Bacillus mycoides

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bacillus mycoides
Bacillus mycoides na agarski plošči tvori prepoznavne kolonije.
Bacillus mycoides na agarski plošči tvori prepoznavne kolonije.
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Bacteria
Deblo: Firmicutes
Razred: Bacilli
Red: Bacillales
Družina: Bacillaceae
Rod: Bacillus
Vrsta: mycoides
Znanstveno ime
Bacillus mycoides

Bacillus mycoides je po Gramu pozitivna sporotvorna bakterija iz rodu Bacillus. V prsti je vrsta prisotna v velikih količinah.[1] Vrsta je potencialno patogena za ljudi, nekatere ptice in ribe,[2] ugodno pa lahko vpliva na razvoj odpornosti pri rastlinah.

Zgradba in fiziološke značilnosti[uredi | uredi kodo]

Celice Bacillus mycoides so navadno večje od 3 mikrometrov in se povezujejo v verižice. Pri rasti na trdnem gojišču tvori kolonije s ponavljajočim se vrtinčastim vzorcem. Ukrivljenost (kot in smer razvoja: pot urinega kazalca ali nasprotno) je značilna za posamezen sev (t. i. kiralnost) in se deduje na potomce.[3] Bacillus mycoides ima neobičajno lastnost, da se odziva na mehansko silo ter površinske razlike v strukturi trdnega gojišča. [4]

Celice, ki so zmožne povreti glukozo v kislino, pa so negibljive. B. mycoides je sicer zmožen tudi hidrolize škroba. Celice med sporulacijo ne nabreknejo. Prisotnost B. mycoides da pri uporabi Voges–Proskauerjevega testa pozitiven rezultat.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Bacillus mycoides se pogosto dodaja pesticidom, da bi zavrl rast nevarnih bakterij in gliv. Njegova uporaba ne izkazuje nevarnosti za človeka ali okolje.

Vloga pri kroženju dušika[uredi | uredi kodo]

Bacillus mycides je amonificirajoča bakterija (pretvarja pepton v amonijak). Ko se amonijak topi v vodi, nastaja amonij, ki ga prevzemajo nitrificirajoče bakterije (Nitrosomonas, Nitrosococcus) in v aerobnih razmerah pretvorijo v nitrit.


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.epa.gov/oppbppd1/biopesticides/ingredients/factsheets/factsheet_006516.htm
  2. Goodwin, Andrew E.; Spencer Roy ml., J.; Terrell Goldsby ml., M. (1994). "Bacillus mycoides: a bacterial pathogen of channel catfish" (PDF). Disease of Aquatic Organism 18: 173–179. Pridobljeno dne 25. januarja 2016. 
  3. Di Franco, C.; Tecce, G. (2002). "Colony shape as a genetic trait in the pattern-forming Bacillus mycoides". BMC Microbiology 2 (33). 
  4. Stratford, JP; Woodley, MA; Park, S (2013). "Variation in the Morphology of Bacillus mycoides Due to Applied Force and Substrate Structure". PLoS ONE 8 (12): e81549. doi:10.1371/journal.pone.0081549. 

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

  • Lin, Hong-Yan; Yu, Chang-Ping; Chen, Zu-Liang (February 16, 2012). "Aerobic and anaerobic biodegradation of TNT by newly isolated Bacillus mycoides". Ecological Engineering. 
  • Soufiane, Brahim; Cote, Jean-Charles (March 12, 2013). "Bacillus weihenstephanensis characteristics are present in Bacillus cereus and Bacillus mycoides strains". FEMS Microbiology Letters 341 (2): 127–137. doi:10.1111/1574-6968.12106.