Britev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ravna britev, kakršne so bile razširjene pred 20. stoletjem

Britev je posebno oblikovan nož z zelo osrim rezilom, katero je vpeto v gibljiv ročaj iz lesa ali roževine v novejšem času pa tudi iz bakelita in plastike. Namenjen je za britje obrazov, brad, brkov, včasih pa tudi lasišča in poraščenih delov telesa večinoma moških oseb.

Zgodovina britve[uredi | uredi kodo]

Najstarejša rezila ostra kot britev so arheologi našli na najdiščih starih 6000 let pr. n. št. bila so iz obsidiana in kremenjaka. Kovinska rezila iz bakra in brona so našli v Sumeriji in Egiptu, njihov nastanek so datirali v drugo tisočletje pred n. št. nedvomno so jih uporabljali kot britev s fiksnim ročajem. Pojav rimskega imperija je prinesel novo britev izdelano iz železa, ta se je razvila v britev z gibljivim ročajem in ostala nespremenjena do začetka 20. stoletja n. št.

V začetku 20. stoletja so se pojavili brivski aparati z zamenljivim rezilom - britvico v varnostnem okvirju, kakršni se še uporabljajo. Danes te aparate izpodrivajo novejši električni brivniki, ki se lahko priključijo na običajno električno omrežje 220 V/50 Hz.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]