Wikipedija:V živo/Feministični WikiMaraton

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Wikipedija:V živo/Feministični WikiMaraton
Feministični WikiMaraton 2013
WikiMaraton
Feministični WikiMaraton 2013

Feministični WikiMaraton je projekt večdnevnega intenzivnega dopolnjevanja slovenske Wikipedije, ki je bil izveden že trikrat (leta 2013, 2014 in 2016). Za namen lažjega dopolnjevanja smo pripravile seznam umetnic, ki ga najdete tu.

Uporabnice in uporabnike Wikipedije vabimo, da se nam pridružite 24. 2. 2024 med 12.00 in 17.00 v Moderni galeriji Ljubljana in v Wikipedijo prispevate nove članke. Tokrat se bomo osredotočile na umetnice in teme predstavljene na razstavi Vedno na voljo. Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije, ki je od 27. 10. 2023 do 14. 4. 2024 na ogled v Moderni galeriji, MG+ v Ljubljani. Seznam avtoric najdete tu. O tem na kakšen način lahko sodelujete pa si lahko preberete tu.

Tudi sicer vabljene k prispevanju člankov o pomembnih ženskih osebnostih ter feminističnih in kvir temah. Spodaj je zbranih več predlogov za vnos. Poleg tega vas vabimo, da tudi sami v svojem kraju oblikujete svoj Feministični WikiMaraton (ali kakorkoli ga boste že poimenovali_e). Na tej strani boste našle_i več nasvetov kako tak dogodek izvesti in hvaležne_i vam bomo za vsak nov vnos.

Pišimo in dopolnjujmo prazne prostore Wikipedije!

Več o projektu[uredi | uredi kodo]

Wikipedija je priljubljena in zelo obiskana internetna enciklopedija, ki zaradi svoje odprtosti potencialno ponuja možnost zbiranja informacij tudi o temah, ki so sicer zapostavljene in se o njih ne piše. Kljub temu se je izkazalo, da so nekatere teme močno zapostavljene tudi na Wikipediji. Projekt Rewriting Wikipedia je pokazal, da na Wikipediji manjkajo članki o številnih pomembnih umetnicah, znanstvenicah, političarkah in drugih znanih ženskih javnih osebnostih. Enako velja za slovensko Wikipedijo. Feministični WikiMaraton 2016 je zato namenjen zavzetju prostora na Wikipediji za obeleženje in zbiranje informacij o slovenskih umetnicah, pomembnih ženskih osebnostih iz zgodovine in današnjih dni, o feminizmu in kviru. Zadnji, leta 2016, je potekal v okviru širše platforme, ki se je ukvarjala z beleženjem dela umetnic, žive umetnosti in beleženjem umetniških praks, ki se tičejo feminizma.

K sodelovanju pri projektu Feministični WikiMaraton navadno poleg vse zainteresirane javnosti povabimo tudi poznavalke in poznavalce različnih ustvarjalk, pomembnih ženskih osebnosti, feminističnih in kvirovskih tem in dogodkov povezanih s temi temami. Posebej so k sodelovanju vabljene_i tudi tiste_i, ki sicer niso vešče_i pisanja Wikipedije.

Podrobne informacije o dogodku in načinih kako se nam lahko pridružite najdete spodaj.

Bralkam in bralcem ob tem sporočamo, da je spodnje besedilo pisano v ženski slovnični obliki, ki nevtralno velja tudi za moško.

Informacije o dogodku[uredi | uredi kodo]

Datum, kraj in čas[uredi | uredi kodo]

Nova aktualna ponovitev: 24. 2. 2024 od 12:00 do 17:00 v Moderni galeriji, MG+, Ljubljana

Ponovitev v okviru Mednarodnem festivalu sodobne umetnosti Mesto žensk : 11.10. 2016 od 12:00 do 17:00 in 16. 10. 2016 od 12:00 do 17:00, Galerija ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

