Wikipedija:Arhiv navedkov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Glejte tudi Wikipedija:Izbrane osebe in Wikipedija:Glavna stran.

Na tej strani so zbrani navedki, ki so bili prikazani na glavni strani kot izbrani navedek.


Strah pred imenom samo poveča strah pred osebo samo.


Albus Dumbledore v knjigi Harry Potter in kamen modrosti .

Ravnatelj čarovniške akademije posvari Harryja Potterja, naj ga ne bo strah izgovarjati imena svojega največjega sovražnika, Lorda Mrlakensteinam saj se mora soočiti s svojimi notranjimi strahovi.
Serija knjig o Harryju Potterju je postala globalni fenomen, že peta knjiga je podrla vse rekorde založnikov, za šesto knjigo, ki izide julija, pa je v prvi nakladi 10,8 milijonov izvodov.


Lawrence Oates
Samo ven grem in morda me nekaj časa ne bo.


Lawrence Oates, zapis v dnevniku Roberta Falcona Scotta, januar 1912.

Ko se je polarna odprava pod vodstvom Roberta Falcona Scotta vračala z južnega tečaja, so na Antarktiki vladale nevzdržne razmere. Po izgubi Edgarja Evansa je Lawrence Oates postal glavno breme ostalim. Povzročal je zamude, vendar ni odnehal, čeprav je bil usodno poškodovan, tovariši pa ga niso želeli pustiti zadaj. Ko je Oates spoznal, da se mora žrtvovati, če hoče ostalim dati možnost preživetja, je odšel iz šotora skozi vihar v sneg. Njegove zadnje besede so ga zapisale v zgodovino kot predstavnika angleškega junaka - gentlemana.


Isaac Newton leta 1689
Če sem videl dlje kot drugi, je bilo to le zato,
ker sem stal na ramenih velikanov.


Isaac Newton v pismu Robertu Hooku, 5. februar 1676.

Newton je zaradi svojih poskusov s svetlobo prišel v spor s Hookom. Hooke je bil nemiren in zajedljiv, in je leta 1672 kritiziral dve optični razpravi, ki ju je Newton predložil Kraljevi družbi. Newton je zagrozil z izstopom in spor so komaj zgladili. Leta 1684 ni priznal Hookovih doprinosov k svoji knjigi Matematična načela naravoslovja. Nenaklonjenost obeh fizikov je trajala do Hookove smrti. Tudi Newtonova knjiga o optiki je izšla po Hookovi smrti leta 1704.


Kocbek leta 1930

besede, ki sem jih kdaj koli
spregovoril in pošiljal v svet,
se nenadoma vračajo utrujene
bolne, vznemirjene na smrt


Edvard Kocbek: (Besede umirajo, Poročilo)

27. septembra je minilo 100 let od rojstva Edvarda Kocbeka, slovenskega pesnika, pisatelja, esejista, prevajalca, misleca in politika. Na višku politične kariere minister v jugoslovanski vladi, leta 1951 pa je dal z zbirko novel Strah in pogum komunistični oblasti povod za politično likvidacijo. V eni slovenskih enciklopedij so pisali: Leta 1952 se je razšel s politiko KPS, odtlej živel kot svobodni umetnik. Ob 100-letnici rojstva so v njegov spomin v Ljubljani priredili proslavo, v Tivoliju pa so mu postavili spomenik.


France Prešeren
France Prešeren
Živé naj vsi naródi,

ki hrepené dočakat dan,
ko, koder sonce hodi,
prepir iz svéta bo pregnan,
ko rojak
prost bo vsak,

ne vrag, le sosed bo mejak!


France Prešeren: Zdravljica, 1844

France Prešeren je priznan kot največji in najpomembnejši slovenski pesnik romantike. Datum njegove smrti, 8. februar, je v Sloveniji kulturni praznik. Sedma kitica Zdravljice, ki je tu navedena, je od leta 1991 slovenska državna himna, zanjo pa je značilno, da je t.i. carmina figurata, saj besede, če so natisnjene sredinsko, dajejo podobo čaš.

(na glavni strani od 26. maja do 28. septembra 2004)


Niso nas učili o sodelovanju ali o osebnih zadevah. Bili smo preveč zaposleni s sanjami o vesoljskem prostoru. ... Še vedno nisem odrasla


Sally Kristen Ride: v govoru kot predstavnica Ameriškega inštituta igrač

Sally Ride je prva ameriška astronavtka. Je edina oseba, ki je sodelovala pri preiskovanju tragičnih nesreč dveh raketoplanov Challengerja in Columbie (STS-107).