Wachregiment »Feliks E. Dzierzynski«

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Logotip polka

Wachregiment »Feliks E. Dzierzynski« (nemško Stražni polk »Feliks E. Dzeržinski«) je bil elitni motorizirani stražni polk, ki je deloval v okviru Ministrstva za državno varnost (Stasija) Nemške demokratične republike. Ustanovljen je bil leta 1954 in razpuščen leta 1990 s razpadom Vzhodne Nemčije.

Poimenovan je bil po Feliksu Edmundoviču Dzeržinskem, ustanovitelju sovjetske tajne policije.

Namen[uredi | uredi kodo]

Polk je bil zadolžen za varnost vladnih in partijskih zgradb v Vzhodnem Berlinu ter za varnost Waldsiedlunga - prebivališča partijskega vodstva v Wandlitzu. V skladu s sovjetsko doktrino je polk bil politično zanesljiva notranja varnostna sila, ki so jo in bi jo lahko uporabili v primeru notranjepolitičnih težav. V primeru vojne bi polk postal del rezervne sestave Nationale Volksarmee.

Poleg tega so pripadniki polka izvajali šolanje varnostnega osebja v nekaterih afriških državah: Angola, Mozambik, Etiopija, Sudan, Jemen, Zanzibar,...

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Osebje
Število pripadnikov po letih
1955: 1.475
1960: 4.372
1965: 5.121
1970: 7.924
1975: 9.245
1980: 10.082
1985: 10.192
1989: 11.426
Struktura

Polk je bil sestavljen iz treh bojnih skupin (vsaka je imela 2 motorizirana strelska bataljona in en šolski bataljon), artilerijskega bataljona in inženirskih, medicinskih, podpornih in izvidniških čet.

Celoten polk je bil organiziran v treh kommandih:

  • Kommando 1 - Adlershof - strelski bataljon;
  • Kommando 2 - Erkner - motorizirani strelski bataljon;
  • Kommando 3 - Teupitz - strelski bataljon, Šola za podčastnike, Poligon
  • Kommando 4 - Erkner - politične enote, zaščita bunkerjev
  • Kommando 5 - Ahrensfelde - ustanovljen leta 1988
Urjenje

Vsi pripadniki polka so prejeli enako urjenje kot pripadniki alarmne policije, poleg tega pa tudi urjenje v motoriziranem bojevanju; nekateri pripadniki so prejeli tudi padalsko urjenje.

Oprema

Polk je opremljen enako kot enote alarmne policije; opremljeni so bili z sodobnimi bojnimi oklepnimi vozili in oklepnimi transporterji, protitankovskimi topovi, protiletalskim orožjem in minometi.

Vodstvo[uredi | uredi kodo]

Poveljniki
Načelniki štaba
Načelniki izobraževanja

Glej tudi[uredi | uredi kodo]