Belica (riba)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Belica

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Actinopterygii (žarkoplavutarice)
Red: Cypriniformes (krapovci)
Družina: Cyprinidae (pravi krapovci)
Rod: Leucaspius
Heckel & Kner, 1858
Vrsta: L. delineatus
Znanstveno ime
Leucaspius delineatus
Heckel, 1843
Sinonimi

Leucaspius abruptus Heckel & Kner, 1858
Leucaspius delineatus delineatus (Heckel, 1843)
Leucaspius delineatus dimorphus Ruzskii, 1914
Leucaspius relictus Warpachowski, 1889

Belica (znanstveno ime Leucaspius delineatus) je sladkovodna riba iz družine pravih krapovcev, edina vrsta v rodu Leucaspius.

Rod je predhodno vključeval tudi druge vrste, ki pa so bile premaknjene v rodova Ladigesocypris in Pseudophoxinus ali pa priključene vrsti L. delineatus.

Belica je razširjena skoraj po celi Evropi in do osrednje Azije. Za to vrsto je značilno, da njene ikre v lepljivem ovoju lahko dolgo časa preživijo izven vode. Spolno zrelost doseže v drugem letu starosti, pri dolžini okoli 4 cm. Drsti se poleti, ikre pa prilepi na različne predmete blizu vodne površine. Ikre so lepljive in lahko dlje časa preživijo izven vode; včasih se nalepijo na noge vodnih ptičev, ki jih prenesejo drugam. Zato se zgodi, da se razvijejo mladice v majhnem, začasnem vodnem telesu (npr. luži), kjer ni starejših rib. To je v preteklosti vodilo do prepričanja, da nastajajo spontano. Zadržuje se v zgornjih vodnih plasteh stoječih ali počasi tekočih voda v večjih jatah. Zraste lahko do 12 cm in doseže do 130 g.

V Sloveniji je uvrščena na Seznam zavarovanih živalskih vrst.

Viri in reference[uredi | uredi kodo]