Akvadukt Pontcysyllte

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Akvadukt Pontcysyllte
Uradno imePontcysyllte Aqueduct
Namembakanal Llangollen
Prehodreka Dee
LokacijaFroncysyllte, Wales
VzdrževalecCanal & River Trust
ProjektantThomas Telford, William Jessop
Tip mostuločni most
Skupna dolžina307 m
Širina3,4 m
Višina38 m
Odprtje1805
Koordinati52°58′13″N 3°05′16″W / 52.9702°S 3.08782°Z / 52.9702; -3.08782
Unescova svetovna dediščina
Uradno imePontcysyllte Aqueduct and Canal
DelLlangollen Canal
Varovalni pas4.145 ha
Kriterij
Kulturni: i, ii, iv
Referenca1303
Vpis2009 (33. zasedanje)


Akvadukt Pontcysyllte (valižanska izgovarjava: [ˌpɔntkəsəɬtɛ], polno ime v valižanščini: Traphont Ddŵr Pontcysyllte) je plovni akvadukt, ki nosi kanal Llangollen nad dolino reke Dee v Wrexham County Borough na severovzhodu Walesa. Zgrajen je bil leta 1805 in je najdaljši in najvišji akvadukt v Veliki Britaniji. Je na seznamu zaščitenih stavb Velike Britanije stopnje I [1] in na UNESCO-vem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Ko je bil zgrajen most, je povezal vasi Froncysylltea na južnem koncu mostu v okrožju Cysyllte župnije Llangollen (od koder je njegovo ime [2]) in Trevor (v valižanščini Trefor) na severnem koncu mostu v okrožju Trefor Isaf, tudi župniji Llangollen. Obe okrožji so po reorganizaciji lokalne uprave prenesli v Wrexham County Borough.

Ime Pontcysyllte v valižanščini pomeni "most Cysyllte". Okrožje Cysyllte je obstajalo stoletja, preden je bil zgrajen most. Večino svoje zgodovine je bil akvadukt znan kot Pont y Cysyllte ("Most Cysyllte"). Drugi prevodi kot "most stičišča" ali "most, ki povezuje" so sodobni in nepravilni ter izvirajo iz dobesednega angleškega prevoda cysyllte kot "križišče" ali "povezava".

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Akvadukt sta zgradila Thomas Telford in William Jessop. Je 307 m dolg, 3,7 m širok in 1,60 m globok. Sestavljen je iz korita iz litega železa, podprt 38 m nad reko na železnih obokanih rebrih, ki ležijo na 18 votlih zidanih stebrih. Vsak od 19 razponov je širok 16 m. Kljub dvomu javnosti je bil Telford prepričan o načinu gradnje. Zgradil je vsaj en litoželezen akvadukt – Longdon-on-Tern na kanalu Shrewsbury. Še vedno je viden sredi polja, čeprav je bil že pred leti opuščen.

Del je bil prvotno imenovan kanal Ellesmere, akvadukt Pontcysyllte je eden prvih večjih podvigov gradbeništva, ki sta ga nadzorovala Telford kot vodilni gradbeni inženir in Jessop, izkušen inženir pri gradnji kanalov. Železo je dobavil William Hazledine iz svojih livarn v Shrewsburyju in bližnjem Cefnu Mawru. Odprt je bil 26. novembra 1805, deset let po zasnovi in gradnji, za skupne stroške 47.000 £ (prilagojeno današnjim cenam 3.440.000 £ leta 2015, kar je bila velika naložba v primerjavi z današnjim BDP-jem, ki je približno 400 milijonov £ [3].) Tak projekt bi stal danes še več zaradi dejavnikov, ki jih na začetku 19. stoletja niso poznali, višje realne plače, varnostni ukrepi, novi predpisi in davki, pristojbine za financiranje in tako naprej.

