Astrid Švedska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Astrid Švedska
Astrid av Sverige.jpg
Kraljica Belgijcev
Obdobje vladanja17. februar 1934 - 29. avgust 1935
ZakonecLeopold III. Belgijski (por. 1926–1935; njena smrt)
PotomciJožefina-Šarlota, velika vojvodinja Luksemburška
Baudouin I. Belgijski
Albert II. Belgijski
HišaBernadotte (z rojstvom)
Saška-Coburg-Gotha
(s poroko)
OčePrinc Karl, vojvoda Västergötlandski
MatiPrincesa Ingeborg Danska
Rojstvo17. november 1905({{padleft:1905|4|0}}-{{padleft:11|2|0}}-{{padleft:17|2|0}})[1][2][3]
Arvfurstens palats[d], Stockholm, Švedska
Smrt29. avgust 1935({{padleft:1935|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:29|2|0}})[1][2][3] (29 let)
Küssnacht[d], Švica
PokopLaekenska cerkev Matere Božje
VeraRimokatolicizem,
prej Luteranstvo

Astrid Švedska (polno ime Astrid Sofia Lovisa Thyra), kraljica Belgijcev, * 17. november 1905, Stockholm, Švedska, † 29. avgust 1935, Schwyz, Švica.

Astrid je bila kraljica soproga kralja Leopolda III. Belgijskega. Z rojstvom je bila princesa švedske kraljevske hiše Bernadotte. Njena vnuka sta kralj Filip Belgijski in Henri, veliki vojvoda Luksemburški.

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

Princesa Astrid s svojimi sestrami

Astrid se je rodila 17. novembra 1905 v Arvfurstens Palats v Stockholmu kot tretja hčerka princa Karla, vojvode Västergötlandske in njegove žene princese Ingeborg Danske. Njen oče je bil mlajši brat kralja Gustava V. Švedskega ter njena mama je bila sestra kralja Kristjana X. Danskega in Haakona VII. Norveškega. Imela je dve starejši sestri, Margareto, ki se je kasneje poročila z danskim princem, in Marto, ki se je poročila z bodočim kraljem Olafom V. Norveškim. Njen edini brat Karl se je rodil leta 1911.

Astrid je večino otroštva preživela v palači Arvfurstens v osrednjem Stockholmu in v družinski poletni rezidenci v Fridhemu. Čeprav ni bila nikoli akademik, je imela Astrid toplo, prijazno osebnost, socialno enostavnost in velik čar. Zbirala je švedsko ljudsko umetnost in je bilo nekako izvedenka v regionalnih različicah ročnih del. Astrid je tudi uživala na prostem in v športu - v plavanju, smučanju, plezanju, jahanju in golfu - in to je kasneje delila s svojim možem. Ker ni bila neposredni potomec švedskega kralja Gustava V., so Astrid in njene sestre uživale več svobode in koristile manj formalne urnik. Dekleta so bile občasno videne med nakupovanjem brez spremstva na ulicah Stockholma.[4]

Kot je to storilo veliko princes tistega časa, je bila Astrid spodbujena, da se zavezuje delu javne službe v okviru priprav za življenje, namenjene v dobrodelne namene. Astrid je nekaj časa delala v stockholmski sirotišnici, kjer je skrbela za dojenčke. Prav tako je zaključila domači ekonomski tečaj na švedski šoli, namenjenim pripravi ženske za domače življenje. V tem času se je Astrid naučila kuhanja in naj bi pogosto preizkusila nove recepte za svojo družino.[4][5]

Zaroka in poroka[uredi | uredi kodo]

Zaroka princese Astrid in kronskega princa Leopolda 21. septembra 1926
Princesa Astrid leta 1926

Kot zaželena princesa je bila Astrid omenjena kot potencialna nevesta mnogim princem, tudi bodočim kraljem Edvardom VIII. Britanskim in bodočim kraljem Olafom V. Norveškim. Astridin uspešni snubec je bil kronski princ Leopold Belgijski. Leopold je bil sin kralja Alberta I. Belgijskega in njegove žene kraljice Elizabete, rojene vojvodinje Elizabete Bavarske.

