Zaščitna industrijska čelada

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Uvod[uredi | uredi kodo]

Industrijska varnostna čelada

Zaščitna industrijska čelada je čelada za zaščito glave. Uporablja se v večini razvitih industrijskih državah, z urejno zakonodajo in predpisi s področja zaščite in varstva pri delu, kot pripomoček za varnost na gradbiščih, deloviščih ali drugih nevarnih delovnih mestih. Zaščitna čelada spada med osebno varovalno opremo (OVO). Uporabo OVO določajo predpisi (ocena tveganja delovnega mesta). Standardi podajajo zahteve glede kvaliteta materialov in njihove uporabe. Proizvajalci OVO so dolžni izdati izjave o skladnosti določene opreme z standardi. Proizvajalci so razvili industrijske zaščitne čelade glede na panoge in potrebe ter delovne pogoje le teh:

Standardi[uredi | uredi kodo]

gozdarska zaščitna čelada

EN 397 - Industrijske zaščitne čelade
EN 12492 - Alpinistična oprema - Alpinistične čelade (varnostne zahteve in preskusne metode)
EN 1127-1 - Eksplozivne atmosfere - Preprečevanje eksplozije in zaščita
EN 50365 - Elektroizolacijske čelade za delo na nizkonapetostnih instalacijah
EN 812 - Lahke industrijske čelade za varovanje pred udarci
EN 1731:1997 - Osebna varovalna oprema za varovanje oči - Mrežni ščitniki za oči in obraz

Opis[uredi | uredi kodo]

notranjost varnostne čelade z košarico

Lupina industrijske zaščitne čelade je običajno narejena iz trdih plastičnih materialov (Termoplasti in Duroplasti ). Kovine, predvsem aluminij, ki so bile uporabljene v preteklosti, se le redko uporablja. Termoplasti se razmeroma hitro starajo, zaradi tega je potrebno čelado preje izločiti iz uporabe , odvisno od vrste uporabe v delovnem okolju( krhkosti lupine), čas uporabe predpiše proizvajalec , delodajalec pa je dolžan voditi evidenco OVO. Duroplasti so dosti boljši materiali ( daljša življenska doba, temperaturna stabilnost in odpornost ).Zelo dobra lupina iz poliesterskih steklenih vlaken. Glede na vlogo, ima lupina lahko različne oblike na primer, širok rob, dežni žleb, zračnike ali žepe. Pri padcu delujejo na lupino največje sile. V notranjosti čelade je vstavljena posebno oblikovana košarica, s pomočjo katere dosežemo, da se zaščitna čelada optimalno oprime glave, ter služi kot blažilec, pri udarcu pa prevzame del sile, ki deluje na lupino.

Dodatki[uredi | uredi kodo]

Zaščitne čelade so narejene, tako da omogočajo vgradnjo veliko dodatne opreme, ki služi večji varnosti in zdravju pri delu. To so razni vizirji za zaščito oči in obraza, zaščita vrat-u, ogledala (mirror), glušniki za zaščito sluha, nosilci za naglavne svetilke, integrirane radijske zveze za interno komunikacijo med uporabniki. Pri vsem tem pa je potrebno paziti na težo čelade.

Delovni pogoji[uredi | uredi kodo]

  • Uporaba industrijska (delovna ) zaščitna čelada:
  • Uporaba pri zelo nizkih temperaturah do -30 °C
  • Uporaba pri zelo visoki temperaturi, +150 °C
  • Izpostavljenost kratkoročno pri naključnem stiku AC napetosti do 440 V.
  • Izpostavljenost brizgom staljene kovine
Znak: Obvezna uporaba zaščitne čelade,DIN 4844-2

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Povezave[uredi | uredi kodo]