Wikipedija:VisualEditor/Vodnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Bližnjice:
WP:VE/V

Urejanje večine strani v Wikipediji je preprosto. Ta stran vam pove kako za urejanje strani uporabljati VisualEditor. Za pomoč pri urejanju s klasičnim wikitext urejevalnikom, glejte Pomoč:Urejanje strani.


Odpiranje VisualEditorja[uredi | uredi kodo]


Za urejanje strani z VisualEditorjem, kliknite na zavihek "Uredi", ki se nahaja na vrhu strani. Da se stran odpre za urejanje, lahko traja nekaj sekund. Daljši članki se lahko nalagajo še dalj časa.

Če ste namesto uredi klikni na zavihek "Uredi izvorno kodo", se bo stran odprla za urejanje s klasičnim wikitext urejevalnikom in ne z VisualEditorjem.

Za spremembo strani kliknite Uredi kodo ali Uredi za grafični urejevalnik (grafični urejevalnik ni na voljo v Microsoft Internet Explorerju, starejšem od verzije 11)

VisualEditor lahko oprete tudi s klikom na povezavo "uredi" desno od vsakega naslova poglavja. Ko se stran odpre za urejanje, se boste nahajali na tem poglavju, čeprav je na voljo za urejanje celotna stran.

Bolje je uporabljati povezavo pri poglavju, kot pa zavihek na vrhu, če planirate urejanje le enega poglavja. To je zato, ker klik na povezavo pri poglavju, avtomatsko doda naslov poglavja v povzetek urejanja (kot je to opisno v poglavju Shranjevanje sprememb spodaj). Če je naslov poglavja viden v povzetku urejanja, lahko ostali urejevalci v zgodovini vidijo kje v članku ste naredili spremembe.VisualEditor opravilna vrstica[uredi | uredi kodo]


VisualEditor opravilna vrstica
Ko pričnete urejati z uporabo VisualEditorja, se na vrhu ekrana pojavi opravilna vrstica. Vsebuje nekatere poznane ikone:

VisualEditor - Toolbar - Undo-redo.png
Razveljavi in Uveljavi spremembe, ki ste jih naredili. (Ena ali obe puščici sta posivljeni, če ni ničesar za razveljaviti ali uveljaviti.)

VisualEditor - Toolbar - Headers.png
Spustni meni Naslovi omogoča spremembo ravni glave besedila. Standardni naslovi razdelkov so "Naslov", kot je prikazano na sliki. (v wikijeziku je to "nivo 2".)

Poleg spreminjanja nivoja obstoječih poglavij, lahko ta menu uporabite tudi za ustvarjanje novih poglavij (izberi/osvetli določeno besedilo, nato izberi nivo) in da spremeniš obstoječe poglavje v navadno besedilo (kliknite kjerkoli znotraj naslova poglavja, nato izberite "Poglavje").


VisualEditor - Toolbar - Formatting.png
Oblikovanje: S klikom na "B" dodamo izbranemu besedilu krepak tisk in s klikom na "I" dodamo poševen tisk. Ikona v obliki verige je orodje za povezovanje. Zadnja ikona ("Počisti oblikovanje") odstrani vso oblikovanje na izbranem besedilu.

VisualEditor - Toolbar - Lists and indentation.png
Seznami in zamiki: Prvi dve ikoni vam omogočata, da naredite oštevilčen ali zaporeden seznam. Zadnji dve ikoni omogočata povečanje ali zmanjšanje ravni zamika vsebine.

