Wikipedija:Vadnica (Urejanje strani)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pomoč:VsebinaPomoč:Vsebina
Pomoč:Vsebina
Pomoč
Glavna stran   Urejanje   Oblikovanje   Notranje
povezave
  Zunanje
povezave
  Pogovorne
strani
  Dobro
je vedeti
  Registracija   Zaključek    
Za spremembo strani kliknite »uredi stran«
Za spremembo strani kliknite »uredi stran«

Najosnovnejša značilnost Wikipedije je urejanje strani. Povezava na zavihku Uredi in Uredi kodo omogočata, da lahko vsakdo uredi stran, ki si jo ogleduje.

V Wikipediji lahko strani, vključno s to, ki jo ravnokar prebiramo, ureja vsakdo. Preprosto kliknemo na povezavo uredi stran na vrhu strani (izjema so zaščitene strani). Čeprav prijavo svetujemo vsakemu rednemu urejevalcu Wikipedije, tudi ta ni potrebna za urejanje strani. Če bi se radi najprej preizkusili, se odpravite v peskovnik, kjer lahko urejanje vadite po mili volji. Za vajo lahko uredite obstoječo stran, kot je ta, le prekopirajte jo v peskovnik.

Tehnične podrobnosti si bomo ogledali v naslednjih nekaj korakih. Pri pisanju pravih člankov se držimo pravil in smernic ter se izogibamo pogostih napak. Pomagamo si lahko z več orodji.

Spletne strani podobne tej, ki jo lahko ureja vsak, se imenujejo »wikiji« .

Če bi se radi najprej preizkusili, se odpravimo v naš virtualni peskovnik, kjer lahko urejanje vadimo po mili volji. Napišimo nekaj zanimivega, morda smešnega ali pa preprosti Pozdravljen svet! nato kliknimo na gumb Shrani stran in videli bomo kaj smo ustvarili. (Vendar pazimo, da po pomoti ne uredimo te strani!)

Prikaži predogled

Ena izmed pomembnih značilnosti, ki se jih splača uporabljati, je gumb Prikaži predogled. Poskusimo znova urediti stran peskovnik, z razliko, da pred klikom na gumb Shrani spremembe izberemo Prikaži predogled. To nam omogoča, da vidimo, kako bo stran izgledala še preden jo v resnici shranimo. Nihče ni nezmotljiv, lahko pa na ta način opazimo naše napake pred shranjevanjem. Spremembe med urejanjem predogleda se ne shranijo v zgodovino strani, zato ne pozabimo shraniti spremembo po predogledu!

Povzetek urejanja

Povzetek urejanja (polje)
Povzetek urejanja (polje)

Preden stran shranimo, je v navadi, da v polju za povzetek urejanja na kratko opišemo naše spremembe. Polje se nahaja med modrim poljem s posebnimi znaki in gumbom za shranjevanje. Izbiramo lahko tudi med možnostmi manjše urejanje in opazuj članek. Možnost manjše urejanje izberemo, če smo, kot pove že ime, v članku naredili manjšo spremembo (npr. pravopisni popravek), možnost opazuj članek pa, če želimo v spisku nadzorov opazovati, ali je kdo uredil stran. Slednja možnost je omogočena šele po prijavi.


Poskusi z urejanjem v peskovniku


Nadaljujmo z oblikovanjem