Bulevterij

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Bouleuterion of Priene.

Bulevterij (grško βουλευτήριον, bouleutērion), prevedeno tudi kot hiša sveta, hiša zbora in senatna hiša, je bila stavba v starodavni Grčiji, v kateri se je sestajal državljanski svet (βουλή, boulē) demokratične mestne države. Ti predstavniki so se sestali v buletevriju, da bi se posvetovali in odločali o javnih zadevah. Obstaja več ohranjenih okoli Grčije in njenih nekdanjih kolonijah. Ne smemo ga zamenjati s pritanejem, kjer se je sestajal izvršni svet skupščine in je pogosto služil kot jedilnica (oficirska menza).

Atene[uredi | uredi kodo]

Atenski bule je bolj znan kot svet 500-ih. Solon ga je ustanovil leta 594 pr. n. št. kot skupščino po 100 moških iz vsakega od štirih izvornih atenskih plemen. Ob sprejetju nove ustave okoli leta 507 pr. n. št. je bilo to spremenjeno na 50 moških iz desetih novo nastalih plemen. Vsak je imel enoletni mandat.

Stari bulevterij je bil zgrajen na zahodni strani Agore pod Kolonos Agoraios okoli 450 pr. n. št. Bil je skoraj kvadraten in je vseboval podolgovat predprostor in glavno sejno sobo, veliko pravokotno sobo z lesenimi klopmi, razporejenimi v vrstah vzdolž sten. Streho je podpiralo pet stebrov. Zdaj je bolj znan kot Metroon ("Hiša boginje matere"), saj je bila po izgradnji novega bulevterija prenovljena kot njen tempelj.

Novi Bouleuterion je bil zgrajen zahodno od stare stavbe v poznem 5. stoletju pred našim štetjem. Bil je manjši, vendar bolj dovršen, z amfiteatru podobnim sistemom polkrožnih klopi v 12 stopnjah. Stari in novi bulevterij sta uporabljala bližnji Tolos.

Olimpija[uredi | uredi kodo]

Ruševine bulevterija v Olimpiji.

Bulevterij v Olimpiji je bil oblikovan kot zgodnji grški tempelj, nekakšna kvadratna podkev. Imel je večstopenjsko razporeditev sedežev in se je nahajala blizu mestne agore.

Drugi[uredi | uredi kodo]

Drugi ohranjeni bulevterii so: Anemourion (Anamur, Turčija), Afrodizij (Geyre, Turčija), Argos v Grčiji, Glanon (St-Rémy, Francija), Lemnos v Grčiji, Priene (Güllübahçe Turun, Turčija), Mesena (Messini, Grčija), Termessos (Güllük Dağı, Turčija) in Troja (Hisarlık, Turčija).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]