Septembra 1926 je bila njuna zaroka oznanjena.[6] Kralj Albert I. in kraljica Elizabeta Belgijska sta povabila tisk v kraljevsko palačo v Bruslju. Albert je izjavil: »Kraljica in jaz bi vam rada razglasila o neizogibni poroki med princem Leopoldom, vojvodo Brabantskim in princeso Astrid Švedsko. Prepričani smo, da bo princesa prinesla veselje in srečo najinemu sinu. Leopold in Astrid sta se odločila, da bosta združila njuni življenji brez pritiska ali vprašanj države. Njuna zveza je prava zveza med ljudmi z istimi željami.« Kraljica Elizabeta, nepopravljiv romantik kot je bila, je zahteval in rekla da je »to poroka ljubezni... povejte to našim ljudem. Nič ni bilo načrtovano. Niti ena sam političen premislek ni prevladal v odločitvi najinega sina.«[4] Kasneje je še dodala: »Najverjetneje mi ne bi uspelo, četudi bi se trudila, najti idealno nevesto; vendar je Leopold naredil več, našel mi je idealno snaho.«[7]

Prejšnje kraljeve poroke v Belgiji so bile urejeno s prekomernimi formalnostmi, zlasti ob prihodu neveste. Albert je pazil, da bi se prihod Astrid v Belgijo zaznamoval v čim manjši slovesnosti, kot je mogoče. Vendar pa so se belgijske javnosti globoko zanimale za njihovo bodočo princeso. Številne voščene figure in fotografije Astrid so se začele pojavljati v trgovinah kmalu po tem, ko je bila objavljena zaroka.[8][4]

Civilno sta se Astrid in Leopold poročila 4. novembra 1926 v Stockholmu v švedski kraljevski palači. Ženin je takrat dal svoji nevesti preprosti zlatim trak kot poročni prstan. Astrid in Leopold se naj bi smehljala skozi celotno slovesnostjo. Na kancu je orkester zaigral belgijsko in švedsko nacionalno himno. Po civilni poroki sta se ločeno odpravila v Bruselj,[9] kjer sta se 10. novembra cerkveno poročila v katedrali Sv. Michaela in sv. Gudule. Ulice Bruslja niso videle takšne množice od Dneva premirja iz leta 1918. Navdušenih je bilo 200.000-300.000[10] gledalcev, ki so se zbrali, da bi videli novo poročen par in bilo je veliko poročanja o več poškodbah zaradi teptanja in izrinjanja.[11] Kot so to storili v Antwerpnu, so bili na ulicah Bruslja izobešeni belgijska in švedska zastava.

Verske poroke se je bilo udeležilo veliko njunih mladih prijateljev in sorodnikov: Princesa Feodora Danska, princesa Marija-Jožefa Belgijska, princesa Marta Švedska, princesa Ingrid Švedska, Alfhild Ekelund, princ Karl Švedski, princ Gustav Adolf Švedski, kronski princ Olaf Norveški, Margareta Stähl, grof Claes Sparre, Anna Adelswärd, princ Karel Belgijski, grof Folke Bernadotte, baron Sigvard Beck-Friis, Anne Marie von Essen in baron Karl Strömfelt.[4][12]

Ko so se poročna praznovanja komaj končala, so se začele špekulacije o drugi belgijsko-skandinavski uniji - o Olafu Norveškem in Leopoldovi sestri Marie-Jose. Te špekulacije so se izkazale za napačne, namreč Olaf se je kasneje poročil z Astridino sestro Marto in Marie-Jose se je poročila z italijanskim kraljem Umbertom.

Princesi Astrid je belgijska vlada dala tiaro za poročno darilo, ki jo je ustvaril belgijski zlatar Van Bever, prvotna različica diadema je prožen diamant bandeau v stiliziranem grškem ključnem motivu, prelitim z 11 velikimi diamanti na konici. Ti veliki kamni, v skupni vrednosti okoli 100 karatov, simbolizirajo devet provinc Belgije in (zdaj nekdanjo) belgijsko kolonijo Kongo. Kasneje je dodala komplet diamantnih lokov, priloženih vsakemu od 11 neodvisnih kamnov. Po Astridini smrti je tiara šla v lasti kralja Leopolda in njegova druga žena princesa Lilian je nosila dele tiare, vendar ne celotnega dragulja (Lilian ni nikoli imela naziva kraljice). Leopold se je odpovedal prestolu v korist svojega sina Baudouina; ko se je Baudouin poročil, je Leopold dal tiaro novoi kraljici. Fabiola, belgijska prva kraljica po Astrid, jo je nosila na svoj poročni dan. Ta dragulj je po Baudouinovi smrti izročila kraljici Paoli, ki je po abdikaciji svojega moža Alberta dala Mathilde novi kraljici Belgijcev.

