Pojdi na vsebino

Štabni veterinar (Wehrmacht)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Štabni veterinar (nemško Stabsveterinär) je bil specialistični častniški čin za pripadnike Veterinarskega častniškega korpusa Wehrmachta, ki pa je bil nasleden preko Reichswehr od Kaiserliche Heer. Ustrezal je činu stotnika.

Nadrejen je bil činu višjega veterinarja in bil podrejen činu višjega štabnega veterinarja.

Oznaka čina

[uredi | uredi kodo]

Oznaka čina je bila enaka kot za preostale, razen da je bila podlaga oz. obroba karminske barve in da so na naramenski oznaki imeli še oznako kače, je bila sestavljena iz[1][2]:

  • naovratna oznaka čina (t. i. Litzen) je bila enaka za vse častnike in sicer dve ob strani povezani črti, pri čemer se je razlikovala barva podlage glede na rod oz. službo;
  • naramenska oznaka čina je bila sestavljena iz štirih vrvic, ki so bile pritrjene na črno podlago v obliki U in dveh zvezde, pri čemer se je barva obrobne vrvice različna glede na rod oz. službo;
  • narokavna oznaka čina (na zgornjem delu rokava) za maskirno uniformo je bila sestavljena iz treh zelenih črt in enega para stiliziranih hrastovih listov na črni podlagi.
Galerija

Viri in opombe

[uredi | uredi kodo]
  1. »Wehrmacht-history.com - Heer: Ranks«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. junija 2010. Pridobljeno 2. januarja 2012.
  2. »Wehrmacht-history.com - Luftwaffe: Ranks«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. junija 2010. Pridobljeno 2. januarja 2012.

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]