Šmartinski park, Ljubljana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Šmartinski park v Ljubljani, v ozadju Žale

Šmartinski park je novejšega nastanka in leži med Žalsko in Pokopališko ulico ter Šmartinsko in Jarško cesto v Ljubljani.

Šmartinski park je v skladu z ureditvenim načrtom več fazah uredila Mestna občina Ljubljana po tem, ko so odstranili vrtove in porušili vse mogoče objekte na njih. Območje urejanja meri 12,7 ha.

V prvi fazi, v letu 2007, je bilo zemljišče splanirano, narejeni umetni grički in zatravljeno, posejanih je bilo tudi nekaj dreves in čebulnic.

V drugi fazi leta 2009, je bilo urejeno novo parkirišče s 87 parkirnimi prostori. Projekt ureditve je obsegal tudi območje med pokopališkim zidom pa do PST in sicer: odstranitev vrtičkov, ureditev poti ob zidu, urbana oprema )klopi, koši za smeti) in javna razsvetljava. V sodelovanju z JP Žale in soglasju z ZVKDS je bila izvedena tudi prenova pokopališkega zidu in stranskih pokopaliških vrat.

Sedile bodo še naslednje faze do realizacije idejne zasnove, ki jo je izdelala avtorska skupina v sestavi: Maja Simoneti, Tanja Maljevac, Dušan Stupar, Urška Krajnc in Maša Šorn; konzultanta dr. Jože Bavcon in prof. Janez Koželj, podžupan MOL.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]