Beloproga ščebetulja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Beloproga ščebetulja
Chorthippus biguttulus f 8835.jpg
Samica
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Poddeblo: Hexapoda (šesteronožni členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Orthoptera (kobilice)
Družina: Acrididae (ščebetulje)
Poddružina: Gomphocerinae
Rod: Chorthippus
Vrsta: C. biguttulus
Znanstveno ime
Chorthippus biguttulus
(Linnaeus, 1758)

Beloproga ščebetulja (znanstveno ime Chorthippus biguttulus) je vrsta kobilic kratkotipalčnic, ki je razširjena po suhih travnikih severne in osrednje Evrope.[1] V preteklosti je bila skupaj z vrstama C. brunneus in C. mollis uvrščena v skupno vrsto Stauroderus variabilis. Kasneje so jih znanstveniki ločili po načinu stridulacije.[2]

Opis[uredi | uredi kodo]

Female Chorthippus biguttulus
Samica.
Male Chorthippus biguttulus
Samec.

Samice beloprogaste ščebetulje dosežejo telesno dolžino okoli 2 cm in so precej večje od samcev, ki dosežejo le do 1,5 cm. Samci se od samic ločijo tudi po tem, da imajo včasih rdečo konico zadka. Obarvanost je pri tej vrsti zelo spremenljiva in je odvisna od okolja, v katerem se zadržujejo.

C. brunneus in C. bigguttulus se morfološko ne razlikujeta od beloprogaste ščebetulje, vendar se te tri vrste med seboj ne parijo zaradi različnih načinov oglašanja. Znnstveniki so s poskusi ugotovili, da se bosta samec in samica različnih vrst lahko uspešno parila, ča bosta izpostavljena pravilnemu paritvenemu zvoku. Zarod bo v tem primeru ploden. Znansteviki so mnenja, da gre v tem primeru za zgodnjo fazo divergence med vrstami.[3]

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Beloprogasta ščebetulja je razširjena od Skandinavije in Finske na severu, do Alp in Pirenejev na jugu.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Bellmann, Heiko (1988-05-05). Field Guide to the Grasshoppers and Crickets of Britain and Northern Europe. Collins. ISBN 0-00-219852-5.
  2. Ramme, W (1921). "Orthopterologische Beitrage". Archiv für Naturgeschichte. 86: 81–166.
  3. Dawkins, Richard; Yan Wong (2005). The Ancestor's Tale: A Pilgrimage to the Dawn of Evolution. Houghton Mifflin Harcourt. ISBN 0-618-61916-X.