeli za Cairnovo zdravje in dobro počutje. Ograjeni vrtovi so za to pasmo priporočeni predvsem zaradi varnosti.

Vadba

[uredi | uredi kodo]

Cairns so aktivni psi, ki potrebujejo dnevne sprehode. Igra poskrbi za večino njihovih potreb, a igra ne nadomesti njihove potrebe po hoji. Pri psih, ki imajo pomanjkanje sprehodov, večkrat opažamo vedenjske težave. Prav tako bodo uživali na varnem, kjer so lahko tudi spuščeni.

Po podatkih Temple Grandin v knjigi »Animals make us human« pes dnevno potrebuje 45 min do 1 uro igranja in iskanja, s čimer zagotovimo lepo obnašanje psa.

Šola poslušnosti je pogosto dober začetek za interaktivno igro z besedami in povelji za psa, da naredi nekaj po našem navodilu.

Znani Cairni

[uredi | uredi kodo]

Terry, ki je igral Toto leta 1939 v filmski uprizoritvi Čarovnika iz Oza, je bil Cairn Terrier. Z izvirno zgodbo Čarovnika iz Oza je prebivlec iz Wichita začel z gibanjem, da bi Cairn terier postal uradni pes države Kansas. Terry je imel vlogo tudi v filmu Shirley Temple – Bright Eyes in še v dvanajstih drugih filmih.

 1. Cairn Terrier"Vetstreet.
 2. - The breed is commonly used for hunting and[mrtva povezava] burrowing prey among the cairns.
 3. Paw preference Arhivirano 2010-12-24 na Wayback Machine.
 4. "Cairn Terrier History". American Kennel Club. Retrieved 26 October 2014.
 5. "Individual Breed Results for Purebred Dog Health Survey" Arhivirano 2013-08-13 na Wayback Machine..
 6. Leroy, G. G.; Phocas, F.; Hedan, B.; Verrier, E.; Rognon, X. (2015). "Inbreeding impact on litter size and survival in selected canine breeds". The Veterinary Journal 203: 74–8.doi:10.1016/j.tvjl.2014.11.008 mean=12.23 ± 4.18 median=13.42
 7. "Health Related Concerns" Arhivirano 2010-05-07 na Wayback Machine.. Cairn Terrier Club of America Inc. Retrieved 12 May 2010.
 8. "Wichita resident wants ‘Toto’ breed named state dog of Kansas"Lawrence Journal-World & 6 News. 13 May 2006. Retrieved 12 May 2005.
 9. Kilkelly, Daniel (17 August 2011). "'Neighbours' pet dog Audrey loses cancer battle"Digital Spy. Retrieved 7 January 2014.
 10. "'Mr. Robot': Rami Malek Reveals What's Next... for Flipper". Retrieved 28 November 2015.
 11. Barthelme, Donald. "Chablis." Forty Stories. New York: Penguin Books, 1989. 1. Print.