Ponovitev v produkciji Multimedijskega centra K6/4 (po novem Rampa Lab) ter v okviru 15. Mednarodni feministični in queer festival Rdeče zore[1]: 8. 3. 2014 od 16:00 do 20:00, Multimedijski center K6/4 (po novem Rampa Lab) na Kersnikovi 4 v Ljubljani

Prvi dogodek v produkciji Multimedijskega centra K6/4 (po novem Rampa Lab) : 27., 28., in 29. 11. 2013, Multimedijski center K6/4 (po novem Rampa Lab) na Kersnikovi 4 v Ljubljani

Dogodek[uredi | uredi kodo]

Napišite članek! Naučite se, kako prispevati k Wikipediji in sodelujte z drugimi pri pisanju. Na tej povezavi si lahko ogledate video z nekaj informacijami o zadnjem dogodku Feminističnega WikiMaratona,ki je bil organiziran v okviru festivala Mesta žensk v Galeriji Škuc https://vimeo.com/186432756

Priprava in sodelovanje[uredi | uredi kodo]

Možnost za priučitev pisanja v Wikipedijo boste sicer imele na samem dogodku, priporočamo pa, da pred tem pripravite članek in poiščete pisne vire, ki bi jih lahko uporabile pri izdelavi članka in so nujni, da bi članek na Wikipediji tudi obstal. Osnovna pravila za pisanje dobrega članka najdete tu: Pravila in smernice pisanja vsebin, zgoščene informacije opripravi gradiv za pisanje pa najdete tu.
Tudi če ne morete priti na nobeno od naših srečanj v živo, lahko sodelujete pri projektu - sporočite, da sodelujete virtualno in pošljite članek, na katerem delate, ali pa nam članek pošljite kar po mailu.

Pišite na: wikimaraton2013(afna)gmail.com

Obvestite nas katere članke obdelujete. Sporočite nam ali se nam boste pridružile. Pišite nam, če imate dodatna vprašanja glede sodelovanja.

Vse, ki se nam boste pridružile v Moderni galeriji naprošamo, da s sabo prinesete prenosni računalnik, da boste lahko neposredno vpisovale v Wikipedijo.

Prispevajte svoje znanje![uredi | uredi kodo]

Skupaj izboljšajmo pokritost tem o slovenskih umetnicah.

Produkcija in podpora[uredi | uredi kodo]

Feministični WikiMaraton, avtorice Ane Čigon, je bil zasnovan leta 2013 v produkciji Multimedijskega centra Zavoda K6/4, s podporo Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in v sodelovanju s slovensko Wikipedijo. V letu 2014 je bil ponovljen Multimedijskega centra Zavoda K6/4 s promocijsko podporo Mednarodni feministični in queer festival Rdeče zore (www.rdecezore.org). Producent Feminističnega WikiMaratona 2016 je bil Mednarodni festival sodobne umetnosti Mesto žensk.

Feministične WikiMaratone lahko organizira katerakoli feministka.

Predpriprava[uredi | uredi kodo]

Pred srečanjem priporočamo, da si pripravite naslednje materiale:

  • Kakršnekoli ustrezne referenčne (običajno pisne) materiale: članke, knjige,... Poskušajte zbrati čim več referenc, da bo članek boljši ter da si bodo bodoče uporabnice z njimi lahko pomagale pri iskanju dodatnih informacij o umetnici.
  • Morebitne digitalne fotografije, ki ste jih posnele in bi jih želele predati v javno uporabo prek Wikipedije.
  • Če nimate pripravljenega nič od naštetega, prinesite le svoje znanje in zagnanost .

Prostovoljke / prostovoljci[uredi | uredi kodo]

Načini sodelovanja:

Asistentka[uredi | uredi kodo]

Pri projektu bosta sodelovali najmanj dve asistentki. Njihovi nalogi bosta tehnična pomoč pri samostojni izdelavi članka in vpisovanje člankov v Wikipedijo.