Ob dokončanju akvadukta se je kanal končal pri pomolu nekoliko na severu. Dovod za vodo iz Horseshoe Falls zunaj Llangollena je bil končan tri leta pozneje, leta 1808. Čez nekaj časa po letu 1820 je bil zgrajen kanal Plas Kynaston za potrebe industrije na območju Cefna Mawra in Rhosymedra. Morda je bil tam še en podaljšek kanala ( "Ward's"), vendar podrobna evidenca ni ohranjena. [4]

Konstrukcija[uredi | uredi kodo]

Akvadukt Longdon-on-Tern, podobna konstrukcija Thomasa Telforda

Za malto so uporabljali apno, vodo in volovsko kri. [5] Lito železo za korito je bilo proizvedeno v bližnji Plas Kynaston Foundry, Cefn Mawr, ki jo je zgradil livar in strojnik iz Shrewsburyja William Hazledine v upanju, da bo dobil naročilo. Rebra so bila narejena v Hazledinovih delavnicah v Colehamu v bližini Shrewsburyja. [6] Korito je bilo izdelano iz plošč s prirobnico iz litega železa, pritrjene skupaj s posebnimi spoji iz valižanske flanele in mešanice belega svinca in železovih delcev iz odpadkov od vrtanja. Kot pri Telfordovem akvaduktu Longdon-on-Tern plošče niso pravokotne, ampak v obliki klinov (voussoirs), podobno kot v kamnitem loku. Ni strukturnega pomena za njihovo obliko, so dekorativni in sledijo črtam trdnosti plošč.

Spremljajoči loki, štirje za vsak razpon, so v obliki reber iz litega železa, vsak odlitek kot trije klini z zunanjimi loki, odliti kot nepreboden I-nosilec, da dajo večjo moč na račun dodatne teže. Na ta način uporabljeno litino, narejeno tako kot kamniti lok, ki ga nadomešča, naredi material trdnejši ob stiskanju. [7] Prav tako daje vtis večje trdnosti, kot če bi bili nosilci prebodeni. Ta vtis je okrepljen z razporeditvijo trakov debelejše togosti, vključenih v ulitke, razporejene po spojih med klini. Prečne plošče sestavljajo strugo kanala. Korito ni pritrjeno na loke, ampak prek zatiča v plošče, da se prilega prek reber lokov in se prepreči premikanje. [8] Akvadukt so pustili šest mesecev napolnjen z vodo, da so preverili, ali je vodotesen. Značilnost vodnega kanala kot akvadukt v primerjavi s cestnim ali železniškim viaduktom je, da so vertikalne obremenitve skoraj stalne. Po Arhimedovem načelu masa (teža) čolna in njegov tovor na mostu potisneta enako maso vode z mostu.

Vlečna pot je nameščena nad vodo, z notranjim robom pritrjena na litoželezne stebre v koritu. Ta ureditev omogoča prehod ozkega čolna, da se enostavno premakne pod vlečno potjo in okoli čolna, ki mu omogoča sorazmerno prost prehod. Za vleko so uporabljali pešce in konje, zaščitene pred padcem z akvadukta z ograjo na zunanjem robu vlečne poti, toda luknje v zgornji prirobnici na drugi strani korita z zmožnostjo montaže ograje niso bile nikoli uporabljene. Najnižje strani so bile dvignjene nad gladino vode le okoli 15 cm, manj kot globina prostega boka praznega ozkega čolna, tako da krmar čolna ni imel vidne zaščite pred vtisom, da je na robu brezna.

Vsakih pet let akvadukt zaprejo in spustijo vodo iz kanala v reko Dee spodaj, da se omogočita pregled in vzdrževanje korita. [9][10]

Kanal se dejansko konča po kratki razdalji na severni strani, razen s podajalnikom na Horseshoe Falls na reki Dee prek Llangollena. Teren na severu je bil glavni problem pri preprečevanju precejšnjega nadaljnjega podaljšanja: poleg enega ali več lokalnih odcepov, morda tisoč metrov, ki so pomembni za industrijo južno od Cefna Mawra in proti Rhosymedru, je preostali promet usmerjen na Ruabon Brook Tramway, ki se povzpne proti Acrefairju in Plasu Bennionu. Ta železnica je bila sčasoma nadgrajena s parnim pogonom in razširjena proti Rhosllannerchrugogu in Wrexhamu.

