Bifobija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
zastava biseksualnega ponosa

Bifobija je odpor do biseksualnosti in biseksualnih ljudi kot družbene skupine ali posameznikov. Lahko se pojavlja v obliki zanikanja pristnosti biseksualnosti ali v obliki negativnih stereotipov o biseksualnih ljudeh (npr., da so promiskuitetni ali nezvesti). Ljudje katerekoli spolne usmerjenosti lahko izkušajo ali prispevajo k ohranjanju bifobije, kar je vir družbene diskriminacije biseksualnih ljudi.

Etimologija in raba[uredi | uredi kodo]

Bifobija je portmanteau beseda, tvorjena po vzoru besede homofobija. Izhaja iz angleške neo-klasične predpone bi- (kar pomeni, "dve") iz besede biseksualen in korena -fobija (grško φόβος, phóbos, "strah"), v pomenu kot v besedi homofobija. Skupaj s transfobijo in homofobijo je eden iz družine izrazov, ki se uporabljajo za opis nestrpnosti in diskriminacije ljudi LGBT. V pridevniški obliki bifoben (tudi bifobičen) opisuje stvari ali lastnosti, povezane z bifobijo. Redkeje se uporablja kot samostalnik bifob, ki je oznaka za bifobne ljudi.[1]

Biphobia ni nujno fobija, kot to besedo opredeljuje klinična psihologija (tj. kot anksiozno motnjo). Njena pomen in raba sta običajno vzporedna tistima pri ksenofobiji.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Eliason, MJ (1997). »The prevalence and nature of biphobia in heterosexual undergraduate students«. Archives of Sexual Behavior. Zv. 26, št. 3. str. 317–26. doi:10.1023/A:1024527032040. PMID 9146816.