Britannic (film, 2000)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Britannic
RežijaBrian Trenchard-Smith
ProdukcijaPaul Colichman
ScenarijBrian Trenchard-Smith
VlogeEdward Atterton
Amanda Ryan
Jacquiline Bisset
John Rhys-Davies
Ben Daniels
Bruce Payne
Studio
Flashpoint
DistribucijaE Star Films (Kitajska) Fox Family Channel & Regent Entertainment (tako, vsi mediji)
Datum izida
10. januar 2000 (ZDA)
Dolžina
93 minut
DržavaZdružene države Amerike Združeno Kraljestvo
Jezikangleščina, nemščina

Britannic je ameriški vohunsko romantičen film iz leta 2000, ki ga je napisal in režiral Brian Trenchard-Smith. Film govori o potopu bolniške ladje HMHS Britannic novembra 1916 pred grškim otokom Kea. V filmu nemški vohun sabotira ladjo, ki je takrat plula pod britansko vojsko. V glavnihih vlogah sta nastopila Edward Atterton, kot nemški vohun Kaplan Reynolds in Amanda Ryan, kot gospodinja Vera Campbell, ki se na ladji leta 1916 usodno zaljubita. Jacquiline Bisset je upodobila gospo Lady Lewis za katero skrbi Vera Campbell. V filmu so nastopili še Ben Daniels, kot častnik Townsed, John Ryhs-Davies, kot kapitan ladje Charles A. Bartlett in Bruce Payne, kot doktor Baker.

Film je doživel dober uspeh, režiser Trenchard-Smith pravi, da je bil film najboljši izmed treh filmov o katastrofah, ki jih je posnel tisto leto, saj se je pred snemanjem filma odpravil do razbitine in posnel posnetke prave razbitine ladje Britannic. Film je postal bolj priljubljen od filma The Omega Code 2.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Iz Southamptona leta 1916 HMHS Britannic (sestrska ladja potopljene ladje RMS Titanic) izpluje kot bolniška ladja na katero se vkrca veliko zdravnic in nekaj potnikov. Med potniki se na ladjo vkrca Lady Lewis (Jacquiline Bisset), ki z otroki potuje v Grčijo, kjer njen mož v Dardanelah dela, kot veleposlanik. Njeno potovanje spremlja njena gospodinja Vera Campbell (Amanda Ryan), ki je prestrašena zaradi plovbe, saj je pred štirimi leti preživela potop Titanica v katerem je izgubila svojega moža. O svoji misiji poroča kapitanu Bartlettu, ki dvomi, da lahko ženska preživi tako misijo.

Medtem se na Britannic vkrca tudi nemški vohun, ki se predstavlja kot ladijski kaplan, Kaplan Reynolds (Edward Atterton), ki pozneje odkrije, da ladja na skrivaj prevaža veliko količino nevarnega orožja in streliva namenjenega v Kairo, čeprav je kapitan Bartlett dejal, da je puške na krovu nastavil tudi z namenom, da bi zaščitil ladjo. Po vojaških pravilih Reynolds meni, da je prevažanje tako nevarnega streliva in orožja protizakonito, zato sproži vrsto sabotaže in s svojimi prijatelji naredi načrte, da ladjo prevzamejo in jo potopijo. Reynolds nato s pomočjo svojega manjšega telegrafa vse podatke posreduje Nemcem.

Medtem pa nemška U-podmornica pod vodstvom kapitana Krugerja (Wolf Kahler) zasleduje Britannic med njegovo plovbo. Nekega jutra pa posadka opazi periskop podmornice, na kar obvesti kapitana Bartletta, kateri ukaže spremenit smer plovbe, da bi se s tem izognili podmornici, medtem, ko jih spremlja bojna ladja HMS Victoria. Kapitan Kruger iz svoje podmornice proti ladji izstreli dva torpeda, eden za las zgreši Britannicov premec, medtem ko pa drugega s pomočjo vojaške puške razstrelil ladijski častnik Townsend. Medtem pa Victoria napade podmornico in nanjo odvrže dve bombi, ena eksplodira nad podmornico, zaradi česar povzroči le manjšo škodo, druga pa eksplodira neposredno ob podmornici, zaradi česar jo močno poškoduje, kar povrzoči, da ta potone. Britannic nato uspešno opravi postanek v Neaplju.

