Bitka pri Pteriji

Bitka pri Pteriji
Del vojnih pohodov Kira II. Velikega
DatumAutumn 547 pr. n. št.
Prizorišče
Pterija, Kapadokija
Izid Taktično: neodločen,
Strateško: zmaga Perzijcev
Ozemeljske
spremembe
Lidijo zasede perzijsko Ahemenidsko
Udeleženci
Lidijsko cesarstvo,
babilonski najemniki,
arabski najemniki,
grški najemniki
Ahemenidsko cesarstvo
Poveljniki in vodje
Krez Lidijski,
Artakama Frigijski,
Aribej Kapadoški,
Aragd Arabski,
Gabed Helespontski,
neznani drugi poveljniki
Kir II. Veliki,
Abradat,
neznani drugi poveljniki
Moč

95.000[1]

20.000[2]
Žrtve in izgube
Velike Velike

Bitka pri Pteriji (antično grško starogrško Πτερία, Ptería) je bil vojaški spopad med perzijsko vojsko Kira II. Velikega in napadalsko vojsko lidijskega kralja Kreza leta 547 pr. n. št.. Krez je bil v bitki poražen in prisiljen na umik na zahod v svoje kraljestvo.

Ozadje[uredi | uredi kodo]

Lidijci in Medijci so se nekaj časa pred tem dogovorili, da bo naravna meja med njihovima imperijema reka Halis (Kızılırmak, Turčija). Ko je Krez izvedel za nenaden upor Perzijcev in poraz svojih dolgoletnih rivalov Medijcev, je poskušal izkoristiti priložnost za širitev svojega kraljestva proti vzhodu. Sklenil je zavezništvo s Kaldejci, Egiptom in več grškimi mestnimi državama, vključno s Sparto.

Motivi[uredi | uredi kodo]

Krez je morda nameraval ponovno ustoličiti svojega svaka Astjaga na medijski prestol. Mogoče je tudi, da je hotel preprečiti perzijsko invazijo na Lidijo.

Bitka[uredi | uredi kodo]

Kir je s svojo vojsko nameraval preprečiti lidijsko invazijo na Medijo. Zimska bitka je bila očitno silovita, vendar se je končala brez zmagovalca. Krez se je umaknil čez reko Halis. Herodot poroča, da Lidijci niso uspeli poraziti Perzijcev, delno tudi zato, ker so imeli manj vojakov in so se prezgodaj umaknili iz bitke. Perzijci so razglasili medijsko ozemlje za svoje, zato so bili v strateškem smislu zmagovalci. Bitka jim je pripomogla vključiti Kapadokijo v svoje novoustanovljeno Ahemenidsko cesarstvo.

Posledice[uredi | uredi kodo]

Za zgodovinarje je izid bitke še vedno nejasen in predmet razprav. Krez je pred svojo invazijo za nasvet vprašal preročišče v Delfih. Preročišče mu je odgovorilo dvoumno: »Če bo šel kralj Krez preko reke Halis, bo uničeno veliko cesarstvo«.[3] Krez se je prerokbe razveselil in sprožil vojno, v kateri pa ni bilo uničeno perzijsko ampak njegovo cesarstvo. Bitki pri Pteriji je kmalu sledila bitka bitka pri Timbri, ki se je končala s prepričljivo zmago Kira Velikega.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Spencer, C. Tucker. Battles That Changed History: An Encyclopedia of World Conflict , ABC-Clio Inc, (2010) str. 563.
  2. Eggenberger, David. An Encyclopedia of Battles: Accounts of Over 1,560 Battles from 1479 B.C. to the Present, Courier Dover Publications, (1985) str. 386.
  3. Diodor. 9.31.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Herodotus. The Histories. Suffolk, England: Penguin Books, 1975.
  • Diodorus Siculus. Diodorus of Sicily in Twelve Volumes with an English Translation. C. H. Oldfather. Vol. 4-8. Cambridge, Mass.: Harvard University Press; London: William Heinemann, Ltd. 1989.
  • Dupuy, R. Ernest, Trevor N. Dupuy. The Encyclopedia of Military History from 3500 B.C. to the present. New York: Harper and Row, 1977.
  • Fuller, J.F.C. A Military History of the Western World, Volume One. N.P.: Minerva Press, 1954.
  • Kevin Leloux. La bataille de (la) Ptérie. La Lydie face à la Perse (ca. 547 av. J.-C.). Actes du 9e Congrès de l'Association des Cercles Francophones d'Histoire et d'Archéologie de Belgique (Liège, 23-26 août 2012), Tome III, volume 2, 2017, str. 407-415.