VisualEditor more pulldown.png
Več: Padajoči menu "več" v opravilni vrstici VisualEditorja vsebuje več dodatnih možnosti za oblikovanje, vključno z dodajanjem sklicev in vključevanjem predlog.
 • Ikona "Computer code" icon (par zavitih oklepajev: {}), ki spremenita font izbranega besedila v monospace font s čimer besedilo loči od ostalega besedila.
 • Ikona "Strikethrough" (S) doda neprekinjeno črto čez izbrano besedilo (prečrtano besedilo).
 • Ikona "Underline" (U) doda neprekinjeno črto pod izbrano besedilo.
 • Ikona "Subscript" (S2) povzroči, da se izbrano besedilo izpiše manjše kot okoliško besedilo in rahlo zamaknjeno pod vrstico.
 • Ikona "Superscript" (S2) povzroči, da se izbrano besedilo izpiše manjše kot okoliško besedilo in rahlo zamaknjeno nad vrstico.
 • Ikona "Predstavnost" (slika gore) odpre okno za predstavnost.
 • Ikona "Sklic" (zaznamek) odpre okno za urejanje sklicev.
 • Ikona "Seznam sklicev" (tri knjige) odpre okno za prikaz sklicev.
 • Ikona "Vključitev" (kos sestavljanke) omogoča urejanje predlog.

VisualEditor - Toolbar - Page settings.png
Nastavitve strani trenutno omogoča urejanje kategorij, tako da lahko spremenite uvrščanje strani, ki jo urejate, v seznam na strani kategorij ("Smith, John" je bolje kot "John Smith"), in pregledujete (toda ne urejate) medjezikovne povezave, ki so dodeljene tej strani.

VisualEditor - More Settings.png
Prekliči ali shrani spremembe. Če kliknete "Prekliči", boste vprašani za potrditev vaše odločitve. Če kliknete "Shrani stran", boste videli dialog z zaključnimi koraki kaj storiti za zaključitev vašega urejanja.


Shranjevanje sprememb[uredi | uredi kodo]


Ko ste končali z urejanjem kliknite zeleni gumb "Shrani stran" v opravilni vrstici.
VisualEditor - More Settings.png

Klik na zelen gumb "Shrani stran" odpre majhno okno, v katero lahko vpišete povzetek vašega urejanja, (v polju, ki pravi "Opišite, kaj ste spremenili"); to je povzetek urejanja. Število vam pove, koliko prostora je še preostalo v vašem povzetku urejanja.

Svoje urejanje lahko označite kot manjše, ali pa dodate (ali ne dodate) stran na vaš spisek nadzorov.

Če kliknete na gumb "Preglejte svoje spremembe" (priporočljivo), boste videli stran, ki ji Wikipedija pravi diff. Ta v formatu wikitext prikaže razlike med prejšnjo verzijo strani in stranjo, ki jo boste shranili (če ne boste nič več spreminjali).

Ko ste na "diff" strani in razlike (spremembe) delujejo dobro, kliknite na "Vrnitev na obrazec za shranjevanje" in nadaljujte s procesom shranjevanja strani. Če pa želite nadaljevati z urejanjem strani, kliknite "^" v zgornjem desnem kotu.

Nazadnje, ko ste že vnesli povzetek urejanja, obkljukajte (ali pa ne) manjše urejanje strani in nadzorovanje strani, preglejte (ali pa ne) vaše spremembe, morate za zaključitev svojega urejanja še klikniti na gumb "Shrani stran".

(Če se iz kateregakoli razloga želite vrniti na urejanje, lahko kadarkoli kliknite "^" v zgornjem desnem kotu pogovornega okna.)

VisualEditor.save.2.png


Urejanje povezav[uredi | uredi kodo]


VisualEditor - Toolbar - Formatting - Link.png
Povezave so lahko dodane z ikono "Povezava" (ikona verige) v opravilni vrstici, ali z uporabo bližnjice Ctrl+K (ali Command+K na Mac-u).

Najprej morate izbrati (osvetliti) besedilo, ali postaviti kazalec na besedo, potem kliknite na ikono "Povezava", ki vstavi povezavo za to besedilo ali besedo. [Osvetljeno besedilo - kar je vidno bralcu - je poznano kot labela povezave.]