Zakonsko življenje[uredi | uredi kodo]

Leopold in Astrid na njun poročni dan

Astrid so Belgijci navdušeno sprejeli. Bila je zelo ljubljena zaradi svoje lepote, šarma in preprostosti. Njeni javne in uradne naloge so sevale navdušenje. Leopold je bil njen najbolj goreč občudovalec. Ljubezen, ki si jo je delil mladi par, je bila očitna vsem. Na več kot eni priložnosti so ju ljudje lahko videli, da sta se držala za roke, tudi med opravljanjem uradnih nalog. Leta 1927 sta Leopold in Astrid dobila hčer, princeso Jožefino-Šarloto.[13] Tri leta kasneje je belgijski tisk izdal obširen članek o rojstvu dolgo pričakovanega kraljevega dediča. Leopold je bil ravno na poti, da bi obiskal nekatera področja stran od Bruslja, ko je vojvodinja Brabantska začela rojevati. Kraljeva palača mu je takoj poslala telegram, ki je dosegel Leopolda na postanku med potovanjem. Sporočilo kraljeve palače je napovedal skorajšnjo rojstvo drugega otroka para. Brez da bi dvakrat razmišljal o dnevnih nalogah, se je Leopold takoj vrnil v Bruselj. Princ Leopold in kralj Albert sta nestrpno hodila na vrtu pri Stuyvenberški palači, medtem ko je vojvodinja Brabantska začela rojevati. Zraven Astrid je bila njena mati, princesa Ingeborg Danska, vojvodinja Västergötlandska in njena tašča kraljica Elizabeta. Ob 4:15 so kraljevi zdravniki ponosno objavili rojstvo zdravega malega princa. Zvoki topa so utišale splošno srečo, ki so jih ljudje v Bruslju izražali. Njun prvi sin, princ Baudouin je sčasoma nasledil svojega očeta kot kralj Belgijcev. Dobil je ime Baudouin v spomin na svojega pokojnega prastrica, ki bi moral postati kralj.

Astrid Švedska

V Stuyvenbergu, nedaleč od kraljeve palače v Laeknu, je mladega vojvodinja Brabantska, vzgojena v enostavnosti skandinavskih dvorov, veselo vzgojila rastočo družino. V majhni vili na območju palače je Astrid kuhala za svojo družino. Vsakič ko je mogla, se je Astrid s svojimi otroki sprehodila po aveniji Louise. Sodnik Marshall je odločno protestiral proti tem sprehajališčem. »Kršijo protokol«, je rekel. V svoji preprostosti je Astrid odgovorila z besedami: »Ampak jaz sem samo še ena mama, ali nisem?« Šla je še celo tako daleč, da se je pridružila množici v vojaški reviji v prizadevanju, da bi si ogledala promenadanje svojega moža na čelu svojega polka.

Prehod v katolicizem[uredi | uredi kodo]

Vzgojena v luteranski veri se je Astrid po poroki s princem Leopoldom spreobrnila v katoliško vero. Sprva se je njeno spreobrnenje štelo preprosto zato, ker je bila ta vera v Belgiji, ampak duhovnik, ki je posvetoval, oče William Hemmick, ji je povedal, da naj tega ne stori, dokler resnično ne verjame, da je to resnična religija.[14] Astrid se je naučila več o katolicizmu in nekaj let kasneje, leta 1930, se je spreobrnila zaradi pristnega prepričanja. Njena odločitev jo je navdala z veseljem in to je zaupala tesnemu prijatelju iz otroštva: »Moja duša je našla mir.«[15] Njen tast, kralj Albert, ki je bil sam zelo pobožen, je na dan Astridine konverzije ponovil: »Vesel sem, zelo vesel. Zdaj je vsa družina združena v isti veri.«[16]

Kraljica[uredi | uredi kodo]

17. februarja 1934 je kralj Albert umrl v gorsko-plezalni nesreči v Marche-les-Dames v Belgiji. Leopold in Astrid sta postala nov kralj in kraljica Belgijcev z nazivom veličanstvo. Kasneje istega leta se je Leopoldu in Astrid rodil tretji otrok. Poimenovala sta ga Alberta po njegovem dedku.[17] Albert je sčasoma nasledil svojega brata Baudouina kot kralj Belgijcev

Kot kraljica je Astrid svoj čas namenila vzgoji svoje družine in se zavzemala za socialne vzroke. Bila je zelo zaskrbljena zaradi položaja žensk, otrok in prikrajšanih oseb. V času gospodarske krize v Belgiji leta 1935 je organizirala zbiranje oblačil in hrane za reveže. To je storila z odprtim pismom, ki je bil objavljen kot »poziv kraljice«.

