ABC prah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

ABC Prah ali Monoamonijev fosfat je večnamenski kemijski prah, za gašenje požarov tipa A, B in C. Običajna sestava ABC prahu je monoamonijev fosfat ter amonijev sulfat, pri čemer je aktivna samo ena sestavina. Mešanica med sestavinama je običajno 40-60 % , 60-40%, oziroma 90-10%, odvisno od lokalnih standardov.

Prah ima antikalitični učinek in ni vnetljiv.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Uporaba prahu za gašenje požara tipa A[uredi | uredi kodo]

Prah bo pogasil požar kjer temperatura sega do 200⁰C. Gasiti smemo trde vnetljive novi snovi kot so les, papir in plastika.

Uporaba prahu za gašenje požara tipa B ter C[uredi | uredi kodo]

Prašek razbije verižno reakcijo vnetljivih tekočih in plinov. Sem spadajo vnetljive snovi kot so bencin, olja, propan in naravni plini.

Uporaba prahu za gašenje požara na električni napeljavi[uredi | uredi kodo]

Varen in efektiven je tudi pri gašenju požarov na električnih napeljavah, kajti prah je neprevoden. Požari v katerih je verjetnost, da je v njih električne napetost morajo biti pogašeni s primerno snovjo, kot je na primer prah, da nebi električna napetost se prenesla na osebo, ki gasi ogenj. Zato v takih primerih ne uporabljamo vode.

Nepravilna uporaba ABC prahu[uredi | uredi kodo]

ABC prah ni primeren za gašenje klorovih požarov. Pri nepravilni uporabi lahko pride do reakcije katera lahko vodi do eksplozije ali v reakciji se sprostijo strupeni plini. V tem primeru gasimo z vodo. Prav tako ni primeren za gašenje požarov kovin tipa D ter kuhinjskega olja, požara tipa K. Zaradi jedkih lastnosti ABC prahu ga ni priporočljivo uporabljati v bližini letal in občutljivih strojev, saj lahko povzroči trajne poškodbe strojne opreme če ne celo okvare.

Dimnikove bombe[uredi | uredi kodo]

Dimnikove bombe so zip-lock vrečke ali manjše vrečke napolnjene z ABC prahom. Dimnikove bombe uporabljajo gasilci za gašenje požarov v dimniku. Kreozot , ki je stranski produkt pri nepopolnem izgorevanju lesa se pogasi v verižni reakciji dimnikove bombe. Dimnikova bomba deluje tako da v stiku z ognjem eksplodira, s pritiskom zraka ki se ustvari in prahom pogasi ogenj. Pri gašenju se lahko uporabi tudi več dimnikovih bomb odvisno od situacije in jakosti ognjenih zubljev.

Kategorija Simbol   Piktogram Uporabno na Kompatibilnost
A Trde snovi: les, papir plastika Kompatibilen
B Vnetljive tekočine in plini Kompatibilen
C Električna napeljava Kompatibilen
D ' Kovine Ni kompatibilen
K F Kuhinjsko olje in maščobe Ni kompatibilen

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]