Arijaramna

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Arijaramna (staroperzijsko 𐎠𐎼𐎡𐎹𐎠𐎼𐎶𐎴[1] Ariyāramna,[2] (tisti), ki Arijcem (Irancem)[3] prinese mir, grško starogrško Ἀριαράμνης, Ariarámnes, sodobno perzijsko اریارمنه[4]) je bil prastric Kira Velikega in praded Dareja I. in morda kralj Parsumaša v jedru Perzijskega kraljestva.

Arijaramna je bil zelo verjetno brat Kira I. Anšanskega in sin Teispa, vendar ne zagotovo. Vsekakor je bil član ahemenidske vladarske dinastije. Napis na Behistunskem napisu priča, da je bil prvi kralj v veji Ahemenidov, ki je vladala vzporedno s Kirom I. in njegovim sinom Kambizom I.

Hamadanska tablica[uredi | uredi kodo]

V prvi polovici 20. oletja so v Ekbatani, sodobnem Hamadanu, odkrili odlomka dveh zlatih tablic, povezana z Arijaramno. Na njiju sta domnevno dokumentirani vladavini Arijaramne in njegovega sina Arsama, pisani v prvi osebi v staroperzijskem jeziku. Tablica je edini dokaz o Arijaramnovi vladavini in njegovi veji ahemeniddke vladarske družine iz jegovega časa.

Drugi dokaz njegove vladavine je na kasnejšem Behistunskem napisu, na katerem je njegov prvanuk Darej I. zapisal, da je pred njim vladalo osem ahemenidskih kraljev, se pravi da so tudi Arijaramno šteti za kralja.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Akbarzadeh (2006), str. 56.
  2. Kent (1384 AP), str. 393.
  3. Shahbazi (1987).
  4. Kent (1384 AP), str 391.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • D. Akbarzadeh, A. Yahyanezhad (2006). The Behistun Inscriptions (Old Persian Texts) (v perzijščini). Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati. ISBN 964-8499-05-5.
  • Ronald Grubb Kent (1384 AP). Old Persian: Grammar, Text, Glossary (v perzijščini). Prevod S. Oryan. ISBN 964-421-045-X.
  • A. Sh. Shahbazi (1987). Ariyaramna. Encyclopaedia Iranica.
Arijaramna
Rojen: ni znano Umrl: ni znano
Predhodnik: 
Teisp
Kralj Perzije Naslednik: 
Arsam