Avstrijsko-turška vojna (1716-1718)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Avstrijsko turška vojna
Bredael Schlacht bei Peterwardein.jpg
Jan Pieter van Bredael: Bitka pri Petrovaradinu
Datum januar 1716 – 21. julij 1718
Prizorišče Srbija, Vojna krajina, Bosna, Banat in Transilvanija
Izid zmaga sil Habsburške monarhije
Ozemeljske
spremembe
Temišvarski Banat, Srbijo, Oltenijo in del Bosne je dobila Avstrija
Udeleženci
Zastava Avstrijskega cesarstva Habsburška monarhija Osmanska zastava Osmansko cesarstvo
Poveljniki
Zastava Avstrijskega cesarstva Evgen Savojski Osmanska zastava Silahdar Damat Ali Paša
Osmanska zastava Hadži Halil Paša
Moč
neznano neznano
Žrtve
neznano neznano

Avstrijsko-turška vojna je bila vojna med Habsburško monarhijo in Osmanskim cesarstvom od januarja 1716 do 21. julija 1718.

Karlovški mirovni sporazum, sklenjen leta 1699, za Osmansko cesarstvo dolgoročno ni bil spremenljiv. Dvanajst let po sklenitvi miru se je začeli dolgo pričakovano maščevanje Osmanskega cesarstva za poraz v bitki pri Dunaju leta 1683. Veliki vezir Baltadži Mehmed Paša je najprej v rusko-turški vojni (1710-1711) premagal vojsko Petra Velikega. Za njim je njegov naslednik, veliki vezir Damat Ali Paša, v osmansko-beneški vojni (1714–1718) leta 1715 osvojil Moreo. Avstrija je kot porok za Karlovški mir zagrozila Osmanskemu cesarstvu, vendar je namesto odgovora dobila vojno napoved.

Leta 1716 je princ Evgen Savojski porazil Osmane pri Petrovaradinu. Oktobra 1716 je osvojil Banat in Temišvar. Naslednje leto so Habsburžani osvojili Beograd. Osmani so po tej izgubi zaprosili za mir in podpisali Požarevski mir.[1] Habsburžani so s sporazumom obdržali osvojeni Beograd potrdili osvojitve leta 1699. Osmani so obdržali oblast na ozemlju južno od Donave.

Habsburžani so zaradi pretiranega posvečanja vojni na Balkanu izgubili svoje posesti v Italiji. Princ Evgen Savojski je zahteval, da se v vojno s Španci v Italiji pošlje del njegove vojske, vendar mu to ni uspelo. Po končani vojni z Osmanskim cesarstvom je sledila vojna Četverne zveze proti Španiji.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Ingrao, Charles; Samardžić, Nikola; Pešalj, Jovan, ur. (2011). The Peace of Passarowitz, 1718. West Lafayette: Purdue University Press.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Ćirković, Sima (2004). The Serbs. Malden: Blackwell Publishing.
  • Ingrao, Charles; Samardžić, Nikola; Pešalj, Jovan, ur. (2011). The Peace of Passarowitz, 1718. West Lafayette: Purdue University Press.
  • Hochedlinger, Michael (2013). Austria's Wars of Emergence: War, State and Society in the Habsburg Monarchy, 1683–1797. London & New York: Routledge.