Wikipiska[uredi | uredi kodo]

Je piska, ki osnove pisanja člankov v Wikipedijo že pozna ali te osnove želi pridobiti in bo tekste posledično vpisovala samostojno s svojim lastnim wiki uporabniškim imenom. Če želite postati wikipiska, obiščite WikiMaraton in se o načinih kako vpisovati nove članke v slovensko Wikipedijo pozanimajte pri asistentkah ali avtorici projekta. Tako udeležbo spodbujamo, saj bi si želele, da si pridobite znanje za samostojno pisanje gesel tudi v prihodnosti.

Suflerka[uredi | uredi kodo]

Postani suflerka. Suflerka bo na Feminističnem WikiMaratonu tista piska, ki o neki ženski osebnosti ali temi veliko ve in je pripravljena napisati članek, vendar pa si ne želi ali ne utegne obiskati dogodka ali se učiti, kako vpisovati gesla v Wikipedijo. Piska bo zato svoj članek skupaj s povezavami poslala v navadni elektronski obliki, asistentke in avtorica pa bodo poskrbele za vpis v Wikipedijo. Naprošamo vas, da pri pisanju članka upoštevate spodaj navedena navodila.

Članke pošljite na e-naslov: wikimaraton2013(afna)gmail.com

Pri pisanju članka upoštevajte naslednja navodila:

  • Članek naj bo avtorski. V kolikor boste v članke vnesle kakšen krajši citat, vas naprošamo, da zanj navedete vir v naslednji obliki:

„Ime Priimek“, Kraj izdaje, leto. (Če je mogoče, navedite tudi COBISS ID). Viri so lahko tudi elektronski, v tem primeru navedite internetno povezavo.

  • Poskusite napisati članek, ki ima vsaj 1000 znakov, če vam ne uspe, zadostuje tudi krajši prispevek. Nadvse dobrodošli in cenjeni so tudi daljši članki.
  • Zelo dobrodošle so tudi fotografije. Če imate svoje avtorske fotografije, ki jih lahko date v splošno uporabo na Wikipediji, jih bomo zelo vesele.

Prevajalka[uredi | uredi kodo]

Če o pomembni ženski osebnosti ali temi nekaj veste, vendar se bojite, da premalo, lahko članek napišete s pomočjo prevoda iz angleške ali katere druge Wikipedije. S tem ni nič narobe, tak način se celo spodbuja, saj je za začetek enostavnejši.

Sodelujoče asistentke in virtualne piske[uredi | uredi kodo]

Asistentke, ki bodo 24. 2. 2024 v Moderni galeriji pomagale pri vnašanju člankov so: Ida Hiršenfelder in Ana Čigon. Piske Wikipedije, ki boste pri projektu sodelovale osebno ali virtualno lahko tu vpišete vaše wiki uporabniško ime:

Asistentke, ki so leta 2016 v galeriji ŠKUC pomagale pisati članke so bile: Ana Čigon, Ana Grobler in Danaja Grešak. Članice Wikipedije, ki ste pri projektu sodelovale virtualno: -ična, Crni diamant, Grob-a, Danaë, skip

Predhodne sodelujoče: Piske, ki so v Multimedijskem centru pomagale pisati članke v letih 2013 in 2014: Ana Čigon, Maja Zorman, Ana Grobler in Danaja Grešak.

Želena gesla 2024[uredi | uredi kodo]

Spodaj najdete seznam predlaganih člankov o slovenskih umetnich na razstavi Vedno na voljo. Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije, Moderna galerija Ljubljan. Izberite umetnico in začnite urejati! Seznam člankov, ki ste jih ustvarile ali razširile, vpišite v spodnji razdelek.