VisualEditor - Link editing inline 2.png
Pri uporabi ikone ali bližnjice se bo odprlo pogovorno okno, v katero lahko opredelite povezavo - druga stran kamor se bo bralec povezal, ko bo kliknil na vaše izbrano besedilo. [To se imenuje cilj povezave.]

Za notranje povezave (kar se v Wikipediji imenuje tudi wikilink), samo vtipkajte ime strani na katero se bo besedilo povezovalo. Ko tipkate, vam bo VisualEditor skušal pomagati z iskanjem verjetnih zadetkov. Pravzaprav je izbiranje notranje povezave postopek v dveh korakih:

 • Potrditev: Prepričajte se, da VE naredi kljukico na desni strani notranje povezave, ki jo želite. Če temu ni tako, nadaljujte s tipkanjem dokler se kljukica ne pojavi, ali - če ste zaključili s tipkanjem, ali če ne želite več tipkati - lahko kliknete na povezavo, ki jo želite in tako kljukico premaknete. Če želite ustvariti povezavo na stran, ki (še) ne obstaja (kar se v Wikipediji imenuje "rdeča povezava), bo kljukica umeščena ko iskanje ne najde nikakršnega ujemanja, ki ste ga vtipkali. Za potrditev pritisnite Enter; sedaj pogovorno okno ne bo več prikazovalo opcij iskanja, ampak le vašo izbiro.
 • Zaključek: Za zapiranje pogovornega okna lahko pritisnete Enter, kliknete zunaj okna ali kliknete na zapiralno ikono (<).
Opomba 1: Če ustvarjate notranjo povezavo na določeno poglavje na strani, uporabljate pristop klasičnega wikitext urejevalnika ("#Eno Ime Poglavja"), VE bo prikazal ciljno stran rdeče. Vendar se za to se ne zmenite. Ko ste zaključili s tipkanjem imena poglavja, napravite postopek v dveh korakih kot je opisan zgoraj: Enter za potrditev, in potem zaprite pogovorno okno.
Opomba 2: Če je labela povezave in ciljna povezava nista enaki, ste ustvarili kot se v Wikipediji reče povezavo z navpičnico.

Če želite zunanjo povezavo, vtipkajte (ali prilepite) polni url (http:// ..... ), nato za potrditev pritisnite Enter, in potem zaprite pogovorno okno.

Ko ste enkrat zaprli pogovorno okno, se bo povezava v glavnem urejevalnem prostoru prikazala modro. Kakor kakršnekoli druge spremembe, ki ste jih naredili v VisualEditorju, le-te ne bodo imele vpliva (ne bodo vidne bralcem) dokler ne boste celotno stran shranili.


VisualEditor - Link editing inline.png
Za spremembo ali odstranitev obstoječe povezave kliknite na povezavo v besedilu, nato pa kliknite na ikono "Povezava", ki se pojavi. Lahko kliknete na isto ikono v opravilni vrstici ali uporabite bližnjico Ctrl+K na tipkovnici ko ste na povezanem besedilo. Katerakoli od teh treh akcij bo odprla pogovorno okno.

Nato lahko uredite (spremenite) ciljni naslov povezave (glej zgoraj). Če želite popolnoma odstraniti povezavo, kliknite na ikono "Odstrani" (koš) v zgornjem desnem kotu pogovornega okna.


Urejanje slik in drugih predstavnostnih datotek[uredi | uredi kodo]

Da bi na stran dodali novo sliko (ali drugo predstavnostno datoteko), kliknite na ikono "Predstavnost" v padajočem menuju "Več" v opravilni vrstici (ikona ima sliko gore). Slika se bo dodala na mesto kurzorja, zato bodite pozorni na to, da vaš kurzor ni na sredini stavka ali seznama.
New media icon position.jpg

Klik na ikono "Predstavnost" odpre pogovorno okno, ki samodejno preišče w:en:Wikimedia Commons za predstavnostne datoteke, ki se ujemajo s stranjo, ki jo urejate.

