Črna mačka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
V nekaterih kulturah so črne mačke predmet vraževerja in prinašajo srečo ali nesrečo.
Domača črna mačka

Črna mačka spada med domače mačke, ima črno dlako in je lahko mešanih ali posebnih pasem. Združenje ljubiteljev mačk (Cat Fanciers' Association oziroma CFA) prepoznava 22 pasemskih mačk, ki imajo čisto črno dlako.[1] Bombajska pasma je izključno in samo črna. Ta črna pigmentacija dlak je pri samčkih rahlo bolj razširjena kot pri samičkah. Visoka vsebnost melaninskega pigmenta tudi povzroči, da ima večina črnih mačk rumene do zlate barve oči (šarenice).

Dlaka[uredi | uredi kodo]

Rjavkaste proge črne mačke, ki se pokažejo ob soncu pod določenimi koti

Vsaka mačka, katere dlaka je obarvana z eno barvo, vključno s črno, je poznana pod imenom »čista« oziroma »Pasme enobarvna« (»solid«, »self«). Enobarvna črna mačka ima lahko dlako v barvi premoga, sivo črno dlako ali rjavo črno dlako. Pri večini enobarvno obarvanih mačk je zabrisan tigrasti vzorec posledica delovanja recesivnega gena. Vendar ta vzorec ni vedno popolnoma zabrisan. Komaj opazne proge se lahko ob določeni svetlobi pojavijo celo na čisto črni mački. Mačka s črno dlako in belimi koreni dlak pa je znana kot dimasto črna (black smoke).[2] Dlaka črne mačke lahko na sončni svetlobi porjavi, saj se kožuh namreč zasveti v rahlo bolj rjavkastih odtenkih.[2] Združenje ljubiteljev mačk (CFA) poleg bombajkam dovoljuje enobarvno črno barvo kot opcijsko barvo tudi pri ostalih 21-ih pasmah. Opis barve teh vrst pasem pa je naslednji:

črna: močna črna barva premoga od korena dlak do konic, brez kakršnihkoli rjavkastih odtenkov, s črnim smrčkom in črnimi ali rjavimi blazinicami tačk.

Obstajajo pa seveda izjeme:

 • Orientalka – zelo črnkasta: močna črna barva, brez kakršnihkoli rjavkastih odtenkov konic dlak ali dimastega podkožuha, s črnim smrčkom in črnimi ali rjavimi blazinicami tačk.
 • Sfinga – črna: črna, enotni odtenek od smrčka do konca repa, s črnim smrčkom in črnimi ali rjavimi blazinicami tačk.
 • Ragamafinka (verzija Ragdolke) – popolnoma črna ni posebej omenjena, vendar pravila dovoljujejo katerokoli barvo z ali brez bele, torej so popolnoma črne Ragamafinke v okviru pravil pasem dovoljene.[3]

Zgodovinske povezave[uredi | uredi kodo]

Vraževerje, predsodki, prinašanje sreče ali nesreče[uredi | uredi kodo]

Tradicionalna verovanja o črnih mačkah se od ene do druge kulture razlikujejo. Škoti verjamejo, da prihod črne mačke k domu prinese blaginjo. V keltski mitologiji vila imenovana » Cat Sith « prevzema podobo črne mačke. Črne mačke tudi drugod po Britaniji in na Japonskem prinašajo srečo.[4] Še več, verjame se, da ženski, ki živi s črno mačko, dvori mnogo snubcev.[5] Kakorkoli že, v zgodovini Zahoda so na črne mačke gledali kot na simbol hudičevega znamenja, posebno pa suma, da so demoni čarovnic. Zato večji del Evrope šteje črno mačko za simbol nesreče, še posebej kadar ta prečka pot s posameznikom, kar nakazuje na znamenje nesreče in smrti. V Nemčiji nekateri verjamejo, da je slabo znamenje, če črna mačka prečka pot posamezniku z desne proti levi. Obratno, z leve proti desni pa, da prihajajo dobri časi.[6] Medtem, ko v Veliki Britaniji pogosto povezujejo prečkanje črne mačke čez cesto kot dober znak oz. znamenje.[7]