Tema Umetnice na razstavi Vedno na voljo
Umetnice na razstavi Vedno na voljo. Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije, Moderna galerija Ljubljana 2023 - 2024 Lina Akif -v delu, Zemira Alajbegović, Milijana Babić, Mirjana Batinić, Urban Belina, Saša Bezjak, Vanja Bućan, Vesna Bukovec, Jasmina Cibic, Lea Culetto, Ana Čigon, Eclipse, Elena Fajt, Andreja Gomišček, Olja Grubić, Marina Gržinić, Dejan Habicht, Đejmi Hadrović, Ida Hiršenfelder, Hiša na hribu, Maja Hodošček, Tjaša Kancler, Jasna Klančišar, Andrea Knezović, Tatiana Kocmur, Neven Korda, Mankica Kranjec, Anka Krašna, Rok Kravanja, Meta Krese, Tanja Lažetić, Agate Lielpētere, Aprilija Lužar, Dušan Mandič, Lela B. Njatin, Daniel Petković, Jovita Pristovšek, Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti, Urška Preis, Marija Mojca Pungerčar, Maruša Sagadin, Duba Sambolec, Simona Semenič, Mojca Senegačnik, Zvonka T Simčič, Nataša Skušek, Maja Smrekar - škrbina, Alenka Spacal, Saša Spačal - škrbina, Zora Stančič, Aina Šmid - škrbina, Ajda Tomazin, Jasmina Založnik, Lana Zdravković (KITCH), Nada Žgank

Tu objavljamo seznam člankov, ki smo jih vpisale ali dopolnile v okviru Feminističnega WikiMaratona 2024:

Andrea Knezović, Mojca Senegačnik, Maja Hodošček, Tanja Lažetić, Marina Gržinić, Tatiana Kocmur, kasneje še:Vesna Bukovec, Mirjana Batinić, Meta Krese

Predlogi za vpis[uredi | uredi kodo]

