Akkermanska konvencija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Akermanska konvencija
Vrsta pogodbepotrditev pogojev iz Bukareškega mirovnega sporazuma
Datum podpisa25. september (7. oktober) 1826
LokacijaAkkerman
Podpisniki Ruski imperij

• Mihail Semenovič Voroncov

• A.I. Ribopier

Osmansko cesarstvo
• Mehmed Hadi-efendi

• Ibrahim-efendi

Akkermanska konvencija, podpisana 25. septembra (7. oktobra) 1826 v Akkermanu, sedanjem Belogorod Dnjestrovskem, Ukrajina, je bila mirovni sporazum med Ruskim imperijem in Osmanskim cesarstvom.

Zaradi neizpolnjevanja določil Bukareškega mirovnega sporazuma iz leta 1812 in kršenja že prej dogovorjenih obvez Osmanskega cesarstva do balkanskih držav (Srbija, Vlaška, Moldavija), je Rusija leta 1826 Osmanskemu cesarstvu izročila ultimat za rešitev teh in drugih spornih vprašanj. Osmansko cesarstvo je dolgo zavlačevalo in nazadnje podpisalo Akkermansko konvencijo, ki je manjša razširitev Bukareškega mirovnega sporazuma.

Določila sporazuma[uredi | uredi kodo]

Trdnjava Akkerman na obali Črnega morja

Rusija je obdržala sporna ozemlja na vzhodni obali Črnega morja, pomaknila svojo mejo do Donave in s tem prišla na Balkan, zagotovila svobodno plovbo po osmanskih vodah in dobila protektorat nad Srbijo, kar je bilo kasneje potrjeno z Odrinskim mirom leta 1829.

V 3. členu Konvencije so bili potrjeni privilegiji Vlaške in Moldavije iz prejšnjih sporazumov, zlasti obnova hatišerifa iz leta 1802, zapisanega v posebnem dodatku Akkermanske konvencije.

V 5. členu in posebnem aktu o Srbiji se je Osmansko cesarstvo obvezalo, da bo v sodelovanju s srbskimi deputati v 18 mesecih izpolnila vse obveze iz 8. člena Bukareškega sporazuma. Ferman s hatišerifom bo predložila tudi ruskemu dvoru. Določila, povezana s Srbijo, so se nanašala na svobodo veroizpovedi, izbiro srbskih starešin, neodvisnost notranje uprave, povratek nahij, odvzetih leta 1813, združitev vseh dajatev v eno, svobodno trgovanje s srbskimi potnimi listi, dovoljenje za ustanavljanje šol, bolnišnic in tiskarn in prepoved naseljevanja muslimanov v Srbiji izven mest.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Akkermanska konvencija. Vojna enciklopedija, zvezek 1. Beograd: Izdanje redakcije Vojne enciklopedije, 1970. str. 69.
  • G. Jakšić. Akermanska konvencija. Beograd, 1911.
  • V. Popović. Istočno pitanje. Beograd, 1928.