Bizas

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kovanec z idealizirano Bizasovo podobo, skovan v Bizancu približno v času Marka Avrelija (vladal 161-180)

Bizas (antično grško: Βύζας [Bizas], sodobno grško:Βύζαντας [Bizantas]), grški kolonist iz 7. stoletja pr. n. št., ustanovitelj Bizanca, kasnejšega Konstantinopla in Carigrada.

Ustanovitev Bizanca[uredi | uredi kodo]

Bizas, sin kralja Nisosa, je bil grški kolonist iz dorskega mesta Megara, ki je prosil Apolonovo preročišče v Delfih za nasvet, kje naj ustanovi svoje mesto. Dobil je odgovor, da nasproti "dežele slepega". Bizas je med plovbo po Marmarskem morju nasproti Halkedona našel polotok, kjer se veliko naravno pristanišče Zlati rog stika z Marmarskim morjem in Bosporsko ožino. Ugotovil je, da so morali biti ustanovitelji Halkedona slepi, da niso prepoznali prednosti polotoka na evropski strani Bosporske ožine. Na polotoku, na katerem je sedaj palača Topkapı, sta bili takrat dve majhni ribiški naselbini Ligos in Simistra. Bizas je leta 667 pred n. št. na njem ustanovil svoje mesto in izpolnil prerokbo iz Delfov.

Vira[uredi | uredi kodo]

  • Heinrich Wilhelm Stoll: Byzas, v Wilhelm Heinrich Roscher: Ausführliches Lexikon der griechischen und römischen Mythologie, 1. del, 1, Leipzig 1886, str. 841.
  • Istanbul Historical Information - Istanbul Informative Guide To The City [1] Arhivirano 2004-12-05 na Wayback Machine., pridobljeno dne 4. januarja 2011.