Smrt[uredi | uredi kodo]

Astridin pogreb
Astridina kapela v Küssnachtu

Avgusta 1935 sta kralj in kraljica anonimno šla na počitnice v Švico. Princ Albert je ostal v Bruslju. Z le enim letom je bil štet za premladega za počitnice. Jožefina-Šarlota in Baudouin sta potovala z njunima starša na njihov družinski dom Villa Haslihorn v Horwu v Švici. Otroka sta bila 28. avgusta poslana v Belgijo skupaj z njunima varuškama.Dne 29. avgusta 1935 sta se kralj in kraljica odločila, da bosta šla še na zadnji pohod v gore preden se vrneta domov. Njun šofer je sedel v zadnjem delu Packarda One-Twentyja kabrioleta, kralj je vozil in kraljica je gledala na zemljevid. Ko je kraljica pokazala nekaj možu, je avto speljal s ceste po strmem pobočju in trčil v hruško. Kraljica Astrid je odprla vrata, da bi poskušala priti ven iz avta, vendar je bila vržena ven ob trku. Njeno telo je trčilo z deblom drevesa, medtem ko je avtomobil trčil v drugo drevo. Kralja Leopolda je vrglo iz avta kot tudi njo, vendar je bil le rahlo poškodovan. Avto je šel naprej, samo da se je ustavil v jezeru. Bilo je 29. avgusta 1935 ob 09:30. Kraljica je v Küssnachtu am Rigi, v bližini jezera Luzern v Švici umrla na kraju nesreče zaradi svojih poškodb.

Kraljica Astrid je bila položena v kraljevi trezor v cerkvi Naše Gospe v Laeknu v Bruslju zraven svojega moža kralja Leopolda III. Belgijcev in njegove druge žene princese Liliane Belgijske.

Zapuščina[uredi | uredi kodo]

Njen mož kralj Leopold, Belgijci in Švedi so globoko žalovali zanjo. Belgija je izdala poštno znamko, ki je prikazovala njen portret v črni barvi, ki je znana kot tema objokovane Astrid. Spominska kapela je bila zgrajena v Švici na mestu nesreče. Kapela je postala destinacija švedskih in belgijskih turistov. Muzej v bližini ima slike in spominke dogodka, vključno s kupom vetrobranskega stekla in dnevnika hruške. Drevo samo je podrlo neurje leta 1992. Avto je na zahtevo kralja potonilo v globokem delu Vierwaldstätterseeja.[18]

Od maja 2015 dva od njenih vnukov istočasno vladata: kralj Filip Belgijski in veliki vojvoda Henri Luksemburški. Bila je tudi teta Haralda V. Norveškega.

Priljubljena švedska plast torte Prinsesstårta (Princesina torta) je bil imenovana za Astrid in njeni dve sestri, ko so bili otroci.

Nazivi in grbi[uredi | uredi kodo]

Nazivi[uredi | uredi kodo]

 • 17. november 1905 - 4. november 1926: Njena kraljevska visokost princesa Astrid Švedska
 • 4. november 1926 - 17. februar 1934: Njena kraljevska visokost princesa Astrid Belgijska, vojvodinja Brabantska, princesa Švedske
 • 17. november 1934 - 29. avgust 1935: Njeno visočanstvo kraljica Astrid, kraljica Belgijcev, princesa Švedske

Grbi[uredi | uredi kodo]

Alliance Coat of Arms of King Leopold III and Queen Astrid.svg
Zakonski grbi kraljice Astrid Belgijske
Royal Monogram of Queen Astrid of Belgium.svg
Kraljevski monogram kraljice Astrid Belgijske

Predniki[uredi | uredi kodo]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Karl XIV. Janez Švedski
 
 
 
 
 
 
 
8. Oskar I. Švedski (=28)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Désirée Clary
 
 
 
 
 
 
 
4. Oskar II. Švedski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Eugène de Beauharnais
 
 
 
 
 
 
 
9. Jožefina Leuchtenberška (=29)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Princesa Avgusta Bavarska
 
 
 
 
 
 
 
2. Princ Karl, vojvoda Västergötlandski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Friderik Viljem, knez Nassau-Weilburški
 
 
 
 
 
 
 
10. Viljem, vojvoda Nassavski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Grofica Ludovika Izabela Kirchberška
 
 
 
