Armadni general (Francija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Armadni general (izvirno francosko général d'armée; dobesedno general armade) je uradno položaj in naziv in neformalni višji vojaški čin, ki je v uporabi v Francoski kopenski vojski in Francoski žandarmeriji; v Francoskem vojnem letalstvu mu ustreza čin letalskega armadnega generala (général d'armée aérienne), medtem ko mu v Francoski vojni mornarici ustreza čin admirala (amiral). V skladu z Natovim standardom STANAG 2116 čin nosi oznako OF-9[1].

Z dekretom 6. junija 1939 je lahko divizijski general, ki velja za najvišji generalski čin, pridobil naziv in položaj korpusnega ali armadnega generala[2][3].

Je nadrejen korpusnemu generalu, medtem ko trenutno ne obstaja višji čin. Včasih je bil maršal Francije dejansko najvišji vojaški čin Francoske kopenske vojske, nato pa je bil spremenjen le v vojaški naziv.

Armadni general, kot že pove ime, običajno poveljuje armadi, vojaški enoti, ki je sestavljena iz več korpusov. Osnovna oznaka simbola je pet zvezd.

Armadni general po navadi zaseda naslednje položaje:

Oznake[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. NATO codes for grades of military personnel
  2. »Ministère de la Défense, service historique, « Les grades dans l'armée française »«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. junija 2009. Pridobljeno 10. maja 2011.
  3. »Ministère de la Défense, « Les grades de l'armée de terre, les officers généraux »«. Arhivirano iz spletišča dne 4. aprila 2007. Pridobljeno 4. aprila 2007.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]