Žoltoplaz

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Žoltoplaz

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (vretenčarji)
Razred: Reptilia (plazilci)
Red: Squamata (luskarji)
Družina: Anguidae (slepci)
Poddružina: Anguinae
Rod: Pseudopus
Vrsta: P. apodus
Znanstveno ime
Pseudopus apodus
Pallas, 1775
Sinonimi

Ophisaurus apodus

Žoltoplaz (znanstveno ime Pseudopus apodus) je plazilec iz družine slepcev, ki je razširjen tudi po delih Slovenije in je po slovenski zakonodaji zavarovana vrsta.

Opis[uredi | uredi kodo]

Žoltoplaz lahko v dolžino doseže do 135 cm. Na prvi pogled ne deluje kot kuščar, čeprav spada mednje. Osnovna barva je okrasto rumena, po trebuhu pa je svetlejše rumene barve, po čemer je dobil tudi slovensko ime. Ima zakrnele noge, katerih zakrneli ostanki so včasih vidni v bližini kloake. Od kač se loči tudi po vidnih ušesih ter vekah.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Žoltoplaz se zadržuje na odprtih travnikih z nizko travo ali v z grmovjem poraščenih hribovskih pašnikih. Prehranjuje se predvsem s polži, pa tudi s členonožci, včasih pa celo z manjšimi sesalci. Rad ima bolj suho podnebje, vendar je najbolj aktiven po dežju, ko je aktivnost polžev najvišja. Vznemirjen spušča sikajoč opozorilni zvok, napaden pa lahko tudi ugrizne. Tudi žoltoplaz lahko ob umiku odvrže rep, vendar se to zgodi izjemoma. Odvržen rep lahko tudi razpade na manjše delce.

Samice deset tednov po parjenju izležejo okoli osem jajc pod odpadlo skorjo dreves ali pod kamenje. Običajno samice gnezdo med razvojem varujejo. Mladiči se izležejo po 45 do 55 dneh in so ob izvalitvi dolgi okoli 15 cm. S hranjenjem pričnejo po okoli štirih dneh.

Viri in reference[uredi | uredi kodo]

»The Scheltopusik, Pseudopus [Ophisaurus] apodus: Natural History and Care«. Cyber Lizard U.K. 28. september 2003. Pridobljeno 19. januarja 2008.

»Scheltopusik Care Sheet and Information«. Western New York Herpetological Society. 2008. Pridobljeno 19. januarja 2008.

Kaplan, Melissa (1997). »Glass Lizard - Glass Snake - Legless Lizard«. Melissa Kaplan's Herp Care Collection. Pridobljeno 19. januarja 2008.

»European Glass Lizard«. Wild Natures. september 2006. Pridobljeno 19. januarja 2008.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)

»Giant Legless Lizard«. Central Pets. 19. januar 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. oktobra 2007. Pridobljeno 19. januarja 2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]