Africa (Toto)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
 »Africa«
“Africa” cover
Glasbeni singl skupine Toto
z albuma Toto IV
Izdan 1982
Posnet 1982
Žanr rock
Dolžina 4:58
Založba Columbia Records
Glasba David Paich, Jeff Porcaro
Producent Toto
Kronologija singlov skupine Toto
Make Believe (1982) Africa (1982) I won't hold you back (1982)

Africa je skladba rock zasedbe Toto. Skladba je bila izdana leta 1982 na njihovem albumu Toto IV. Februarja 1983 je na Bilboardovi lestvici Hot 100 zasedla prvo mesto.

Avtor glasbe je David Paich, besedilo pa je napisal že pokojni Jeff Porcaro, oba člana zasedbe Toto. Glavni pevec te pesmi je David Paich, zraven njega pa še refren pojeta Bobby Kimball in Steve Lukather. Nedvomno njihova najbolja prepoznavna pesem je bila iz albuma skorajda umaknjena. Ker so zapravili veliko časa pri produciranju te pesmi so se je skoraj naveličali in je niso želeli na albumu. Pesem je bila nekaj povsem drugega kot to kar so ustvarili do tedaj. Zato se nekateri člani niso strinjali, saj naj ne bi bila v njihovem slogu. A na srečo se je vse obrnilo drugače.


 »Africa«
“Africa” cover
Glasbeni singl zasedbe Perpetuum Jazzile
z albuma Africa
Izdan 2009
Žanr pop, jazz
Dolžina 6:18
Založba samozaložba
Glasba David Paich, Jeff Porcaro, T. Kozlevčar
Producent Tomaž Kozlevčar
Kronologija singlov zasedbe Perpetuum Jazzile
Africa (2009) Kadar sem sama (2009)


Priredba Perpetuum Jazzile[uredi | uredi kodo]

Africa je priredba zasedbe Toto, izvajala pa jo je slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile pod taktirko dirigenta Tomaža Kozlevčarja. Pesem je izšla leta 2009 na albumu Africa pri samozaložbi.

Aranžer in producent pesmi je Tomaž Kozlevčar. Pesem je bila premierno izvajana oktobra 2008 v Cankarjevem domu na koncertu Vokal Xtravaganzza 2008. Kmalu po objavi na spletu, maja 2009, je posnetek zaokrožil svet in jih povzdignil med top vokalne zasedbe. Na to priredbo pesmi je bil navdušen celo David Paich, soavtor te pesmi.