150. strelska divizija (ZSSR)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
150. strelska divizija
150. стрелковая дивизия
Divizijska zastava zmage
Aktivnoseptember 1939 - maj 1942
avgust 1942 - ?
september 1943 - december 1946
DržavaZastava Sovjetske zveze Sovjetska zveza
PripadnostSovjetske oborožene sile
VejaZastava Rdeče armade Rdeča armada
TipPehotna enota
VlogaPehotno bojevanje
VelikostDivizija
Struktura poveljstva3. udarna armada
VzdevkiIdrickaja
KonfliktiDruga svetovna vojna:
* Druga bitka za Harkov
* Bitka za Stalingrad
* Bitka za Königsberg
* Bitka za Berlin

150. strelska divizija «Idrickaja» (izvirno (rusko 150-я стрелковая дивизия 'Идрицкая'); kratica 150. SD) je bila strelska divizija Rdeče armade v času druge svetovne vojne.

Divizija se je vpisala v vojaško zgodovino predvsem po tem, da so njeni pripadniki kot prvi izobesili sovjetsko zastavo na poslopje Reichstaga med bitko za Berlin.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Divizija je bila ustanovljena septembra 1939 v Vjazmi kot del 9. armade. Udeležila se je bojev proti nemški invaziji in bila (po drugi bitki za Harkov) uničena maja 1942 pri Izjumu. Ponovno je bila ustanovljena avgusta 1942 v Turgi; pozneje je bila še drugič uničena.

Tretjič je bila ustanovljena septembra 1943 pod okriljem 34. armade. Zgodaj leta 1944 je bila premeščena k 6. gardni armadi in nato dokončno k 79. strelskemu korpusu, ki je bil v sestavi 3. udarne brigade 1. beloruske fronte. V sestavi slednje se je divizija udeležila bojev od Nevela do Berlina.

22. aprila 1945 je bila divizija izbrana kot ena od 9 divizij v 3. udarni brigadi, ki so prejele sovjetsko zastavo z izključnim namenom, da jo dvignejo nad Reichstag. 2. maja 1945 je to uspelo dve vojakoma iz divizijskega 756. strelskega polka; dogodek je ovekovečil vojni fotograf Jevgenij Ananjevič Haldej.

Pozneje se je izkazalo, da je bila zastava izobešena že prej, a zaradi premalo svetlobe in dima ni bilo možno fotografirati; posledično so dogodek ob primernem času ponovili. Haldej je bil s fotografijo takoj poslan v Moskvo, kjer pa so se odločili, da identiteta obeh mož ni politično korektna. Tako so ju preimenovali v Melitona Kantariana (Gruzinca) in Mihaila Jegorova (Rusa).

Decembra 1946 so divizijo razpustili.

Sestava[uredi | uredi kodo]

September 1943

Poveljniki[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]