Tema Neobstoječi članki Obstoječi članki
Slovenske vizualne / likovne umetnice / ilustratorke: Jasmina Cibic, Avgusta st. Šantel, Henrika Šantel - škrbina, Jessie Vesel, Mary Wrede, Elza Kastl Obereigner, Louisa van Raders Jama, Roza Klein Sternen, Vida Hudoklin, Marija Kraigher, Nada Šuštar, Cita Potokar - škrbina, Vladimira Bratuž, Sonja Rauter Zelenko, Marina Gržinić - škrbina, Aina Šmid - škrbina, Eclipse, Ema Kugler, Polonca Lovšin, Marjetica Potrč - škrbina, Maja Smrekar - škrbina, Tina Smrekar, Karla Bulovec Mrak, Elda Piščanec, Milena Kosec, Mira Pregelj, Bara Remec, Alenka Gerlovič, Lučka Koščak, Milena Dolgan, Mara Kralj, Vida Fakin, Jelica Žuža, Milka Martelanc, Ana Nuša Dragan, Ivana Kobilca, Alenka Pirman, Rene Rusjan, Dubravka Duba Sambolec, Alenka Sottler, Alenka Spacal, Marlenka Stupica, Marija Lucija Stupica, Iva Tratnik, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman, Lilijana Praprotnik Zupančič, Petra Preželj, Anica Zupanec Sodnik, Ana Čigon, Dana Pajnič, Helena Vurnik, Zvonka Simčič,
Slovenske videastke Nika Autor, Zemira Alajbegović Pečovnik, Martina Bastarda, Mirjana Batinić, Nina Baznik, Vesna Bukovec, Sara Bezovšek, Lada Cerar, Jasmina Cibic, Lea Culetto, Vesna Čadež, Ana Nuša Dragan, Andreja Džakušič, Ana Grobler, Aleksandra Saška Gruden, Marina Gržinić, Đejmi Hadrović, Jasna Hribernik, Maja Hodošček, Sanela Jahić, Neža Jurman (Nez Pez), Maja Hodošček, Neža Knez, Andrea Knezović, Kristina Kokalj, KOLEKTIVA, Dalea Kovačec, Tanja Lažetić, Lene Lekše, Polonca Lovšin, Aprilija Lužar, Anja Medved, Keiko Miyazaki, Yuliya Molina, Nika Oblak & Primož Novak, Ana Pečar, Katarina Rešek (Kukla), Pila Rusjan, Duba Sambolec, Zvonka T Simčič, Nataša Skušek, Maja Slavec, Ana Sluga, Saša Spačal, Evelin Stermitz, Robertina Šebjanič, Aina Šmid, Nika Špan, Apolonija Šuštaršič, Noemi Veberič Levovnik, Tanja Vujinovič, Valerie Wolf Gang, Metka Zupanič Uršula Berlot, Ana Čigon, Ema Kugler, Alenka Pirman, Nataša Prosenc Stearns, Marija Mojca Pungerčar, Rene Rusjan
Vizualne / likovne umetnice iz bivšega jugoslovanskega prostora: Šejla Kamerić, Milica Tomić, Tanja Ostojić, Alma Suljević, Marina Abramović, Žene u crnom Sanja Iveković
Svetovne vizualne / likovne umetnice: Laurie Anderson, Mary Cassat, Judy Chicago,Tracey Emin, Barbara Kruger, Boriana Rosa, Cindy Sherman, Elisabetta Sirani - škrbina, Annie Sprinkle, Claude Cahun, Nellie Bly, Aleksandra Michajlova Kollontaj Berthe Morisot, Yoko Ono, Artemisia Gentileschi, Guerrilla Girls
Umetnostne zgodovinarke / teoretičarke: Petja Grafenauer, Urška Jurman, Tanja Mastnak Špelca Čopič, Alenka Spacal, Nadja Zgonik
Književnice: Mary Dorcey, Jackie Kay, Anne Brönte, Charlotte Brönte, Emily Brönte, Margaret Atwood - škrbina, Octavia E. Butler, Joanna Russ, Alice Walker, Arundhati Roy, Marjane Satrapi, Gertrude Stein, Rebecca West, Flannery O'Connor, Zadie Smith, Urška Sterle, Slavenka Drakulić, Eliza Kukovec, Elizabeta Kremšar, Tea Hvala, Nawal El Saadawi - škrbina, Nedeljka Pirjevec - škrbina Ursula Kroeber Le Guin, Maja Haderlap, Alma Karlin, Helen Keller, Elvira Kralj, Svetlana Makarovič, Maja Novak, Lili Novy, Ljuba Prenner, Ljudmila Prunk - Utva, Sapfo, Mary Shelley, Doris Lessing, Brina Svit, Mila Kačič, Josipina Urbančič Turnograjska, Luiza Pesjak, Pavlina Pajk, Vida Jeraj, Kristina Šuler, Ljudmila Poljanec, Vida Taufer, Mara Tavčar, Erna Muser, Marija Kmet, Milena Mohorič, Ilka Vašte, Marica Gregorič Stepančič, Mara Lamut, Janja Miklavčič, Milena Mohorič, Maruša Krese, Polonca Kovač, Berta Bojetu, Vida Brest, Desa Muck, Suzana Tratnik, Danila Žorž, Vesna Lemaić, Pearl S. Buck, Sigrid Undset, Toni Morrison, Marjana Grasselli Prosenc, Virginia Woolf, Emily Dickinson, Beatrix Potter, Sylvia Plath, Olga Tokarczuk, Wisława Szymborska, Nadine Gordimer, Alice Munro, Dubravka Ugrešić, Nataša Sukič
