Bacillus mycoides

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bacillus mycoides
Bacillus mycoides on TY agar.JPG
Bacillus mycoides na agarski plošči tvori prepoznavne kolonije.
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Bacteria
Deblo: Firmicutes
Razred: Bacilli
Red: Bacillales
Družina: Bacillaceae
Rod: Bacillus
Vrsta: mycoides
Znanstveno ime
Bacillus mycoides

Bacillus mycoides je po Gramu pozitivna sporotvorna bakterija iz rodu Bacillus. V prsti je vrsta prisotna v velikih količinah.[1] Vrsta je potencialno patogena za ljudi, nekatere ptice in ribe,[2] ugodno pa lahko vpliva na razvoj odpornosti pri rastlinah.

Zgradba in fiziološke značilnosti[uredi | uredi kodo]

Celice Bacillus mycoides so navadno večje od 3 mikrometrov in se povezujejo v verižice. Pri rasti na trdnem gojišču tvori kolonije s ponavljajočim se vrtinčastim vzorcem. Ukrivljenost (kot in smer razvoja: pot urinega kazalca ali nasprotno) je značilna za posamezen sev (t. i. kiralnost) in se deduje na potomce.[3] Bacillus mycoides ima neobičajno lastnost, da se odziva na mehansko silo ter površinske razlike v strukturi trdnega gojišča. [4]

Celice, ki so zmožne povreti glukozo v kislino, pa so negibljive. B. mycoides je sicer zmožen tudi hidrolize škroba. Celice med sporulacijo ne nabreknejo. Prisotnost B. mycoides da pri uporabi Voges–Proskauerjevega testa pozitiven rezultat.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Bacillus mycoides se pogosto dodaja pesticidom, da bi zavrl rast nevarnih bakterij in gliv. Njegova uporaba ne izkazuje nevarnosti za človeka ali okolje.

Vloga pri kroženju dušika[uredi | uredi kodo]

Bacillus mycides je amonificirajoča bakterija (pretvarja pepton v amonijak). Ko se amonijak topi v vodi, nastaja amonij, ki ga prevzemajo nitrificirajoče bakterije (Nitrosomonas, Nitrosococcus) in v aerobnih razmerah pretvorijo v nitrit.


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.epa.gov/oppbppd1/biopesticides/ingredients/factsheets/factsheet_006516.htm
  2. Goodwin, Andrew E.; Spencer Roy ml., J.; Terrell Goldsby ml., M. (1994). "Bacillus mycoides: a bacterial pathogen of channel catfish" (PDF). Disease of Aquatic Organism. Vol. 18. str. 173–179. Pridobljeno dne 25. januarja 2016.
  3. Di Franco, C.; Tecce, G. (2002). "Colony shape as a genetic trait in the pattern-forming Bacillus mycoides". BMC Microbiology. Vol. 2 no. 33.
  4. Stratford, JP; Woodley, MA; Park, S (2013). "Variation in the Morphology of Bacillus mycoides Due to Applied Force and Substrate Structure". PLoS ONE. 8 (12): e81549. doi:10.1371/journal.pone.0081549.

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

  • Lin, Hong-Yan; Yu, Chang-Ping; Chen, Zu-Liang (February 16, 2012). "Aerobic and anaerobic biodegradation of TNT by newly isolated Bacillus mycoides". Ecological Engineering. |access-date= zahteva |url= (pomoč)
  • Soufiane, Brahim; Cote, Jean-Charles (March 12, 2013). "Bacillus weihenstephanensis characteristics are present in Bacillus cereus and Bacillus mycoides strains". FEMS Microbiology Letters. 341 (2): 127–137. doi:10.1111/1574-6968.12106.