V okviru verovanj se je bila črna mačka sposobna preleviti v človeško podobo, da bi delovala kot vohun ali kurir čarovnic in demonov. Ko so romarji v 17. stoletju prispeli na Plymounth Rock, so s seboj prinesli tudi vero in vdanost Bibliji, prav tako pa tudi globok sum za karkoli, kar je kazalo na prisotnost Satana. Ker so v črni mački videli družabnika čarovnic, kot delno demona in delno čarovnika, je bil vsak v družbi črne mačke strogo kaznovan ali celo ubit.[8] V času srednjega veka je to prepričanje pripeljalo do ogromnih pobojev in sežigov črnih mačk, za kar ni uradnih dokazov ne v Angliji ne drugod po Evropi.[9]

Ponekod pa je bila nadnaravna moč črnih mačk, ki so jim jo pripisovali, obravnavana in videna tudi pozitivno, kot na primer: mornarji so želeli imeti na ladjah črno mačko, ker bi jim ta na ta način prinašala srečo.[10] Velikokrat so imele doma črno mačko tudi žene ribičev, saj so upale, da bodo z njimi vplivale na zaščito svojih mož na morju. To pozitivno lastnost in priljubljenost so črne mačke dobile po egipčanski boginji Bast Arhivirano 2016-08-10 na Wayback Machine. oz. Bastet, mačji boginji, pri kateri naj bi Egipčani z gostovanjem črne mačke v svoji hiši pridobili korist. Tak pogled na črne mačke si je izposodil tudi angleški monarh Charles I. v zgodnjem 17. stoletju, ki se je ob smrti svojega dragocenega hišnega črnega mačka pritoževal, da je z njim odšla tudi njegova sreča. Zvest svoji izjavi je bil že naslednji dan aretiran in obtožen veleizdaje.[11]

V 18. stoletju so pirati verjeli, da črne mačke prinašajo drugačno vrsto sreče, in sicer: nesrečo, če se črna mačka človeku približuje, in srečo, če se od njega oddaljuje. Ravno nasprotno pa velja za Veliko Britanijo, kjer približevanje pomeni srečo in oddaljevanje, da srečo mačka odnese s sabo.[7]

Če črna mačka zaide na ladjo in potem z nje odide, je ladja pri prvem naslednjem potovanju obsojena na potop. V ameriških zavetiščih je bilo ugotovljeno, da je število posvojitev črnih in rjavih mačk v primerjavi z drugimi barvami mačk manjše oz. je splošno znano, da se za živali črne barve išče posvojitelje dalj časa.[12] Prav tako pa se prekinja ali omejuje posvajanje črnih mačk v obdobju okoli Noči čarovnic [13], saj se predvideva, da bi le-te končale kot žrtve mučenja ali pa kot »živa dekoracija« med prazniki, po njih pa bi ostale zapuščene[14][15][16], kljub temu, da še nihče v zgodovini človekoljubnega dela ni nikoli evidentiral povezave med posvajanjem črnih mačk in ubitimi ali poškodovanimi mačkami. Forenzični dokazi pri prijavah smrti mačk namreč po večini pokažejo na naravne plenilce, kot so: kojoti, orli ali ujede.[15] Glede na tretiranje črne mačke danes je 17. avgust razglašen za Dan spoštovanja črne mačke (Black Cat Appreciation Day).[17][18]

V zgodnjih povojih televizije v Združenih državah Amerike so mnoge postaje na VHF kanalu 13 pri športu uporabljale črno mačko kot maskoto zaradi »nesrečne« številke kanala.