Svetovna dediščina[uredi | uredi kodo]

Akvadukt in okoliška zemljišča so bila predlagana za "okvirni seznam" lastnosti, ki se štejejo za Unescovo svetovno dediščino že leta 1999. [11] Akvadukt je bil predlagan leta 2005 ob svoji 200. obletnici [12] in bil uradno napovedan leta 2006 kot razširjen predlog, ki je zajemal del kanala od akvadukta do Horseshoe Falls. Leta 2008 ga je nominiralo Združeno kraljestvo. [13][14]

Dolžina kanala je iz Rhoswiela, Shropshire, do Horseshoe Falls, vključno z glavnim akvaduktom Pontcysyllte, pa tudi starejšim akvaduktom Chirk, ki so ga obiskali Unescovi ocenjevalci oktobra 2008, da bi analizirali in potrdili upravljanje območij in izvirnost. Akvadukt je bil vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine 27. junija 2009. [15]

Prostoživeče živali[uredi | uredi kodo]

Marca 2010 so poročali, da je območje pritegnila skupnost vidre. [16]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Listed Buildings: Pontcysyllte Aqueduct, Trevor", Wrexham County Borough Council, viewed on 25 May 2007
  2. Owen, Hywel Wyn (2007). A Dictionary of Place-Names in Wales. Ceredigion, Wales: Gomer Press. ISBN 978-1-84323-901-7.
  3. [1]
  4. Plas Kynaston Canal by P Brown
  5. "Aqueducts", waterscape.com
  6. Quenby, Ron (1992). Thomas Telford's Aqueducts. Shrewsbury: Swan Hill Press. str. 63. ISBN 1-85310-246-6.
  7. Hopkins, Henry James (1970). A Span of Bridges: An Illustrated History. Newton Abbot, England: David & Charles. ISBN 0-7153-4804-3.
  8. Staff writers (Februar 2009). »The Pontcysyllte Aqueduct«. The Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. septembra 2015. Pridobljeno 5. junija 2009.
  9. »Plug pulled on historic aqueduct«. BBC News Online. 20. januar 1998. Pridobljeno 25. novembra 2008. At midday on Tuesday, they pulled the plug and 1.5 million litres of water, enough to fill 8,000 baths, cascaded to the River Dee below.
  10. »Birthday clean for aqueduct«. BBC News Online. 16. november 2003. Pridobljeno 25. novembra 2008. next Monday and Tuesday all 12,000 cubic metres - around 12,000 bath tubs - of water will be completely drained away.
  11. »Pont-Cysyllte Aqueduct«. Tentative Lists Database. UNESCO. 29. junij 1999. Pridobljeno 25. novembra 2008. Pont-Cysyllte Aqueduct; Date of Submission: 21 June 1999; Criteria: (i)(ii)(iv); Category: Cultural
  12. »Aqueduct's big bicentenary party«. BBC News Online. 27. november 2005.
  13. [htp://news.bbc.co.uk/1/hi/wales/north_east/6037203.stm »Aqueduct set for heritage status«]. BBC News Online. 10. oktober 2006.
  14. »Pontcysyllte Aqueduct And Canal - 'Magnificent Masterpiece Of The Canal Age' - To Be UK's Next Bid For World Heritage Status«. Department for Culture, Media and Sport. 11. januar 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. julija 2008. Pridobljeno 25. novembra 2008. It consists of 11 miles (18 kilometres) of continuous waterway, from Horseshoe Falls near Llangollen to Gledrid Bridge near Rhoswiel
  15. »Aqueduct crowned 'world wonder'«. BBC News Online. 27. junij 2009.
  16. Aqueduct attracts otters with a taste for the high life at walesonline.co.uk

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Memories of Pontcysyllte by Amy Douglas and Fiona Collins (2006)
  • Pontcysyllte Aqueduct and Canal Nomination as a World Heritage Site: Nomination Document (Wrexham County Borough Council and the Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales, 2008)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]