Odrske / filmske / TV ustvarjalke: Kathryn Bigelow, Špela Čadež - škrbina, Sabina Đogić, Nina Rakovec, Agnès Varda, Hanna A. W. Slak Metka Bučar, Iva Babić, Elvira Kralj - končano, Ida Kravanja, Zvezdana Mlakar, Polona Sepe, Maja Weiss, Marija Vera
Glasbenice / pevke/ kantavtorice: Tanya Davis, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Aretha Franklin, Bessie Smith, Etta James, Ma Rainey, Cesaria Evora, Omara Portuondo, Lila Downs, Yma Sumac, Mimi Fox, Joan Baez, Patti Smith, Juliette Grecó, Keny Arkana, Liz Phair, Regina Spektor, Rokia Traoré, Bikini Kill, Jack Off Jill, Sleater-Kinney, L7, Lydia Lunch, 7 Year Bitch, Babes in Toyland, The Gits, Billy Lee Tipton, Ani DiFranco, Fiona Apple, Amanda Palmer, Mia Zapata, Anouk, Ženski pevski zbor Kombinat, Hanna Preuss - načeto, trobairitz, Tori Amos - v pripravi, Kate Bush - v pripravi, Chinawoman - v pripravi, Pauline Oliveros, Katja Fašink Tatjana Mihelj, Nina Simone, Maria Callas, Tina Turner, Vita Mavrič, Vesna Zornik, Eva Sršen, Marjana Lipovšek, Irena Grafenauer, Brina Vogelnik, Joni Mitchell, Annie Lennox, PJ Harvey
Skladateljice: Comtessa de Diá, Cécile Chaminade, Barbara Strozzi, Lili Boulanger, Sofija Gubajdulina, Ruth Crawford Seeger, Ethel Smyth, Germaine Tailleferre, Grażyna Bacewicz, Yvonne Desportes, Nina Makarova, Dora Pejačević, Louise Bertin Wendy Carlos, Bojana Šaljič, Sveta Hildegarda iz Bingna, Nadia Boulanger
Slovenske koreografinje / plesalke: Maja Delak - škrbina, Pia Mlakar - škrbina, Sinja Ožbolt, Teja Reba, Marta Pavlin Brina, Meta Vidmar Ksenija Hribar, Marija Vogelnik, Leja Jurišić
Slovenske umetnice na festivalu Mesto žensk do leta 2016: Aleksandra Čalič Keka, Ana Čigon, Aleksandra Vokač, Alma Lapajne Granič, Ana Grobler - škrbina, Andreja Rauch Podrzavnik, Aprilija Lužar, Bara Kolenc, Barbara Kapelj Osredkar, Barbara Korun, Barbara Kukovec, Bojana Rudl, Breda Kovič, Breda Kralj, ČIPke, Ditka Haberl, Dragana Alfirević, Dubravka Duba Sambolec, Eka Vogelnik, Elena Fajt, Ema Kugler, Estela Žutić, Gilles Duvivier, Hanka Kastelic, Hanna Preuss, Hanna Slak, Helena Koder, Ida Hiršenfelder - škrbina, Ines Šimunić, Irena Pivka - škrbina, Irena Tomažin, Iva Zupančič - škrbina, Jana Prepeluh, Janja Glogovac, Jasna Hribernik, Jelena Milojević, Jelena Rusjan, Kaja Lorenci, Katarina Juvančič, Katarina Lavš, Katarina Stegnar - škrbina, Katja Legin, Katjuša Kovačič - škrbina, Kiki Omerzel, Lana Zdravković, Kitch - škrbina, Leja Jurišić, Lela B. Njatin, Maja Delak - škrbina, Maja Smrekar - škrbina, Maja Weiss, Majda Gregorič Trost, Majda Širca Ravnikar, Mala Kline, Manja Zore, Marija Jamar-Legat, Marija Mojca Pungerčar, Marija Šeme, Marina Gržinić - škrbina, Aina Šmid - škrbina, Marjana Lavrič, Marjeta Kamnikar, Marjeta Keršič Svetel, Martina Ipša, Mateja Panter, Meta Grgurevič, Meta Krese, Metka Krašovec, Mira Strnad, Mojca Dimec, Mojca Zlokarnik, Nada Žgank, Nadja Velušcek, Anja Medved, Nataša Prosenc, Nataša Brecelj, Nataša Skušek, Nataša Živković, Neda R. Bric, Nina Fajdiga, Jasmina Križaj, Tina Valentan, Nina Meško, Olja Grubić, Petra Haus, Petra Seliškar, Petra Varl, Pila Rusjan, Polona Filipič, Polona Sepe, Polona Vetrih - škrbina, Saša Rakef, Jasmina Založnik, Saša Spačal - škrbina, Simona Semenič, Sinja Ožbolt, Snježana Premuš, Špela Kuclar, Špela Kuhar, Štefka Drolc, Suzana Koncut, Svetlana Slapšak, Tanja Lažetić, Tanja Petrović, Teja Reba, Urša Vidic, Urška Kos, Urška Žnidaršič, Uršula Cetinski, Uršula Ramoveš, Valentina Čabro, Veronika Dintinjana, Vesna Marčič, Vstaja Lezbosov, Zemira Alajbegović Pečovnik, Živa Moškrič, Živa Petrič, Zvonka T. Simčič, Tanja Vujinović Seznam člankov, ki so bili vpisani v okviru Feminističnega WikiMaratona 2016:

Ema Kugler, Irena Tomažin, Irena Pivka, Zemira Alajbegović Pečovnik, Nataša Živković, Ana Grobler, Ana Čigon, Jelena Rusjan, Simona Semenič, Maja Delak, Mojca Dimec, Saša Spačal, Ida Hiršenfelder, Uršula Ramoveš, ČIPke, Zvonka T. Simčič, Tanja Vujinović, Svetlana Slapšak, Kitch.

Filozofinje: Andrea Dworkin, Betty Friedman, Naomi Wolf, Monique Wittig, Seznam filozofinj Simone de Beauvoir, Emma Goldman, Germaine Greer, Hannah Arendt, Ayn Rand, Judith Butler, Susan Sontag, Luce Irigaray, Renata Salecl
Borke za pravice žensk / aktivistke: Marija Murnik, Eve Ensler, Elena Pečarič, Barbara Rajgelj Franja Tavčar, Cilka Krek, Josipina Hočevar, Slava Klavora, Angela Vode, Rosa Parks, Malala Yousafzai,Elizabeth Anscombe, Susanne Langer, Leymah Gbowee, Clara Campoamor, Naomi Klein, bell hooks, Vstajniške socialne delavke
Znanstvenice in tehnologinje: Vida Ogorelc Wagner, Ana Kučan Angela Piskernik, Lučka Kajfež Bogataj, Ana Kansky - dopolnjeno, Jane Goodall, Sunita Williams, Bibijana Čujec Dobovišek, Ada Lovelace, Juta Krulc, Hedy Lamarr
Državnice / vladarke / političarke: Aethelflaed (870-918), Arwa al-Sulayhi (1048–1138), Berengarija Kastiljska (1180-1246), Budika (1. stol. n. št.), Dajfa Hatun (†1244), Eleanora Akvitanska (1122-1204), Hačepsunt (1508 pr.n.št.–1458 pr.n.št.), Himiko (175-248 ), Imelda Marcos, Jimena Díaz (1054-1115), Julia Gillard, Liliuokalani (1838–1917), Matilda Angleška (1102–1167), Melisenda Jeruzalemska (1105-1161), Ogul Gajmiš († 1251), Razia Sultana (1205–1240), Sorghaghtani Beki (†1252), Tamara Velika (1160-1213), Töregene (†1256), Vigdís Finnbogadóttir Cixi, Corazon Aquino, Indira Gandhi, Izabela I. Kastiljska, Jadwiga Poljska, Cristina Fernández de Kirchner, Livija Druzila, Viktorija Britanska, Tina Tomlje, Nuša Kerševan - izboljšano, Kristina Švedska (1626-1689), Matilda Toskanska (1046-1115), Uraka Kastiljska (1082-1126), Zenobija (240–275)
Publicistke, družboslovke, humanistke, psihologinje: Sandra Bašić Hrvatin, Karmen Erjavec, Metka Gombač, Melita Poler Kovačič, Jela Krečič - škrbina, Breda Luthar, Marija Jurić Pahor, Effie Pedaliu, Tanja Rener, Metka Mencin Čeplak,Karmen Šterk, Vida Zei, Metka Kuhar, Tanja Oblak Črnič, Vlasta Jalušič, Vesna Leskovšek, Tatjana Greif - škrbina, Renata Šribar, Nataša Velikonja, Vida Rudolf, Bernarda Jeklin, Heni Erceg, Katja Kobolt, Ženja Leiler, Tea Štoka, Alenka Zor Simoniti, Nela Malečkar, Ignacija Fridl, Sandra Baumgartner, Lucija Stepančič, Ana Geršak, Mojca Pišek, Jelka Ciglenečki, Gaja Kos, Petra Vidali - škrbina, Petra Pogorevc Eva Dolar Bahovec, Tanja Lesničar Pučko, Alenka Puhar, Alenka Rebula, Milica Kacin Wohinz, Marta Verginella, Elvira Dolinar, Milica Antić Gaber, Marija Jezernik, Marica Strnad-Cizerlj, Alojzija Štebi, Marica Nadlišek Bartol, Minka Govekar, Pavla Hočevar, Mirjana Ule, Svetlana Slapšak
