Avrelijan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Avrelijan
Lucius Domitius Aurelianus Augustus
44. cesar Rimskega cesarstva
Aurelian.jpg
Vladanje september 270 – september ali oktober 275
Popolno ime • Lucius Domitius Aurelianus (od rojstva do prihoda na prestol)
• Lucius Domitius Aurelianus Augustus (kot cesar)
Rojstvo 9. september 214 ali 215 (star 60 ali 61 let)
Serdica
Smrt 18. september 96 (96-09-18) (44 let)
Caenophrurium, Trakija
Predhodnik Kvintil
Naslednik Tacit

Avrelijan (latinsko Lucius Domitius Aurelianus Augustus), cesar Rimskega cesarstva (270-275), * 9. september 214 ali 215, † september ali oktober 275.

Med svojim vladanjem je po uničujoči vojni porazil Alemane. Porazil je tudi Gote, Vandale, Jutunge, Sarmate in Karpe. Po zmagi nad Palmirskim cesarstvom leta 273 je obnovil vzhodne rimske province. Naslednje leto je osvojil Galsko cesarstvo na zahodu in ponovno združil Rimsko cesarstvo. V Rimu je dal zgraditi Avrelijanovo obzidje in opustil provinco Dakijo. Uspešno je končal krizo tretjega stoletja in bil zato nagrajen z naslovom Restitutor Orbis – obnovitelj (rimskega) sveta. Bil je prvi cesar, ki je zahteval, da ga uradno naslavljajo z dominus et deus – gospodar in bog, čeprav se takšen naslov do njegove vladavine nikoli ni uporabil v nobenem uradnem pisnem dokumentu.[1]

Leta 275 se je odpravil proti Mali Aziji, verjetno na pohod proti Sasanidom. Med čakanjem na prevoz v Malo Azijo ga je v Trakiji septembra istega leta s pomočjo visokih častnikov pretorijanske garde ubil notarij Mukator, ki se je zbal smrtne kazni zaradi korupcije.

Nasledil ga je Mark Klavdij Tacit.

Sklic[uredi | uredi kodo]

  1. ^ G.H. Halsberghe, The Cult of Sol Invictus, Leiden, 1972, str. 152.