Britev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ravna britev, kakršne so bile razširjene pred 20. stoletjem

Britev je posebno oblikovan nož z zelo osrim rezilom, katero je vpeto v gibljiv ročaj iz lesa ali roževine v novejšem času pa tudi iz bakelita in plastike. Namenjen je za britje obrazov, brad, brkov, včasih pa tudi lasišča in poraščenih delov telesa večinoma moških oseb.

Zgodovina britve[uredi | uredi kodo]

Najstarejša rezila ostra kot britev so arheologi našli na najdiščih starih 6000 let pr. n. št. bila so iz obsidiana, flinta in kremenjaka. Kovinska rezila iz bakra in brona so našli v Sumeriji in Egiptu, njihov nastanek so datirali v drugo tisočletje pred n. št. nedvomno so jih uporabljali kot britev s fiksnim ročajem. Pojav rimskega imperija je prinesel novo britev izdelano iz železa, ta se je razvila v britev z gibljivim ročajem in ostala nespremenjena do začetka 20. stoletja n. št.

V začetku 20. stoletja so se pojavili brivski aparati z zamenljivim rezilom - britvico v varnostnem okvirju, kakršni se še uporabljajo. Danes te aparate izpodrivajo novejši električni brivniki, ki se lahko priključijo na običajno električno omrežje 220 V/50 Hz.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]