Štajerska cesta, Ljubljana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Štajerska cesta, Ljubljana
Poimenovana poŠtajerska
VzdrževalecMestna občina Ljubljana
LegaSlovenija Slovenija
Grb Mestne občine Ljubljana Mestna občina Ljubljana

Štajerska cesta je ena izmed cest v Ljubljani in ljubljanskih vpadnic.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Najprej je bila leta 1981 zgrajena tako imenovana Črnuška vpadnica in servisna cesta do Dunajske ceste.

Del te je bila štiripasovna, takrat določena kot hitra cesta, od križišča z Zasavsko cesto v Črnučah do takrat priključka Tomačevo, današnjega rondoja Tomačevo. Od leta 2002 je ta odsek imenovan Štajerska cesta in je v Upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo kot glavna cesta G2-104, odsek 0295/0795 v dolžini 3687 m.[1]

Oktobra 1996 je bil zgrajen odsek hitre ceste med Šmartinsko in Dunajsko cesto z rondojem Tomačevo, in servisna cesta je postala dejansko servisna, vzporedna s hitro cesto.

Leta 2010 je MO Ljubljana končala izgradnjo Štajerske ceste od Rondoja Tomačevo do rondoja Žale, ki je prav tako štiripasovnica.

Zanimivost[uredi | uredi kodo]

Leta 2009 se del obstajal predlog da se sedanja Štajerska cesta preimenuje v Titovo cesto.[2] 4. oktobra 2011 je Ustavno sodišče Republike Slovenije razsodilo, da je bilo poimenovanje ceste po Titu protiustavno[3] in da se mora drugi člen Odloka o določitvi in spremembi imen in potekov cest in ulic na območju Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 44/09) odpraviti.

Urbanizem[uredi | uredi kodo]

Cesta poteka od rondoja Žale preskoči rondo Tomačevo, ki spada k hitri cesti H3, do križišča z Dunajsko cesto v Črnučah, kjer preide v Ljubljansko cesto.

Cesta prečka reko Savo, na njo pa se priključijo, od severa proti jugu, Dunajska cesta, Zasavska cesta, Šlandrova ulica in Brnčičeva ulica ter Božičeva in Kranjčeva ulica in na koncu še Linhartova cesta.

Javni potniški promet[uredi | uredi kodo]

Po Štajerski cesti potekajo trase mestnih avtobusnih linij št. 13, 18, 19B in 19I. Na cesti sta dve postajališči mestnega potniškega prometa.

Postajališča MPP[uredi | uredi kodo]

smer sever - jug

postajališče št. linije
203221 Kranjčeva 19B, 19I

smer jug - sever

postajališče št. linije
103182 Štajerska 13, 18

Sklici[uredi | uredi kodo]

Glej tudi seznam cest in ulic v Ljubljani[uredi | uredi kodo]