Zgodovina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Zgodovinopisje)
Nikolaus Gysis, Historia (alegorija)

ali redko histórija' je veda, ki raziskuje človeško vedenje skozi čas. Je interdisciplinarna in humanistična družbena veda, ki preučuje človeško družbo od njenega nastanka v času in prostoru. Njena naloga je, da kritično in nepristransko raziskuje dogodke v preteklosti, rekonstruira človekovo življenje v preteklosti in ohranja zgodovinski spomin, saj nam poznavanje zgodovine omogoča razumevanje sedanjosti in nam istočasno omogoča »videnje« v prihodnost.

Pod pojmom zgodovinopisje razumemo proces »nastajanja« zgodovine, v katerem zgodovinarji z različnimi orodji in metodami na podlagi virov preučujejo in nato interpretirajo preteklost posameznikovega življenja in delovanja preteklost razvoja človeških skupnosti. Zgodovinopisje se lahko prične šele s kritičnim odnosom do pričevanj o preteklem življenju. Glede na metodo in cilje, ločimo:

  1. deskriptivno zgodovinopisje (opisno; razgrinjanje, kaj je predmet zgodovinske obravnave),
  2. analitično zgodovinopisje (kritično; spoprijema se s koncepti in filozofskimi problemi, ki se pojavljajo ob pisanju zgodovine) in
  3. historično zgodovinopisje (zgodovinsko; konkretne zgodovinske razprave).

Naloge zgodovine[uredi | uredi kodo]

Naloge zgodovine so:

  1. ohranja vire iz preteklosti,
  2. skuša posredovati vedenje iz preteklosti (s pomočjo historične metode ugotavlja iz pričevanj preteklosti politične, družbene, gospodarske dogodke, način življenja, …)

Pomožne zgodovinske vede[uredi | uredi kodo]

Zgodovinska obdobja[uredi | uredi kodo]

Glej članek Periodizacija zgodovine

Muza zgodovine[uredi | uredi kodo]

Muza zgodovine je bila Klio, ena izmed devetih muz grškega boga pesništva Apolona.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]