'Ndrangheta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
'Ndrangheta
Hierarhija 'Ndranghete (v italijanščini)
Vzdevekla Santa, Picciotteria, Mano Nera, Onorata Società
SedežKalabrija, Italija
Kraj

'Ndrangheta (italijansko: [nˈdraŋɡeta], kalabrijsko: [(ɳ)ˈɖɽaɲɟɪta])[a] je znana italijanska mafijska[1] organizirana kriminalna združba s sedežem na polotoku in v gorski regiji Kalabrija, ki izvira iz konca 18. stoletja. Velja za eno najmočnejših organiziranih kriminalnih združb na svetu.

Od petdesetih let dvajsetega stoletja, ko se je iz Kalabrije začelo množično izseljevanje, se je organizacija uveljavila po vsem svetu. Zanjo je značilna horizontalna struktura, ki jo sestavljajo avtonomni klani, znani kot 'ndrine, ki temeljijo skoraj izključno na krvnih vezeh. Njena glavna dejavnost je trgovina s prepovedanimi drogami, nad katero ima v Evropi skoraj monopol, ukvarja pa se tudi s trgovanjem z orožjem, pranjem denarja, izsiljevanjem (racketeering), izsiljevanjem, oderuštvom in prostitucijo. Ndrangheta je že desetletja v privilegiranem odnosu z glavnimi južnoameriškimi karteli, ki jo imajo za najzanesljivejšega evropskega partnerja. Zmožna je močno vplivati na lokalno in nacionalno politiko ter se infiltrirati v velike sektorje zakonitega gospodarstva. Leta 2013 naj bi po podatkih študije raziskovalnega inštituta Demoskopika zaslužili 53 milijard evrov.[2] Ameriški diplomat je ocenil, da je organizacija s trgovino z drogami, izsiljevanjem in pranjem denarja leta 2010 ustvarila vsaj tri odstotke italijanskega BDP.[3]

Dejavnosti[uredi | uredi kodo]

Skupni promet 'Ndranghete v letu 2007
Nezakonita dejavnost Prihodki
Trgovanje z mamili     27,240 milijarde
Gospodarsko poslovanje in javna naročila     5,733 milijarde
Izsiljevanje in oderuštvo     5,017 milijarde
Trgovanje z orožjem     2,938 milijarde
Prostitucija in trgovanje z ljudmi     2,867 milijarde
Skupno   43,795 milijarde

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Začetni /n/ je v kalabrijščini tih, razen če je tik pred njim samoglasnik.[navedi vir]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Sentenza storica: "La 'ndrangheta esiste". Lo dice la Cassazione e non è una ovvietà« (v italijanščini). repubblica.it. 18. junij 2016. Arhivirano iz spletišča dne 18. oktobra 2019. Pridobljeno 18. oktobra 2019.
  2. »'Ndrangheta mafia 'made more last year than McDonald's and Deutsche Bank'«. The Guardian. 26. marec 2014. Pridobljeno 14. septembra 2020.
  3. »US Saw mafia ridden Calabria as 'failed state'«. The Independent. 15. januar 2011. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. januarja 2019. Pridobljeno 2. januarja 2019.