Za izbiro določene slike, ki jo želite vstaviti, kliknite na eno izmed tistih, ki jih iskalnik prikaže, kliknite enkrat na sličico datoteke, ki jo želite.

VE insert media 7.13.png

Ko je enkrat vstavljena, lahko sliko spremenite. Najprej jo izberete tako, da kliknete nanjo (prikazala se bo z modrim ozadjem). Lahko ji spremenite velikost z uporabo ročajev v kotih, ali pa jo prestavite na želeno lokacijo. Lahko jo tudi povlečete in spustite na drugo lokacijo.
VisualEditor - Media editing 3.png

Da bi sliki dodali napis, ali uredili obstoječi, izberite sliko in nato kliknite na ikono "Predstavnost", ki se pojavi v zgornjem desnem kotu slike. Okno za nastavitve predstavnosti vam omogoča dodajanje (ali urejanje) napisa, ki lahko vsebuje oblikovanja in/ali povezave.

Ko končate, kliknite "Shrani spremembe" za zaprtje okna in vrnitev na urejanje strani.

VisualEditor - Media editing 6.png

Za zamenjavo slike ali predstavnostnega gradiva, jo najprej izberite tako da kliknete nanjo (kot je omenjeno zgoraj, bo dobila modro ozadje), in potem kliknite na predstavnostno ikono vpadajočem menuju Več. Tako dobite možnost izbire nove slike ali gradiva.
(Opomba: Če želite ohraniti/ponovno uporabiti napis, morate napis prej skopirati na odložišče (clipboard), preden začnete postopek zamenjave; potem lahko napis prilepite na novo sliko, ko je ta vstavljena in ji želite dodati napis.)

Za izbris slike ali gradiva jo izberite, in potem pritisnite delete ali ← Backspace.

Urejanje sklicev[uredi | uredi kodo]

Dodajanje novih sklicev[uredi | uredi kodo]


VisualEditor references more.png
Da bi dodali nov sklic, postavite kazalec na mesto v besedilu, kjer ga želite dodati. Nato kliknite na ikono "Sklic" (zaznamek) v padajočem menuju "Več" v opravilni vrstici.

VisualEditor reference tool.png
Nato kliknite na ikono "Sklic" (zaznamek), odprl se bo podmenu z več možnostmi podobnimi tistim v opravilni vrstici.

VisualEditor reference toolbar transclusion.png
Mnogi urejevalci raje ustvarijo sklic s pomočjo uporabe predlog, kot je npr. "Navedi splet" ali "Navedi revijo", kot pa da direktno tipkajo besedilo. Če želite uporabiti predlogo, kliknite na ikono za vstavljanje (kos sestavljanke) v padajočem menuju v opravilni vrstici v pogovornem oknu sklica.

VisualEditor - Editing references 9.png
Nato poiščite predlogo, ki jo želite uporabiti. Dodajte in uredite jo, kot bi uredili že obstoječo predlogo. (Za več informacij o tem kako to storiti poglejte poglavje Urejanje predlog spodaj.)

Ko ste zaključili z urejanjem sklica, kliknite "Shrani spremembe" (spodaj desno v pogovornem oknu) za vrnitev v glavno stran urejanja.


VisualEditor - Editing references 20.png
V pogovornem oknu sklica lahko dodajate, urejate ali oblikujete sklic ročno. Vključite lahko spletni naslov (URL).

V razdelku "Možnosti", lahko določite, da sklic pripada določeni skupini. To se uporablja takrat, ko članek vsebuje ločena poglavja/razdelke za opombe in za sklice. Večina člankov ima le eno skupino sklicev, ki se pojavijo v poglavju imenovano "Sklici". Če urejate takšen tip članka, pustite polje "Uporabi to skupino" prazno.

Ko ste končali s kreacijo sklica, kliknite na "Shrani spremembe" (spodnji desni kot v pogovornem oku) za vrnitev v glavno pogovorno okno za urejevanje sklicev.


