Ana Nuška Pišek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ana Nuška Pišek
Rojstvo22. avgust 1958({{padleft:1958|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:22|2|0}}) (62 let)
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicpesnica, pisateljica, mladinska pisateljica

Ana Nuška Pišek, slovenska pesnica in pisateljica, * 22. avgust 1958

Življenje[uredi | uredi kodo]

Rodila se je na Vrzdencu pri Horjulu. Izhaja iz delavsko-kmečke družine, v katero se je rodila kot četrti otrok. Osnovno šolo je obiskovala v Horjulu. Že ko je bila majhna, je pogosto govorila, da bo vzgojiteljica ali učiteljica, zato se je po končani osnovni šoli vpisala na srednjo vzgojiteljsko šolo v Ljubljani in jo uspešno zaključila. Leta 1978 se je zaposlila v vrtcu na Vrhniki, kjer je kot vzgojiteljica zaposlena še danes. Poročila se je pri devetnajstih letih in se preselila v Veliko Ligojno pri Vrhniki. Ima tri otroke.

Ustvarjanje[uredi | uredi kodo]

S pisanjem se je začela ukvarjati kmalu po zaposlitvi v vrtcu. Piše predvsem za otroke, včasih pa tudi za odrasle. Najpogosteje piše pesmi, občasno pa tudi krajše zgodbe (Medvedek Brundo, Miška se je izgubila, Muhasta zima, Nežino pričakovanje, Zajček Anže in zajčica Vita) in igre (Posebna zgodba, V korenčkovi deželi), članke za glasila (glasilo vrtca Vrhnika Barjanček, občinsko glasilo Naš časopis ter voščila za obletnice, poroke in rojstne dneve. Zgodbe in igre še niso izdane. Njen pesniški navdih je postajal močnejši in pogostejši ob opustitvi dela na kmetiji. Ker je napisala že veliko pesmi, so jo domači, prijatelji in sodelavke začeli spodbujati, da bi le-te izdala. Tega si je želela tudi sama in svojo prvo pesniško zbirko Navdih srca je izdala v času življenjske prelomnice, ob praznovanju Abrahama. Zadnja leta njene pesmi nastajajo na podlagi različnega razpoloženja in dogodkov iz življenja, med vsakodnevnim delom z najmlajšimi v vrtcu in tudi ob dveh vnukih.

Dela[uredi | uredi kodo]

Knjiga je izšla kot zahvala vsem vaščanom Ligojne, ki so v desetih letih kakorkoli sodelovali in pomagali pri uprizoritvah živih jaslic. V njej so predstavljeni stari ljudski običaji, vpleteni v božično zgodbo.

Zbirka vsebuje 99 pesmi, ki so namenjene tako odraslim, kot otrokom. Pesmi pripovedujejo o živalih, naravi in letnih časih, zasledimo pa tudi igrive pesmi, pesmi za lahko noč ter bibarije.

Je kratka sodobna pravljica, ki na zanimiv način opisuje zaplet v deželi Barjanček, kjer je premalo prostora za vse otroke v vrtcu. S skupnimi močmi zgradijo nov vrtec.