Anja Istenič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Rojstvo23. junij 1996({{padleft:1996|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:23|2|0}}) (23 let)
Ljubljana
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Poklicpevka, violinistka
Spletna stran
anjaistenic.com

Anja (Anja Istenič), slovenska pevka, violinistka, * 23. junij 1996, Ljubljana.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Anja se je z glasbo spoznala pri petih letih, saj je takrat začela obiskovati učne ure violine na glasbeni šoli v Idriji. Deset let kasneje, leta 2011, je šolanje uspešno zaključila z zaključnim koncertom. V osnovni šoli je obiskovala pevski zbor in v okviru le-tega nastopala kot solistka. V prvem letniku srednje šole je uspešno opravila sprejemni izpit in začela obiskovati ure solo petja na glasbeni šoli Logatec. Po dveh letih je šolanje zaključila, saj se je odločila, da bo nadaljnje glasbeno izobraževanje usmerila v popularno glasbo.

Leta 2015 se je Anji uresničila želja, da bi nekoč izdala svojo pesem. Tako se je kot izvajalka in avtorica glasbe, skupaj s tekstopiscem Vidom Prezljem in aranžerjem Dejanom Borovičem, podpisala pod singel Trenutek. Že decembra istega leta pa je izšel Anjin drugi singel Tvoj Pogled. Zanj je skupaj z ekipo posnela tudi prvi videospot in tako tudi uradno stopila na slovensko glasbeno sceno.

V letu 2017 je Anja spoznala 16-letnega Lenarta Kobala, ki je od leta 2015 ustvarjal animirane videe. V njem je videla potencial in mu tako ponudila možnost, da ji snema videospot za pesem Sonce, ki je bila njena druga pesem v letu 2017. Od takrat naprej Anja produkcijo spotov zaupa Lenartu. Singel Sonce je zasedel 13. mesto na izboru pesmi festivala Melodije Morja In Sonca 2017 in bil tako izbran kot rezervna pesem festivala. Anja je glasbo in aranžma Sonca prepustila Samu Jezovšku, pianistu glasbene skupine Šank Rock in članu spremljevalne skupine pevke Raiven.

Anja je svoje znanje izpopolnila pri pevki Darji Švajger, ki je Slovenijo zastopala na Evroviziji leta 1995 in 1999. V letu 2017 je nastopila tudi z Big bandom RTV SLO, pod vodstvom Patrika Grebla, v oddaji Prizma Optimizma.

V letu 2018 je Anja spoznala glasbenika in producenta Marka Tomasovića. Marko je v svoji karieri sodeloval že z največjimi glasbeniki na področju bivše Jugoslavije (Oliver Dragojević, Lidja Bačič, Ines Erbus, Danijela Martinović, Vanda Winter, Zdenko Kovačiček, klapa Intrade, Severina, ...). Na Facebooku mu sledi več kot 1.600.000 ljudi in se s tem drži naslova "najbolj všečkan Hrvat".

Skupaj z Markom so posneli Anjin peti, a njen prvi hrvaški singel, Svjetla Grada. Besedilo pesmi je napisal eden najboljših hrvaških pesnikov Robert Pilepić, produkcijo in aranžma pa izvedel Hrvoje Grčević. Singel je nastal v Zagrebu in je trenutno hit na najbolj poslušanem radiu severne Hrvaške - Zagorski radio, veliko predvajanj pa doseže tudi na slovenskem radiu Aktual. Anja je na videospotu Svjetla Grada že dosegla 55.000 ogledov (en mesec od premiere - 17.8.2018).

Singli[uredi | uredi kodo]

  • 2015 - TRENUTEK (Glasba: Anja Istenič // Besedilo: Vid Prezelj // Aranžma: Dejan Borovič)
  • 2015 - TVOJ POGLED (Glasba: Anja Istenič & Janez Repnik // Besedilo: Anja Istenič // Aranžma: Janez Repnik)
  • 2017 - TI SI TA (Glasba in besedilo: M.Lesjak // Lead vokal tracking: Samo Kališnik // Back vokali: Nina Miglič)
  • 2017 - SONCE (Glasba: Anja Istenič // Besedilo: Mateja Mohar // Aranžma: Samo Jezovšek)
  • 2018 - SVJETLA GRADA (Glasba: Marko Tomasović // Besedilo: Robert Pilepić // Aranžma in produkcija: Hrvoje Grčević)