Bruichladdich

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Destilarna Bruichladdich
Octomore Masterclass

Bruichladdich je škotski single malt viski, ki ga kuhajo v istoimenski destilarni na otoku Isley ob zahodni obali Škotske. To je edina neodvisna destilarna na otoku.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Destilarno sta leta 1881 ustanovila brata Robert William in John Gourlay Harvey. Za lokacijo sta izbrala idiličen kraj ob obali jezera Indaal (Loch Indaal) na zahodnem delu otoka. Ob odprtju je bila to najbolj sodobna destilarna, ki je bila zgrajena namensko (za razliko od drugih, ki so bile pogosto le preurejene kmetije), vsa oprema pa je v uporabi vse do danes. V destilarni so proizvajali tudi elektriko za lastne potrebe. Med letoma 1929 in 1937 destilarna ni obratovala, nato pa je pod novim lastnikom delovala do leta 1994, ko so jo ponovno zaprli.

Leta 2000 je objekte odkupil Murray McDavid in prenovil proizvodne obrate ter dal po starih načrtih obnoviti vso destilarsko opremo. Danes destilarna obratuje enako kot je obratovala ob ustanovitvi, v njej pa je urejen tudi muzej, v katerem obiskovalce seznanijo z umetnostjo destilacije in zorenja viskija.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]