VisualEditor - Editing references 10.png
Če ste ravnokar dodali prvi sklic ali sklice, morate napraviti tri stvari, da bi se besedilo sklicev pravilno prikazalo.

Prvič, na dno strani (če je to članek), tik nad poglavjem "Nadaljnje branje" (če le-to obstaja) ali pa nad poglavjem "Zunanje povezave" dodajte novo poglavje poimenovano "Sklici". Vtipkajte to besedo (brez narekovajev), jo izberite (osvetlite) in nato uporabite padajoči meni "Spremeni obliko" (glejte zgoraj), da spremenite to besedo v naslov poglavja.

Drugič, postavite kazalec pod naslov tega novega poglavja, kliknite na padajoči menu "Več" in nato kliknite ikono "Seznam sklicev" (tri knjige).


VisualEditor - Editing references 11.png
Tretjič, v pogovornem oknu za seznam sklicev kliknite "Shrani spremembe" in tako potrdite, da je to mesto kjer želite, da se pojavi seznam (besedilo) sklicev.

Kot je omenjeno zgoraj se razdelek "Možnosti" (in "Uporabi to skupino" polje) uporabi le, če obstajata dve ali več tipov sklicev/opomb. Če je temu tako, in ustvarjate nov razdelek/odstavek za nekaj drugega kot je osnovna skupina sklici, potem uporabite to polje. (Na primer, v polje želite vtipkati "Opombe"). Ampak običajno obstaja le ena skupina sklicev, in to polje naj ostane prazno.


Urejanje obstoječega sklica[uredi | uredi kodo]


VisualEditor - Editing references 1.png
Za urejanje obstoječega sklica (navedka), kliknite na njegovo številko v besedilo in potem kliknite ikono "Sklic" (zaznamek), ki se pojavi poleg številke ali na ikono za sklic v padajočem menuju "Več".

VisualEditor - Editing references 6.png
Odprlo se bo pogovorno okno kjer lahko uredite besedilo tega sklica.

To besedilo lahko oblikujete na enak način kot na glavni urejevalni strani. Na primer, dodate lahko poševno pisavo in povezave.


VisualEditor - Editing references 3.png
Če je bil sklic ustvarjen z uporabo predloge, se bosta ob kliku na besedilo sklica zgodili dve stvari: besedilo se bo pojavilo v okvirju z modrim ozadjem, in pojavila se bo ikona Vključitev/Predloga (kos sestavljanke).

Za urejanje parametrov predloge, ki tvorijo sklic, morate klikniti na ikono s kosom sestavljanke.VisualEditor - Editing references 5.png
Ko ste kliknili na ikono Vključitev, lahko uredite vsak posamezni parameter predloge. (Za več podrobnosti o tem, glejte poglavje Urejanje predlog spodaj.)

Ko ste končali z urejanjem predloge, kliknite "Shrani spremembe" in vrnili se boste v glavno pogovorno okno za sklice.


VisualEditor - Apply changes.png
Če nimate več ničesar drugega za urediti v glavnem pogovornem oknu za sklice, ponovno kliknite na "Shrani spremembe" in se s tem vrnete v glavno urejevalno okno.

Dodajanje sklica na novo mesto[uredi | uredi kodo]


VisualEditor references more.png
Sklic se lahko na strani večkrat uporabi, če podpira besedilo na vsakem izmed teh mest.

Za uporabo (ali ponovno uporabo) obstoječega sklica postavite kazalec na besedilo kjer želite dodati sklic. Potem odrite padajoči menu "Več" v opravilni vrstici in kliknite na ikono "Sklic" (zaznamek) .

Prikazalo se bo pogovorno okno za sklic. V spodnjem levem kotu kliknite "Uporabi obstoječi sklic", ki vas bo pripeljal na seznam vseh obstoječih sklicev.


VisualEditor - Editing references 18.png
Če obstaja veliko sklicev, se lahko čez njih pomikate dokler ne najdete ustreznega. Lahko uporabite tudi iskalno polje in poiščete specifično besedilo (eno ali več besed eno poleg druge).