 
 
 
 
5. Sofija Nassavska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Princ Pavel Württemberški
 
 
 
 
 
 
 
11. Princesa Pavlina Württemberška
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Princesa Katarina Šarlota Saško-Hildburghausenska
 
 
 
 
 
 
 
1. Princesa Astrid Švedska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Friderik Viljem, vojvoda Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburški
 
 
 
 
 
 
 
12. Kristjan IX. Danski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Princesa Louise Karolina Hesse-Kasselska
 
 
 
 
 
 
 
6. Friderik VIII. Danski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Princ Viljem Hesseški
 
 
 
 
 
 
 
13. Ludovika Hesse-Kasselska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Princesa Ludovika Šarlota Danska
 
 
 
 
 
 
 
3. Princesa Ingeborg Danskia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Oskar I. Švedski (=8)
 
 
 
 
 
 
 
14. Karl XV. Švedski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Jožefina Leuchtenberška (=9)
 
 
 
 
 
 
 
7. Lovisa Švedska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Princ Friderik Nizozemski
 
 
 
 
 
 
 
15. Princesa Ludovika Nizozemska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Princesa Ludovika Pruska
 
 
 
 
 
 


Viri[uredi | uredi kodo]

 • Catherine Barjansky. »Portraits with Backgrounds.« (Potreti z ozadji)
 • Art Beeche. »The Snow Princess.« (Zimska princesa)
 • Robert Capelle. »Dix-huit ans auprès du Roi Léopold.« (Osemnajst leto do kralja Leopolda.)
 • Charles d'Ydewalle. »Albert and the Belgians: Portrait of a King.« (Albert in Belgijci: Portret kralja)
 • Evelyn Graham. »Albert King of the Belgians« (Albert, kralj Belgijcev.)
 • Luciano Regolo. »La Regina Incompresa.« (Narobe razumeta kraljica)
 • Lars Rooth. »More Joy Than Pain.« (Več veselja od bolečine)
 • Anna Sparre. »Astrid mon amie.« (Astrid, moja prijateljica)
 • Lucas Netley (1934). "Albert the Brave, King of the Belgians" (Albert Pogumni, kralj Belgijcev). Hutchinson. str. 290.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. 1,0 1,1 Find a Grave — 1995.
 2. 2,0 2,1 Lundy D. R. The Peerage
 3. 3,0 3,1 Brockhaus Enzyklopädie
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 McMahon, Emily. "Wedding of Leopold III and Astrid of Sweden". Unofficial Royalty. (angleško)
 5. “Catching a Royal Husband With a Bowl of Salad: How Lovely Princess Astrid Learned Her Love Lessons Out of a Cook Book.”The Sunday Morning Star: 24. oktober 1926 (angleško)
 6. The Milwaukee Sentinel - Oct 28, 1926
 7. Netley (1934). str. 238
 8. “Many Hurt as Belgium Rushes to Greet Astrid.” The Milwaukee Sentinel: 9. november 1926
 9. “Common Civil Ceremony for Royal Wedding.” The Spartanburg Herald: 5. november 1926 (angleško)
 10. “200,000 Throng Streets to See Leopold, Astrid.” The Miami News: 10. noveber 1926. (angleško)
 11. “Many Injured in Big Jam at Royal Wedding.”The Reading Eagle: 10. november 1926 (angleško)
 12. Hedman, Sten. “Nobility Out For Wedding.” The Youngstown Vindicator skozi The Chicago Daily News: 3. november 1926 (angleško)
 13. “New Royal Baby in Belgium.” The Youngstown Vindicator: 11. oktober 1927
 14. More Joy Than Pain, 1991, Lars Rooth str. 84–85
 15. Citirala Anna Sparre v Astrid mon amie, 2005, str. 128
 16. Citirala Charles d'Ydewalle v Albert and the Belgians: Portrait of a King, 2005, str. 259
 17. “Belgian Prince Born.” The Pittsburgh Press: 7. junij 1934
 18. "Der belgische König kommt nach Küssnacht". Neue Zürcher Zeitung. 25. avgust 2010. Pridobljeno dne 2. oktober 2015. (nemško)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Astrid Švedska
Rojen: 17. november 1905 Umrl: 29. avgust 1935
Belgijska kraljevska družina
Predhodnik: 
Elizabeta Bavarska
Kraljica soproga Belgijcev
1934–1935
Nezasedeno
Naslednji nosilec naziva
Fabiola de Mora y Aragón