Alenka Šmid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Alenka Šmid
Rojstvo22. julij 1968({{padleft:1968|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:22|2|0}}) (52 let)
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicpevka

Alenka Šmid, z umetniškim nadimkom Čena, slovenska pevka, 22. julij 1968.

Z glasbo se je začela ukvarjati v 7. razredu osnovne šole, ko je ustanovila svojo glasbeno skupino Kurja bremza, s katero se je predstavila na prireditvi Prvi glas Gorenjske. Pridružila se je tudi skupini Čokoladna bomba, ki je bila sestavljena iz nekaj takrat uveljavljenih glasbenikov. S to skupino je posnela svoje prve radijske posnetke. Po enem letu je skupino zapustila in pela pri lokalnem rock bendu Jonatan Livigston galeb. Vodja skupine je bil Danijel Černe, kasnejši član skupine Terra folk.

Leta 1985 je sprejela povabilo skupine Ultimat in z njimi koncertirala po Jugoslaviji in izdala LP v srbohrvaškem jeziku. Leta 1986 se je začelo sodelovanje z Matjažem Kosijem, ustanoviteljem dueta Moulin rouge, ki je doma in na tujem izdal nekaj uspešnih albumov ter maxi singlov. Leta 1987 in 1988 sta nastopila na takratnem izboru za Evrovizijsko popevko in zasedla 6. ter 4. mesto. Leta 1988 sta nastopila v Los Angelesu, leta 1989 pa so sledile turneje na Japonskem in Tajvanu, kot odgovor na zelo dobro prodajane single in album.

Leta 1991 je Alenka Šmid - Čena zapustila Moulin Rouge in pričela samostojno kariero. Izdala je kaseto z naslovom Čena, katere avtor je bil hrvaški glasbenik Davor Tolja. Sledila je turneja po Sloveniji in nekaj televizijskih natopov. Leta 1995 je nastopila na Melodijah morja in sonca s skladbo Kjer on spi, avtorjev Matjaža in Urše Vlašič. Leta 2002 se je s skladbo Plamen v temi, avtorja Boštjana Groznika predstavila na EMI. V letu 2012 je posnela pesem v hrvaškem jeziku z naslovom Potraga z avtorskim besedilom. V začetku leta 2013 je za radijske postaje posnela skladbo Enkrat ko boš sam. Nato je sledilo sodelovanje z Raayem, slovenskim producentom in v septembru 2013 je na radijske valove prišla skladba Nikoli ni dovolj!, ki se je žanrsko približala glasbi, ki jo je ustvarjala v letih pri duetu Moulin Rouge.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]