Vsak sabotažni napad prepreči Vera ob merabitnem sodelovanju posadke. Ker se zaveda, da je odgovorna, se med nadeljevanjem plovbe med Vero in Reynoldsom splete prijateljstvo. Med potovanjem skupaj preživita veliko časa in se v sobi tudi ljubita. Vera in doktor Baker (Bruce Payne) pozneje odkrijeta Reynoldsovo pravo indedniteto, ko ta ubije Bakerja in lažje poškuduje Vero, nato pa s seboj odnese polno steklenico etra ter odhiti v kotlovnico, da bi sestavil bombo. Pri tem Reynolds odpre vsa neprepustna vrata ter z sekiro uniči napajalni tokorg, zaradi česar ostanejo neprepustna vrata odprta, medtem ko posadka opazi izgubo električne energije na ladji. Medtem se Vera zbudi in odhiti v kotlovnico, da bi ustavila Reynoldsa.

Reynolds nato Veri razkrije svoje pravo ime, Ernst Tilbach ter ji pove, da bo potopil ladjo. Čeprav Vera ustreli Ernsta, pa ta vrže bombo v skladišče za premog. Pri tem bomba eksplodira in poči ladijski trup na levi strani pod vodno gladino, zaradi česar začne ladja toniti. Kapitan Bartlett ukaže posadki pripraviti reševalne čolne in poslati klic v sili, kmalu pa naroči ladjo usmeri proti sedem milj oddaljenemu otoku Kea (otok), da bi z ladjo priplul do obale in jo s tem rešil. Vendar pa zaradi plutja v ladjo začne hitreje vdirati še več vode zaradi česar operacija ne uspe, kapitan Bartlett pa nato ustavi ladjo in jo ukaže zapustiti medtem, ko se Britannic začne nagibati na desni bok. Ko Vera pride na palubo ugotovi, da je William, eden od otrok Lady Lewis, izginil. Ernst ji ga pomaga najti in uspe jima ga pripeljati do čolna še preden ga spustijo v vodo. Druga velika eksplozija povzroči, da se Ernst ujame v nek poplavljen prostor v podpalubju. Ko Vero prisiljo, da naj se vkrca v čoln, oddide rešiti Ernsta. Najde ga in s pomočjo orodja ji ga uspe rešiti ter nato skupaj plavata skozi poplavljene kabine, rešetke, hodnike in na koncu skozi odprto okno odplavata na površje, kjer se rešita na napol spuščen čoln.

Ko se Vera in Ernst rešita, opazita en reševalen čoln napolnjen z ljudmi, ki ga valovi vlečejo v Britannicove še vedno delujoče propelerje. Z grozo zagledata kako propeler raztrga čoln in njegove potnike na kose. Nato Ernst obveže Vero z vrvjo, vrženo z bližnega čolna. Kljub njenim protestom, da ju je mogoče oba rešiti, jo Ernst poljubi in zavezano vrže v morje. Kmalu se vrvi čolna raztrgajo in tudi tega začnejo valovi vleči v propelerje. Ernst se odloči za samomor in ostane v čolnu. Minuto pozneje propeler tudi njega v čolnu raztrga na kose in umre. Kmalu se ladja prevrne na desni bok zaradi česar se zrušijo vsi dimniki in se hitro potopi. Na tisoče ljudi se reši z reševalnimi čolni. Pozneje na kraj nesreče pripluje HMS Victoria (ki je predtem pomagala Britannicu med napadom z U-podmornico) ter reši preživele potnike. V spomin na ta dogodek Vera prepeva pesem iz romana Childe Harold, Lyorda Bryona.

Vloge[uredi | uredi kodo]

 • Elanor Oakley kot Sarah Lewis
 • Archie Davies kot William Lewis
 • Ed Stobart kot častnik Mayfeild
 • Adam Bareham kot ladijski operater Coldish
 • David Lumsden kot podmorniški operater
 • Martin Savage kot Sweeney
 • Phillip Rham kot Jurgens
 • Daniel Tatarsky kot Martin
 • David Begg kot ladijski mornar
 • John Atkin kot ladijski stražar
 • Sean Baker kot poklovnik Marston
 • Susannah Wise kot medicinska sestra

Žanr[uredi | uredi kodo]

Film je nekakšna mešanica ljubezenskega in romantičnega žanra, čeprav je tudi veliko dolomkov v filmu zelo akcijskih (npr. proti koncu, ko ladja tone). Film se lahko primerja s filmom Titanic, ker tako kot v filmu Titanic, tudi v filmu Britannic ne umreta oba, temveč samo Chaplain.

Viri[uredi | uredi kodo]