Zračna vetrna turbina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zračna vetrna turbina

Zračna ali leteča vetrna turbina (ang. Airborne wind turbine) je tip vetrne turbine, ki leti v zraku zaradi aerodinamičnih ali pa aerostatičnih učinkov in nima podpornega stolpa kot konvecionalne turbine.[1]Rotor mora pri aerodinamični različici poleg električne energije proizvajati tudi potreben vzgon za lebdenje - v brezvetrju ne bi mogla leteti. Generator je lahko nameščen na vetrni turbini (v zraku) ali pa na tleh. Na višjih višinah so vetrovi precej močnejši zato je lahko turbina za isto moč manjša. Del stroškov se prihrani ker ni potreben podporni stolp in temelji.

Generiranje električne energija s pomočjo kajta

Nekateri viri predvidevajo, da bi se dalo s sistemom AWES (airborne wind energy system) proizvajati elektriko po ceni $0,02/kWh (okrog 1,7 centa € na kWh), kar je precej manj od trenutnih vetrnih turbin.[2]Prav tako naj bi bil večji kapacitivnostni faktor, ki naj bi bil okrog 50%, v primerjavi z 20-40% pri konvencionalnih turbinah. Do aprila 2014 še niso zgradili komercialnih letečih turbin.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Elliot, Dave (12. april 2014). »Flights of fancy: airborne wind turbines«. Institute of Physics, Environmental Research Web. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. aprila 2014. Pridobljeno 11. septembra 2014.
  2. L. Goldstein, "Airborne Wind Energy Conversion Systems with Ultra High Speed Mechanical Power Transfer" in Ahrens, U., Schmehl, R., Diehl, M. (Ed.): Airborne Wind Energy. Springer, Berlin (2013)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]