Ko v seznamu najdete želeni sklic, ki ga želite pouporabiti, ga izberite (kliknite nanj).

Urejanje predlog[uredi | uredi kodo]

Da bi dodali novo predlogo na stran, postavite kazalec na mesto, kamor jo želite vstaviti, in kliknite na ikono za "Vključitev" (kos sestavljanke) v padajočem menuju "Več" v opravilni vrstici.
VisualEditor - Toolbar - Transclusion.png

V pogovorno okno vpišite ime predloge, ki jo želite vstaviti. Ko se ime predloge pojavi v seznamu kliknite "Dodaj predlogo" če je poleg želene predloge kljukica. Ali pa lahko kadarkoli le kliknete na predlogo, ki jo želite, ko se njeno ime pojavi, nato kliknite "Dodaj predlogo".
VisualEditor - Template editing 4.png

Predlogo, ki je že na strani, lahko uredite tako, da jo izberete (kliknite nanjo); obarvala se bo modro. Potem kliknite ikono "Vključitev" (kos sestavljanke), ki se pojavi blizu predloge, ali kliknte na enako ikona v opravilni vrstici.
VisualEditor - Template editing 1.png

V pogovornem oknu Vključitev (predloga) za obstoječo predlogo, je na levi strani seznam parametrov, ki jih ta predloga uporablja. Toda, če dodajate novo predlogo, seznam parametrov na levi vsebuje le obvezne parametre.

Če želite videti katere parametre lahko dodate, kliknite na ime predloge na levi strani pogovornega okna, v primeru če že ne vidite seznam možnih parametrov na desni strani. Da dodate določeni parameter (iz seznama), kliknite na njegovo ime. Če ne vidite parametra, ki ga želite izbrati (klikniti), lahko uporabite iskalno polje in potem kliknite na njegovo ime.

VisualEditor - Template editing 2b.png

Urejate lahko vrednosti parametrov, ki so v seznamu na levi strani, ali jih celo pobrišete - kliknite na ime parametra, nato uredite njegovo vrednost na desni strani pogovornega okna.
VisualEditor - Template editing 3.png

Ko ste zaključili, kliknite "Shrani spremembe" da zaprete pogovorno okno in se vrnete v glavno urejevalno okno..
VisualEditor - Apply changes.png

Pod-predloge[uredi | uredi kodo]

Ko predloga vključuje druge predloge, se bodo te pod-predloge pojavile kot parametri. Lahko jih uredite ali odstranite s klikom na ime pod-predloge.

Nove pod-predloge se dodajo po enakem postopku kot se dodajajo parametri. Mogoče boste morali preveriti dokumentacijo predloge, če je pod-predloga podprta.

VisualEditor - Template editing 5.png

Substituiranje predlog[uredi | uredi kodo]


Kadar mora biti predloga substituirana, morate vtipkati subst: (vključno z dvopičjem) pred imenom predloge.

Samodejno zaključevanje (iskanje) ne deluje z subst:; če potrebujete samodejno zaključevanje, dodajte subst: šele ko ste že našli predlogo, ki jo želite.

Potem kliknite za zeleni gumb "Dodaj predlogo".

VisualEditor - Template editing 7.png

Dodajte parametre kot običajno in kliknite na gumb "Shrani spremembe".
VisualEditor - Template editing 6.png

V času začetne faze uvajanja VisualEditorja, se substituirane predloge ne bodo razširile na glavni strani ko boste zapustili pogovorno okno. Šele ko boste zaključili s spreminjanjem in shranili stran se bo substitucija izvedla; rezultat substitucije bo viden šele naslednjič, ko bo nekdo urejal stran z VisualEditorjem.
VisualEditor - Template editing 8.png


Urejanje kategorij[uredi | uredi kodo]


VisualEditor - Toolbar - Page settings.png
Za urejanje kategorizacije strani, kliknite povezavo "Nastavitve strani" (ali ikono) v opravilni vrstici.