Znane črne mačke[uredi | uredi kodo]

Dan črnih mačk[uredi | uredi kodo]

27. oktober je dobrodelna organizacija pod imenom Zaščita mačk v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske razglasila za Dan črnih mačk[19] z namenom čaščenja vrlin črnih mačk in spodbudi ljudi, da bi posvajali ta nezaželena bitja. Po njihovih ocenah se za črne mačke težje najde nov dom kot za katerokoli drugo barvo mačk. Iz poročila v letu 2014 je bilo razvidno, da je bilo med vsemi zavrženimi mačkami kar 70% črnih[20], in to zaradi "nefotogeničnosti", kot možnega razloga za zavrženost.[21]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

 1. Hackett, Stacy N. (17. avgust 2015). »Black Cat Breeds and History«. CatChannel.com. Arhivirano iz spletišča dne 6. septembra 2015.
 2. 2,0 2,1 »Cat Colors FAQ: Common Colors«. Cat Fanciers Chat (fanciers.com). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. oktobra 2011. Pridobljeno 8. oktobra 2011.
 3. Syufy, Franny. »Facts About Black Cats«. About.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. oktobra 2011. Pridobljeno 8. oktobra 2011.
 4. »Superstition Bash Black Cats«. Committee for Skeptical Inquiry. 2011. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. oktobra 2011. Pridobljeno 9. oktobra 2011.
 5. Singer, Jo (2009). »Black Cat Myths«. PetSide.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. julija 2011. Pridobljeno 29. novembra 2009.
 6. »Black Cats... Do black cats mean good luck or bad luck for you?«. Best-Cat-Art.com. 2011. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. oktobra 2011. Pridobljeno 9. oktobra 2011.
 7. 7,0 7,1 »Black Cats and Cats in General«. Superstitionsonline.com. 19. januar 2012. Arhivirano iz spletišča dne 1. aprila 2015.
 8. Miller, Mary Ann (2011). »The Mystique Behind Black Cats«. The Cat Site.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. septembra 2011. Pridobljeno 26. septembra 2011.
 9. »A Dictionary of English Folklore«. Oxford University Press. 2000. Pridobljeno 25. novembra 2009.
 10. Eyers, Jonathan (2011). Don't Shoot the Albatross!: Nautical Myths and Superstitions. London: A & C Black. ISBN 978-1-4081-3131-2.
 11. Parkinson, Ann. »Black Cats«. Love To Know Cats. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. decembra 2012. Pridobljeno 9. oktobra 2011.
 12. Lepper, Merry; Kass, Philip H.; Hart, Lynette A. (2002). »Prediction of adoption versus euthanasia among dogs and cats in a California animal shelter« (PDF). Journal of Applied Animal Welfare Science, 2002;5(1):29-42. School of Veterinary Medicine University of California. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 25. septembra 2006. Pridobljeno 20. junija 2016.
 13. Rodriguez, Rachel (31. oktober 2014). »To be a black cat on Halloween«. CNN. Arhivirano iz spletišča dne 31. oktobra 2014.
 14. Mikkelson, Barbara; Mikkelson, David (27. oktober 2005). »Cat o'Nine Tales«. Snopes.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. oktobra 2011. Pridobljeno 8. oktobra 2011.
 15. 15,0 15,1 Boks, Ed (6. oktober 2010). »The truth about black cats and Halloween«. The Daily Courier. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. marca 2012. Pridobljeno 10. oktobra 2010.
 16. Crump, Morgan (25. oktober 2011). »Humane Society refuses black cat adoption during Halloween season«. dailytoreador.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. oktobra 2019. Pridobljeno 26. oktobra 2011.
 17. Mills, Jeremy (15. avgust 2011). »Black Cat Appreciation Day is August 17«. WSET.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. septembra 2011. Pridobljeno 17. avgusta 2011.
 18. O'Day, Robin (17. avgust 2012). »Black Cat Appreciation Day for animal shelters«. KPAX.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. avgusta 2014. Pridobljeno 13. decembra 2012.
 19. »National Black Cat Day 2015«. Cats Protection. 2015. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. oktobra 2015. Pridobljeno 18. oktobra 2015.
 20. Arkell, Harriet (29. julij 2014). »Hundreds of black cats are being abandoned by their owners because they don't look good in SELFIES«. Daily Mail. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. oktobra 2015. Pridobljeno 18. oktobra 2015.
 21. Hooten, Christopher (30. julij 2014). »Black cats being rejected because they don't look good in selfies, says RSPCA«. The Independent. Arhivirano iz spletišča dne 5. aprila 2015. Pridobljeno 18. oktobra 2015.