Arabia Deserta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Francoski "zemljevid treh Arabij, deloma povzet po Arabcu iz Nubije, deloma po več drugih avtorjih". Avtor Nicolas Sanson, 1654. Deserta je majhna zelena na severu. Velika rumena je "Jemen".

Arabia Deserta (latinsko pomeni "Zapuščena/Zapuščena Arabija"), znana tudi kot Arabia Magna ("Velika Arabija"), je označevala puščavsko notranjost Arabskega polotoka. V starih časih so to deželo poseljevala nomadska beduinska plemena, ki so pogosto vdirala v bogatejše dežele, kot sta Mezopotamija in Arabia Felix.

Arabia Deserta je bila ena od treh regij, na katere so Rimljani razdelili Arabski polotok: Arabia Deserta (ali Arabia Magna), Arabia Felix in Arabia Petraea. Kot ime za regijo je ostalo priljubljeno v 19. in 20. stoletju in je bilo uporabljeno v potovanjih Charlesa M. Doughtyja v Arabski puščavi (1888).[1]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • G.W. Bowersock, "The three Arabias in Ptolemy's geography" and "Arabs and Saracens in the Historia Augusta" in G.W. Bowersock, Studies on the Eastern Roman Empire, Goldbach, 1994.
  • F. Millar, The Roman Near East, London, 1994, pp. 514 ff.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Carte des trois Arabies : tirée en partie de l'Arabe de Nubie, en partie de divers autres auteurs [1], World Data Library