Spominjam se ...

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Amarcord)
Spominjam se ...
naslovni prizor
RežijaFederico Fellini
ProdukcijaFranco Cristaldi
ScenarijFederico Fellini
Tonino Guerra
VlogeBruno Zanin
Magali Noël
Pupella Maggio
Armando Brancia
GlasbaNino Rota
FotografijaGiuseppe Rotunno
MontažaRuggero Mastroianni
DistribucijaPIC Distribuzione (Italija)
Warner Bros. (medn.)
Datum izida
18. december 1973
Dolžina
124 minut
DržavaItalija
Francija
Jezikitalijanščina

Spominjam se ... (tudi Amarkord, italijansko Amarcord) je italijanski komično-dramski film iz leta 1973, ki ga je režiral Federico Fellini in zanj tudi napisal scenarij skupaj s Toninom Guerro. Prikazuje delno avtobiografsko zgodbo o mladostniku Tittu, ki odrašča ob ekscentričnih likih v vasi Borgo San Giuliano pri Riminiju[1] v času fašistične Italije v 1930-ih. Naslov filma se nanaša na romagnolsko frazo a m'arcôrd (»Spominjam se«)[2] in je v italijanščini postal neologizem s pomenom nostalgične ukinitve.

Tittovo čustveno izobraževanje se simbolno nanaša na italijansko »izgubo vesti«.[3] Fellini se posmehuje Mussoliniju in Rimskokatoliški cerkvi, ki sta »ujela Italijane v večno adolescenco.«[4] Film je bil premierno prikazan 18. decembra 1973 in naletel na dobre ocene kritikov. Na 47. podelitvi je osvojil oskarja za najboljši tujejezični film, nominiran pa je bil še za režijo in izvirni scenarij.[5]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Fellini Foundation
  2. Pettigrew, 76. Fellini elaborated further by suggesting that the Italian words amare ('to love'), cuore ('heart'), ricordare ('to remember') and amaro ('bitter') were contracted into the Romagnolo neologism, amarcord (a m'arcôrd, in Italian io mi ricordo).
  3. Peter Bondanella, Amarcord: The Fascism Within Us in Federico Fellini: Essays in Criticism, pp. 20-21.
  4. Bondanella, 20. For other discussions of Fellini and fascism, see Bondanella's The Cinema of Federico Fellini and I'm a Born Liar: A Fellini Lexicon.
  5. »The 47th Academy Awards (1975) Nominees and Winners«. oscars.org. Pridobljeno 10. decembra 2011.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]