VisualEditor - Category editing 1.png
Odpre se pogovorno okno, kjer je seznam obstoječih kategorij. V tem oknu je mogoče dodati nove kategorije.

V razdelku "Možnosti" lahko nastavite sortirni ključ, ki se uporablja za seznam strani na straneh kategorij. Na primer, za članek o osebi "Janez Koren" je najbolje, da se sortira po priimku (Koren) in nato ime (Janez). V tem primeru bo sortirni ključ (brez narekovajev) "Koren, Janez". Naglašeni znaki bodo sortirani nepravilno, zato jih nadomestite z navadnimi črkami: "a" namesto "à".


VisualEditor - Category editing 3.png
Da bi dodali novo kategorijo, vpišite njeno ime v polje z oznako "Dodaj kategorijo". Lahko ustvarite novo kategorijo, ki (še) ne obstaja, kar pa se ne priporoča.

VisualEditor - Category editing 2.png
Da bi odstranili že obstoječo kategorijo, kliknite na njo in nato v pogovornem oknu, ki se odpre, izberite ikono "Odstrani" (koš za smeti).

V tem pogovornem oknu lahko tudi določite vrstni ključ za posebno kategorijo. To bo prepisalo splošen (prednastavljen) ključ za sortiranje, ki bo veljal le za to kategorijo.


VisualEditor - Apply changes.png
Ko ste končali z urejanjem kategorij, kliknite "Shrani spremembe" (v spodnjem desnem kotu pogovornega okna); vrnili se boste v glavno urejevalno okno.

Za kaj VisualEditorja ne moremo uporabiti[uredi | uredi kodo]

Nekatere stvari, kot so skriti komentarji, galerije slik, matematične formule in glasbene partiture, VisualEditor še ne podpira. Dokler ne bodo podprte, boste morali za to uporabljati standardni wikitext urejevalnik (uporabite zavihek "Uredi izvorno kodo", če želite spremeniti eno izmed teh stvari.

VisualEditor še ne more spreminjati oblike tabel, vključno z dodajanjem ali brisanjem vrstic ali stolpcev. Kakorkoli, vsebina obstoječih celic tabel se lahko ureja.

Ne morete uporabljati kopiraj-prilepi iz ene strani v drugo stran brez izgube poševne, poudarjene povezave, wikipovezav in drugih označevalcev. Še posebej to velja za sklice in predloge - le-te v VisualEditorju ne morete kopirati-prilepiti iz ene strani v drugo.

Bližnjične tipke[uredi | uredi kodo]

Bližnjične tipke dovoljujejo urejevalcem hitro oblikovanje brez klikanja na ikone v opravilni vrstici. Splošno uporabne bližnjice in bližnjice, ki jih uporabljajo tudi drogo programje za urejanje, podpira tudi VisualEditor. Popoln seznam najdete tukaj, skupaj s polnim seznamom interakcij za miško in tipkovnico. V spodnjem seznamu so navedene najbolj pogosto uporabljane bližnjične tipke:

PC bližnjica Rezultat Simbol Mac bližnjica PC bližnjica Rezultat Simbol Mac bližnjica


Ctrl+B Krepko VisualEditor - Icon - Bold-b.svg Cmd+B Ctrl+K Vstavite povezavo VisualEditor - Icon - Link.svg Cmd+K


Ctrl+I Poševen tisk VisualEditor - Icon - Italic-i.svg Cmd+I Ctrl+X Odreži Cmd+X


Ctrl+Z Razveljavi VisualEditor - Icon - Arched-arrow-rtl.svg Cmd+Z Ctrl+C Kopiraj Cmd+C


Shift+Ctrl+Z Uveljavi VisualEditor - Icon - Arched-arrow-ltr.svg Shift+ Cmd+Z Ctrl+V Prilepi Cmd+V