Batavska vstaja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Batavska vstaja
Del leta štirih cesarjev
Germania 70.svg

Renska meja Rimskega cesarstva leta 70
Datum69-70
Prizorišče
Udeleženci
Batavi, Kananefati, Frizi, Lingoni in Treveri Rimsko cesarstvo
Poveljniki in vodje
Gaj Julij Civil
Brino
Julij Tutor
Julij Klasik
Mark Hordeonij Flak
Klavdij Labeon
Munij Luperk
Kvint Petilij Kerijal
Moč
ni znano ni znano
Žrtve in izgube
ni znano ni znano

Batavska vstaja leta 69-70 je bila vstaja germanskih in keltskih plemen v rimski provinci Spodnji Germaniji (južna Nizozemska in severno Porenje) proti Rimskemu imperiju. Začeli so jo Batavi, majhno, a vojaško zelo močno germansko pleme, naseljeno v delti Rena. Batavom so je kmalu pridružilo nekaj sosednjih germanskih plemen z rimske in germanske strani Rena in nekaj keltskih plemen iz Belgijske Galije.

Batavi in njihovi zavezniki so pod vodstvom svojega dednega kneza Gaja Julija Civila, častnika v rimskih pomožnih enotah, uspeli večkrat ponižujoče premagati rimsko vojsko in popolnoma uničiti dve rimski legiji. Po začetnih uspehih je mogočna rimska vojska pod poveljstvom generala Kvinta Petilija Kerijala uspela premagati upornike. Sledila so mirovna pogajanja, katerih splošni dogovori niso znani. Batavi so morali obnoviti svoje zavezništvo z Rimom in mu dati na razpolago še osem pomožnih konjeniških enot. Batavsko prestolnico Noviomagus (Nijmegen) so Rimljani porušili in prebivalcem ukazali, naj zgradijo novo nekaj kilometrov po reki navzdol na mestu, ki je bilo težko branljivo. V njegovi bližini so nastanili X. legijo Gemina, ki je varovala mir v regiji.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Dirk Schmitz, Der Bataveraufstand im Kontext des römischen Bürgerkrieges 68-70 n. Chr. v Martin Müller, Hans-Joachim Schalles, Norbert Zieling (uredniki), Colonia Ulpia Traiana. Xanten und sein Umland in römischer Zeit. Zabern, Mainz 2008, ISBN 978-3-8053-3953-7, str. 117–140.
  • Dieter Timpe, Tacitus und der Bataveraufstand v Tassilo Schmitt, Winfried Schmitz, Aloys Winterling (uredniki), Gegenwärtige Antike – antike Gegenwarten, Kolloquium zum 60. Geburtstag von Rolf Rilinger, München 2005, str. 151–187, ISBN 3-486-56754-3.
  • Ralf Urban, Der Bataveraufstand und die Erhebung des Iulius Classicus, Trier 1985, ISBN 3-923087-07-1.
  • Jona Lendering, De randen van de aarde. Amsterdam 2000.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]