Pojdi na vsebino

Škrlatnordeča kukavica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Škrlatnordeča kukavica

Škrlatnordeča kukavica
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Liliopsida (enokaličnice)
Red: Asparagales (beluševci)
Družina: Orchidaceae (kukavičevke)
Poddružina: Orchidoideae
Pleme: Orchideae
Podpleme: Orchidinae
Rod: Orchis (kukavica)
Vrsta: O. purpurea
Znanstveno ime
Orchis purpurea
Huds. (1762)

Škrlatnordeča kukavica (znanstveno ime Orchis purpurea) pripada rodu kukavic (Orchis) iz družine kukavičevke (Orchideaceae). V primerjavi z drugimi kukavicami je lahko škrlatnordeča precej visoka, cvetovi pa so razmeroma veliki.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

To je vrsta, ki jo lahko najdemo v večini delov Evrope, severni Afriki, Turčiji in na Kavkazu. Raste raste na toplih in vlažnih tleh, predvsem po svetlih gozdovih, ob robu gozda in med grmovjem. Običajno raste posamič, včasih pa po več skupaj.

Opis rastline[uredi | uredi kodo]

Škarlatnordeča kukavica zraste od 25-80 cm. Steblo je v zgornjem delu lahko škrlatne barve. Socvetje je gostocvetno in je lahko visoko tudi do 25 cm. Cvetovi so škrlatne barve in so veliko do 2 cm. Trokrpa medena ustna je belo rožnata z rdečimi pikami in je skoraj dvakrat daljša od drugih cvetnih listov. Srednja krpa je iz dveh delov, med katerima je majhen zobec.

Stebelni listi zgoraj tesno obdajajo steblo.

Identifikacija[uredi | uredi kodo]

Škrlatnordečo kukavico lahko zamenjamo z čeladasta kukavica (Orchis militaris) ali z opičja kukavica (Orchis simia). Te tri vrste se med seboj pogosto križajo. Zato jih je težje identificirati, čeprav je oblika medene ustne različna pri vsaki vrsti.

Cvetovi socvetja

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Vladimir Ravnik (2002). Orhideje Slovenije. Tehniška založba Slovenije, Ljubljana. COBISS 120420352. ISBN 86-365-0411-2.