Štajerska oljna buča

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Štajerska oljna buča

Štajerske oljne buče, pripravljene za razrez
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Cucurbitales (bučevci)
Družina: Cucurbitaceae (bučevke)
Rod: Cucurbita
Vrsta: Cucurbita pepo
Znanstveno ime
Cucurbita pepo var. styriaca

Štajerska oljna buča (znanstveno ime Cucurbita pepo. var. styriaca), tudi »buča golica, štajerska golica«, je podvrsta navadne buče (Cucurbita pepo), ki spada v družino bučevk.

Za to sortno različico je značilno, da je naključna mutacija onemogočila lignifikacijo semenske ovojnice.[1] Prvi zapisi o najdbi stanjšanega ovoja bučnega semena segajo v obdobje med 1870 in 1880.[1] Mehka konsistenca semen (bučnic) omogoča učinkovitejše stiskanje bučnega olja.

Povprečno zrela oljna buča tehta od 8 do 10 kilogramov. Mladi plodovi so temno zeleni, z dozorevanjem postanejo rumeno-oranžni.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Kot industrijska rastlina za pridobivanje bučnic in bučnega olja je tradicionalno gojena v delih nekdanje Avstro-Ogrske, v današnji jugovzhodni Avstriji (Štajerska), severovzhodni Sloveniji (Štajerska, Prekmurje), centralni Transilvaniji in regiji Orăștie-Cugir v Romuniji, severovzhodni Hrvaški (Međimurje), v Vojvodini in sosednjih delih Madžarske. V teh državah je uporaba bučnega olja v prehrani tradicionalno prisotna. Štajerska oljna buča je razširjena tudi ponekod drugje po svetu, predvsem na skrajno vzhodnem delu Evrope (Ukrajina) in v Rusiji, v Severni Ameriki, Mehiki, Indiji in na Kitajskem.

Gojenje in proizvodnja[uredi | uredi kodo]

Na teh območjih so ustrezne klimatske razmere, predvsem pa je povprečno letno manj padavin kot 800 mm. Svetovno pridelavo oljnih buč se ocenjuje na skupno površino 600 tisoč hektarjev in s skupnim pridelkom 200 tisoč ton bučnih semen. Od tega pridelajo samo na Kitajskem približno 120 tisoč ton bučnic. Ogromne količine tega semena končajo tudi na evropskem trgu.[2] Svetovna porabo bučnih semen, je sledeča:

  • 80 % (160.000 t) se porabi v pekarski industriji,
  • 10 % (20.000 t) se predela v olje,
  • 10 % (20.000 t) ostala uporaba.

Pri nas buče pridelujemo predvsem za predelavo v olje, vendar lahko iz statističnih podatkov razberemo, da se povečujejo možnosti uporabe tudi na drugih področjih. V Sloveniji se beleži močan porast površin, zasajenih z oljnimi bučami. Povečanje površin opažajo tudi v Avstriji, od koder tudi izvira pridelava buč golic. [2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Krejan Košan Tatjana (2009). Pisane buče: okrasne, okrogle, okusne. TA2 9ROUP, Prevalje. str. 83. COBISS 247995648. ISBN 978-961-92627-1-9.
  2. 2,0 2,1 »Oljne buče od tradicionalne do profesionalne pridelave«. Pridobljeno 18. decembra 2022.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]