CZ2075 RAMI

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani CZ-2075)
CZ2075 RAMI

CZ 2075 Rami P
Opis
Tip polavtomatska pištola
Uvedena v službo 2004
Proizvajalec Česká Zbrojovka
Mere
Kaliber 9x19 mm, .40 S&W
Naboj 9 mm Parabellum, .40 S&W
Dolžina 167 mm
Širina 32 mm
Višina 120 mm
Dolžina cevi 76 mm
Teže
Prazna 695 g (s praznim okvirjem)
Karateristike
Nabojnik 9 / 8
Način streljanja polavtomatsko

CZ 2075 Rami je sodobna polavtomatska pištola, proizvod češke tovarne Česká Zbrojovka iz Uherskega Broda. Pištolo izdelujejo v dveh kalibrih, 9 x 19 in .40 S&W.

Opis in delovanje[uredi | uredi kodo]

Rami je prva povsem kovinska kompaktna pištola te tovarne, ki kljub temu, da je neposredna naslednica pištole CZ 75, ne uporablja klasičnega browningovega principa. Je namreč prva pištola te tovarne, ki uporablja modificiran browningov princip, kjer ležišče naboja zaklepa neposredno v prostor za izmet tulcev. To je omogočilo, da ima ta pištola ravno zgornjo stran zaklepišča, posledično večja odprtina za izmet pa zagotavlja zanesljivejše delovanje.

Ogrodje pištole je narejeno iz jeklene legure z vodili za zaklepišče po celi dolžini. Zaklepišče ima grobo narezana dela za repetiranje spredaj in zadaj ter velik branik sprožilca enojnega ali dvojnega delovanja. Pištola ima zunanje kladivce, vzvodi za upravljanje z orožjem (varovalka, vzvod za spuščanje zaklepišča v prednji položaj in utrjevalo okvirja s strelivom) pa so na levi strani. Sprožilec deluje dokaj gladko, sila potrebna za proženje v enojnem delovanju namreč niha med 1600 in 2400 grami, v dvojnem pa ne presega 5500 gramov, kar je za službeno orožje v razumnih mejah.

Na pištolah so nameščeni klasični odprti tritočkovni merki, za tako kratko orožje pa je namerilna linija dokaj dolga (125 mm), kar omogoča dobre zadetke tudi na bolj oddaljenih tarčah.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]