Športnice: Ančka Keržan, Milica Šepa, Olga Rajković, Dušica Djordjević, Gina Goropenko, Anica Hafner, Milena Sket, Ema Kovačič, Jelica Vazaz, Marta Podpac, Dušica Radivojević, Dušica Komac, Fanči Ponikvar, Olga Keržan, Lili Stefu, Nevina Robek Prevc, Anica Predalič, Dana Kuralt, Maša Švigelj, Anna Escher Lidija Rupnik, Marta Pustišek, Katarina Hribar, Mira Marko Debelak Deržaj, Pavla Jesih
Ostale pomembne Slovenke: posamezne prejemnice naziva Slovenka leta, Albina Hity, Marija Šarc, Mojca Senčar - škrbina, Anita Ogulin, Barbara Miklič Türk, Anica Ocepek, Francka Šober, Mica Draksler Lidija Šentjurc, Nada Lampret Souvan, Pavla Jesih, Jelena De Belder-Kovačič, Vida Tomšič, Tončka Čeč, Zima Vrščaj Holy, Helena Puhar, Ada Krivic, Ana Kobal Ziherl, Pavla Mede, Kristina Gorišek Novaković, Marija Perpar, Štefka Kučan, Mara Rupena Osolnik
Ostale: Anne Sullivan Nataša Pirc Musar, Oprah Winfrey
Festivali: Dnevi gejevskega in lezbičnega filma Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, Rdeče zore
LGBTIQ teme: Charlotte von Mahlsdorf, gejevske in lezbične študije, LGBTIQ, queer, DIC Legebitra, Zbirka Lambda, Roza klub Homoseksualnost, Društvo ŠKUC, Lezbično-feministična univerza, parada ponosa
Teme: Feministična umetnost - škrbina, Pozabljena polovica (knjiga), Slovenke v dobi moderne (knjiga Monike Kokalj Kočevar in razstava v NMZ), Veda (društvo) (prvo slovensko žensko socialnodemokratsko društvo), Žensko telovadno društvo, Razstava Slovenska žena, Četiri lica Omarske, sufražetke, Naša žena, Gospa Judit (knjiga I. Cankarja), Tank Girl, Spolna objektifikacija - dodano Aleksandrinka, feminizem, seksizem - dopolnjeno, Slovenska protifašistična ženska zveza, Slovenka (časnik), Splošno slovensko žensko društvo, Slovenska gospodinja, Pika Nogavička, Komisija za ženske v znanosti, Komisija za uveljavitev vloge žensk v znanosti
Literarne nagrade: Nagrada Mira
Literarni časopisi: Jadranka

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Angleška Wikipedija

Rezultati: s čim smo oplemenitile vsebino slovenske Wikipedije[uredi | uredi kodo]

Vse, ki ste v okviru Feminističnega WikiMaratona ali zaradi pobud le-tega napisale ali dopolnile kakšen članek v Wikipediji naprošamo, da tu zabeležite k kateremu članku ste prispevale. Na konec članka pa dodajte oznako skrite kategorije [[Kategorija:Feministični WikiMaraton]]. Če skritih kategorij ne vidite, lahko prikaz le-teh vklopite v nastavitvah (Nastavitve>Videz>Prikaži skrite kategorije).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. »Projekt: Feministični WikiMaraton«. Rdeče zore. Mednarodni feministični in queer festival Rdeče zore. 8. marec 2014. Pridobljeno 14. februarja 2024.