Bitka pri Visu (1811)

Bitka pri Visu
Del Napoleonske vojne

Bitka pri Visu, 13. marec 1811
slikar: Nicholas Pocock
Datum13. marec 1811
Prizorišče
Izid močna angleška zmaga
Udeleženci
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Združeno kraljestvo Francija Prvo francosko cesarstvo
Italijansko kraljestvo (napoleonsko)
Poveljniki in vodje
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske William Hoste Francija Bernard Dubourdieu
Moč
3 fregate
1 poštna ladja
6 fregat
1 brig
4 manjša plovila
Žrtve in izgube
45 mrtvih
145 ranjenih[1]

200 mrtvih
500 ranjenih/zajetih
2 ladji zajeti [1]

1 ladja potopljena


Bitka pri Visu (1811) (angleško Battle of Lissa; francosko Bataille de Lissa; italijansko Battaglia di Lissa; hrvaško Viška bitka) je bil mornariški spopad med floto britanskih fregat ter večjo floto francoskih in italijanskih fregat in manjših ladij, ki je potekal 13. marca 1811, v času napoleonskih vojn. Spopad je potekal v Jadranskem morju z namenom prevzeti nadzor nad strateško pomembnim otokom Vis, s katerega je britanska flotilja ovirala plovbo francoskih ladij po Jadranu. Francozi so morali prevzeti nadzor nad Jadranom, saj je bila neovirana oskrba ključnega pomena za rastočo armado v Ilirskih provincah, ter so s tem namenom marca 1811 odposlali invazijsko floto, ki jo je sestavljalo šest fregat, številna manjša plovila in bataljon vojakov.

Francosko invazijsko floto, ki ji je poveljeval Bernard Dubourdieu, je prestregel kapitan William Hoste in njegove štiri ladje z otoka Vis. V bitki, ki je sledila, je Hoste potopil francosko poveljniško ladjo, zajel dve drugi in razgnal ostanek francosko-beneškega ladjevja. Spopad je bil razglašen za pomembno britansko zmago, in sicer zaradi neenake velikosti nasprotnikov ter zaradi napisa "Še pomnite Nelsona" (angl. Remember Nelson), ki ga je Hoste v spomin na svojega nekdanjega poveljnika razobesil med bitko. Hoste je z manevri prisilil Dubourdieujevo ladjo, da je nasedla, ter nato razgnal preostanek flote, kar so opisali kot "enega najbolj sijajnih pomorskih dosežkov vojne".[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Henderson, James (1994) [1970]. The Frigates, An Account of the Lighter Warships of the Napoleonic Wars. Leo Cooper. ISBN 0-85052-432-6.
  2. Hoste, Sir William, Oxford Dictionary of National Biography, J. K. Laughton, dostopano 22.5.2008