Burka (Kavkaz)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Svan z burko, bodalom in dolgo kadilno pipo
Gruzijska burka (nabadi) razstavljena na folklornem festivalu leta 2008

Burka[1] (rusko бурка burka, čečensko верта verta, gruzinsko ნაბადი nabadi, svanski jezik: ღა̈რთ ghärt, abhaško ауапа awápa, adigejsko кӏакӏо chakwe, kabardinsko щӏакӏуэ shakwe, osetinsko нымӕг nymæg, inguško ферта ferta, avarsko буртина burtína) je plašč narejen iz klobučevine ali karakula (kratki kodrasti kožuh mladih karakul ovc). Obstajajo ogrinjala za jahača (dolga, volnasta, s šivi, ki tvorijo široke izrastke na ramenih) in za hojo (kratka, gladka, brez šivov).

Burka je v življenju gorjanov imela velik praktični in obredni pomen. Ko se je rodil moški, so ga zavili v burko, da je lahko odrasel v pravega moškega. Ko je moški umrl, so ga pospremili na zadnjo pot tako, da so nanj položili njegovo burko.[2].

Ker je bil karakul dragoceno krzno, so bile burke običajno sešite iz klobučevine, tako da naj bi bile videti kot karakul. Burke imajo visoka, oglata ramena, zato njen nosilec dobi izrazito silhueto z visokimi rameni. Glavni izdelovalec burk na Severnem Kavkazu je bila Čečenija.

Burke so bile del običajnih moških oblačil različnih ljudstev, ki so poseljevali območje Kavkaza. V prvem delu 19. stoletja je bil del uniforme ruskih konjeniških čet v kavkaških vojnah. V začetku 20. stoletja je bila skupna vsem kavkaškim plemenom, v regiji pa so jo nosili tudi številni Rusi in Kozaki. Burko so lahko zvili in nosili pritrjeno na sedlo.[1]

Ta beseda se včasih pomotoma zamenja z dobesednim prevodom angleške besede (Burqa), ki se običajno uporablja kot ime za ženska oblačila v islamskih državah (burka).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Capitano C. Popov (trad. Alexandre Kaznakov), Souvenirs d'un grenadier du Caucase - 1914-1920, Paris, France, Payot, coll. « Collection de mémoires, études et documents pour servir à l'histoire de la Guerre mondiale », 1931, str. 26.
  2. Шавлаева Т. М. Из истории развития шерстяного промысла у чеченцев в XIX – начале XX в.. — Нальчик: ГП КБР «Республиканский полиграфкомбинат им. Революции 1905 г.», 2009. — str. 70-86. — ISBN 978-5-88195-989-0.