Anna Maria Perez de Taglé

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Anna Maria Perez de Taglé
Portret
RojstvoAnna Maria Francesca Enriquez Perez de Taglé
23. december 1990({{padleft:1990|4|0}}-{{padleft:12|2|0}}-{{padleft:23|2|0}}) (33 let)
San Francisco
Državljanstvo ZDA
Poklicigralka, pevka, modelka, televizijska igralka, filmska igralka, studijska glasbenica
Leta aktivnosti2005 — danes
Spletna stran
annamariaperezdetagle.com

Anna Maria Francesca Enriquez Perez de Taglé,[1] ameriška gledališka, filmska in televizijska igralka, pevka, fotomodel in plesalka, *23. december 1990, San Francisco, Kalifornija, Združene države Amerike.[2] Najbolje je poznana po svoji vlogi Ashley Dewitt v Disney Channelovi televizijski seriji Hannah Montana in kot Ella Pador v televizijskem filmu Camp Rock. Igrala je tudi Miracle Ross v televizijski seriji Cake T.V.,[1] v letu 2009 pa je posnela film Fame: Sanje o slavi, kjer je igrala Joy Moy.

Zgodnje in zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Anna Maria Francesca Enriquez Perez de Taglé se je rodila 23. decembra 1990 v San Franciscu, Kalifornija, Združene države Amerike.[2] Prihaja iz družine s filipinskimi koreninami, sicer pa ima tudi španske in irske prednike. V njeni družini je veliko medijsko razpoznavnih osebnosti. Je hčerka bivše televizijske osebnosti, Archieja Pereza de Tagléa, vnukinja filipinske igralke iz petdesetih let, Sylvie La Torre in nečakinja bivše otroške zvezde, Che-Che Perez de Taglé. Odrasla je v Santa Clari, Kalifornija, trenutno pa skupaj z mamo Evelyn Enriquez in dvema starejšima bratoma, Juanom Miguelom in Josejem, živi v San Gabrielu, Kalifornija. Zna igrati na klavir, med svoja najljubša športa pa vključuje smučanje in ples.

Kariera[uredi | uredi kodo]

Anna Maria Perez de Taglé je s svojo igralsko kariero začela v otroštvu z vlogami v mestnem gledališču Childrens Musical Theatre of San Jose (CMTSJ). Igrala je v gledaliških igrah, kot so Pepelka, Bugsy Malone in The King and I, njena najbolj znana vloga pa je bila vloga Glinde v igri The Wiz. Ob približno istem času je začela tudi s kariero fotomodela, saj se je pojavljala v raznih katalogih za veleblagovnice, kot sta Macy's in Mervyns. V letu 2006 je odšla na prvo avdicijo za igranje na televiziji in sicer za vlogo v Disney Channelovi televizijski seriji Hannah Montana ob Miley Cyrus. V seriji igra še danes in sicer je upodobila stranski lik, Ashley Dewitt. Ko je dobila vlogo, se je njena družina za nekaj časa preselila v Hollywood. Pred serijo Hannah Montana je imela nepomembno vlogo v filmu Beseda za besedo iz leta 2005. Leta 2006 je dobila tudi vlogo v Miracle Ross v televizijski seriji Cake T.V., že leta 2007 pa se je pojavila v televizijski seriji Just Jordan. Bila je tudi izbrana za igranje v televizijski seriji Star Search, kjer so odkrili zvezdnike, kot so Justin Timberlake, Christina Aguilera, Britney Spears, Beyoncé Knowles, Lacey Chabert in Kelly Rowland. Naslednjega leta je dobila manjšo glasovno vlogo v televizijski seriji Junaki mesta Higgly.

Leta 2008 je Anna Maria Perez de Taglé v vlogi Elle Pador poleg igralcev, kot so Demi Lovato, Joe Jonas, Nick Jonas, Kevin Jonas, Meaghan Jette Martin, Maria Canals Barrera, Alyson Stoner, Jasmine Richards, Roshon Fegan in Aaryn Doyle zaigrala v filmu Camp Rock. V dodatku ob DVD-ju za film Camp Rock je omenila, da bi se rada uveljavila tudi v glasbeni industriji, tako kot njena babica, slavna filipinska pevka Sylvia La Torre. Anna Maria Perez de Taglé je leta 2009 zaigrala v filmu Fame: Sanje o slavi, ob igralcih Kay Panabaker in Naturi Naughton. Film je izšel 25. septembra 2009. Istega leta je igrala v videospotu za pesem Demi Lovato, »Remember December«, kjer je igrala tudi Meaghan Martin (slednja je imela vlogo Tess Tyler v njeni uspešnici Camp Rock). Za tem je naslednjega leta posnela še single »Fame«, »Insomnia«, »Roses«, »Part of Your World« in »Shot Down«, za singla »Roses« in »Part of Your World« pa je posnela tudi videospote.

25. junija 2009 bo izšlo nadaljevanje filma Camp Rock, film Camp Rock 2: The Final Jam, kjer bo Anna Maria Perez de Taglé ponovno zastopala svojo vlogo Elle Pador.

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Leto Naslov Vloga Opombe
2010 Camp Rock 2: The Final Jam Ella Pador Disney Channel (post-produkcija)
2009 Fame: Sanje o slavi Joy Moy Glavna vloga
2008 Junaki mesta Higgly Junakinja patrole za varnost 1 epizoda (glas)
Camp Rock Ella Pador Disney Channel
2007 Just Jordan Veronica Epizoda: »Slippery When Wet«
2006 Hannah Montana Ashley Dewitt 2006 - danes (stranska vloga)
Cake T.V. Miracle Ross 2006 (stranska vloga)
2005 Beseda za besedo Beseda za besedo #1

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Singli[uredi | uredi kodo]

Leto Naslov Album
2010 »Part of Your World« DisneyMania 7
»Roses« Anna Maria Perez de Taglé
»Insomnia«
»Shot Down«
»Fame«

Videospoti[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »Disney Fil-Am star headed for big time«, by Ricardo F. Lo, July 01, 2008, The Philippine Star.
  2. 2,0 2,1 "Anna Maria Perez de Tagle", celebrity profile, TV Guide. Retrieved Jun 29, 2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]